Expresia ar veni din Orient, si s-ar gasi consemnata in cartea Zend Avesta a vechilor persi. Voltaire sustine acest lucru in romanul sau Zadig capitolul 3: "prima luna de casatorie, cum scrie in cartea lui Zend, e luna de miere, iar a doua, luna de pelin..."
Din aceasta completare se poate trage concluzia ca orientalii voiau sa arate cat de putin tine dulceata casniciei: o luna!
Intr-adevar. Dupa dictionarul lui I.Berg aceasta este explicatia.Adaug o gluma vulgara.Definitia casatoriei:un contract intre doi tineri care se angajeaza sa consume o luna numai miere si apoi tota viata rahat(turcesc, pentru a edulcora exprimarea). Mira
Explicatia lui GRiM mi se pare super OK. Ar mai fi de adaugat faptul ca in aceasta prima luna de convietuire in comun, tinerii cunosc foarte putin din defectele celuilalt si se bucura de aceasta "inocenta". Dupa care...
Ok. Nu e frumos, dar stii expresia aia : "Casnicia este ca un butoi care deaspupra are miere ( prima luna ), iar pana la fund, este plin de c***t ( pana la sfarsitul casniciei ).--> De aici si expresia "luna de miere".
Interesant.
http://www.citate-celebre.com/luna-de-miere-despre-casnicie/
De ce va mai obositi sa raspundeti nu inteleg.
Comentariul meu face referire la raspunsul castigator.
În Babilonul de acum 4000 de ani, în prima lună de după nuntă, tatăl miresei trebuia să-i ofere ginerelui atât mied (o băutură alcoolică ce conține miere) cât poate să bea acesta. Pentru că, așa cum se știe, calendarul babilonienilor era lunar, iar băutura era cu miere, s-a inventat expresia "lună de miere". Motivul pentru care se oferea mied era că se credea că acesta este afrodiziac și, astfel, erau sporite șansele ca tânărul cuplu să aibă copii în cât mai scurt timp.