Ariadna este personajul mitologic de la care a rămas celebra expresie de firul Ariadnei, precum şi mitul labirintului, sintagme de referinţă utilizate pentru a oferi diverse conotaţii.
Legenda spune că în mitologia greacă Ariadne este fiica regelui Minos şi a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de aţă care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Theseus i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.
Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată şi ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus-considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelaţie.
Tezeu cand s-a dus sa omoare Minotaurul din labirintul de sub castelul tatalui Ariadnei, aceasta i-a dat un fir de? sa-l ajute sa gaseasca drumul la intoarcere.
Sigur @roxdana, ca era un fir de ata, ca doar nu era un fir de trandafir...cine a citit, stie!
Pentru ioana
da, m-ai lamurit cat de cat, insa am totusi unsa si mai mare:pupicii cand mi-i dai?
Legenda spune ca Ariadna, fiica regelui Minos, l-a ajutat pe Tezeu (de care se indragostise) sa iasa din infricosatorul si intotocheatul labirint al tatalui sau, cu ajutorul unui fir care i-a aratat drumul spre iesire. Nu mai retin exact daca era un fir de par sau pur si simplu un fir
Sper ca te-am lamurit cat de cat.
Pupici.
Legenda spune că, în mitologia greacă, Ariadne este fiica regelui Minos și a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de ață care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Tezeu i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.
Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată și ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus - considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelație.
Așadar de-a lungul timpului sintagma firul Ariadnei a primit diverse valențe conotative, fiind și astăzi, un punct esențial de referință culturală mitologică, dând naștere mai multor interpretări.
S-a emis, de asemenea ipoteza că au existat două femei cu același nume: una care l-a ajutat pe Tezeu și o alta care a fost căsătorită cu Dionis. În orice caz, Ariadne - zeitate primitivă a fertilității - a fost adorată în Atena, Naxos și Cipru.