| LisaJulie a întrebat:

De unde și ideea asta la Evaluarea Nationala cu asocierea de text? Foarte ciudat cum au schimbat subiectele! Eu am dat in 2016 și erau exerciții de gramatica, punctuatie și doua compuneri! M-am uitat pe subiecte și mi se par mai grele și mai stufoase acum!

5 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Nu e atat mai stufos, cat solicita inteligenta si capacitatea de a intelege un text; probabil au constatat ca romanul nu intelege, in general, ce citeste, si ca elevii pot lua nota 10 lucrand pe texte din care nu inteleg o iota.

| RăzvănelKo000 a răspuns:

Da, subiectele de la Evaluarea Națională s-au schimbat semnificativ în ultimii ani, mai ales după reforma din 2021. Ideea de asociere a unui text literar cu unul nonliterar a fost introdusă pentru a testa mai bine competențele de înțelegere și argumentare ale elevilor, nu doar cunoștințele de gramatică și redactare.

Înainte, subiectele erau mai structurate pe exerciții de gramatică și două compuneri, așa cum ai spus. Acum, accentul cade pe analiza textului, compararea unor idei și argumentarea unui punct de vedere, ceea ce poate părea mai greu și mai stufos. Scopul schimbării este să apropie examenul de cerințele actuale ale învățării, unde nu mai contează doar memorarea regulilor, ci și capacitatea de a interpreta și corela informații.

| LisaJulie explică (pentru RăzvănelKo000):

Se da sa asociezi un text cu altul! Ideea este ca probabil li se dau textele înainte deoarece ei nu mai prea citesc

| RăzvănelKo000 a răspuns (pentru LisaJulie):

Eu am dat E.N. în 2017. Țin minte că atunci erau compunerile alea de învățat. Mie mi-a picat liricul.

| LisaJulie explică (pentru RăzvănelKo000):

Era mai ușor din punctul meu de vedere! Este mai stufos acum