| RecycleBin a întrebat:

Deci am cateva intrebari despre ce face fiecare persoana de la tribunal si ca sunt acelea daca am sarit peste cateva:
aprodul[daca asa se cheama]:
grefierul:
martorii:
inculpatul:
avocatul acuzarii:
avocatul apararii:
judecatorul:
procurorul:

Asa si cine sunt partile civile si cele vatamate
Si daca grefierul face altceva in afara de a scrie
Si cine spune ca intra judacatorul si cand se va da sentinta
Si as vrea o ecografie daca gasiti cu un pansament sau o foarfeca cevbig grin
mersiiii dau funditabig grin:*

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din enumerarea ta rezulta ca te referi la "actorii" dintr-un proces penal si acestia sunt: completul de judecata(judecatorul), grefierul, procurorul(avocatul acuzarii), inculpatul, avocatul inculpatului(a apararii), partea vatamata, partea civila, partea civilmente responsabila, avocati ai acestor parti, martori, expert tehnic.
Aprod(este cel care chema partile in sala si pastra ordinea in sala si in afara salii) nu am intalnit in ultimii 40 de ani, in prezent ordinea o pastreaza un jandarm.
Fiecare participant din proces are rolul sau, bine stabilit prin procedura penala si alte norme legale.
Instanta de judecata(judecatorul) - conduce intregul proces, da cuvantul fiecarui participant, prin intermediul lui se pun intrebari martorilor si expertului, aproba probele, admite ori respinge exceptiile ridicate, poate amenda participantii pentru incalcarii ale ordinii in sala de sedinte ori pentru alte incalcari prevazute in procedura penala, deschide si inchide dezbaterile, anunta data si ora pronuntarii in cauza si, dupa deliberare si adoptarea unei hotarari, pronunta acea hotarare in sedinta publica(citeste dispozitivul hotararii) si apoi o redacteaza.
Grefierul - anunta intrarea instantei si noteaza tot ce-i dicteaza judecatorul, de asemenea scrie depozitiile de martor si expert, le scoate la imprimanta si le da spre semnare respectivilor.
Procurorul sustine acuzarea, prezinta motivele pentru care s-a cerut judecarea inculpatului, poate pune intrebari inculpatului, martorilor si expertului tehnic si expune concluziile, solicitand pedepsirea ori achitarea inculpatului.
Inculpatul - este ascultat si isi expune pozitia fata de invinuirile ce i-au fost aduse, declarandu-se nevinovat total, partial ori recunoscand invinuirile, poate pune si el intrebari martorilor si expertului si in ultimul cuvant poate cere achitarea, sa se aiba in vedere anumite circumstante atenuante si sa se dea o pedeapsa mai usoara.
-Avocatul apararii - il apara pe inculpat, poate ridica exceptii, cere probe noi, pune intrebari martorilor, expertului si celorlate parti si poate raspunde tuturor chestiunilor ridicate de ceilalti participanti la proces si la final pune concluziile, solicitand achitarea ori o pedeapsa mai usoara.
-Partea vatamata si avocatul ei(daca are avocat) - se poate constitui si ca parte civila, cerand despagubiri de la inculpat si condamnarea lui, are dreptul sa puna intrebari la martori si expert, poate ridica exceptii si raspunde la acestea.
-Partea civila si avocatul ei(daca are) - are aceleasi drepturi ca partea vatamata, in afara de faptul ca nu are treaba cu partea penala, ci numai cu despagubiri pentru paguba produsa prin infractiune.
Partea responsabila civilmente(persoana fizica ori juridica care raspunde, alaturi de inculpat, pentru despagubirile solicitate de partea vatamata/civila, de obicei aceasta este persoana, firma ori institutia la care este angajat inculpatul, atunci cand fapta a fost savarsita in legatura cu atributiile sale de serviciu) si avocatul ori consilierul juridic care o reprezinta - are aceleasi drepturi ca in cazul celorlalte parti.
Martorii - dupa ce depun juramantul(care este diferit, in functie de credinta care o declara ori daca se declara atei) expun faptele inculpatului de care au cunostinta si apoi raspund la intrebarle punctuale ale celorlalte parti(daca exista) si semneaza depozitia.
Expertul tehnic - daca in cauza s-a efectuat o expertiza tehnica poate fi chemat sa dea explicatii asupra expertizei efectuate de el si raspunde la obiectiunile privitoare la expertiza si la intrebari punctuale, la fel ca un martor. Numai bine!

| RyanCartervonArad a răspuns (pentru Ioandelasal):

Bună ziua, am o întrebare. Juriul, într-un proces penal, din cine este, în mod obișnuit constituit?

| Ioandelasal a răspuns (pentru RyanCartervonArad):

In procesele din Romania nu exista juriu, acesta este doar in in SUA si alte cateva state din lume.
De regula sunt 12 jurati, alesi dintre cetatenii cu drept de vot si fara antecedente penale.

| RyanCartervonArad a răspuns (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc pentru răspuns, vreau să încerc să scriu o piesă de teatru și am nevoie să mă informez despre cum arată, sau mai bine spus, cum se desfășoară un proces penal.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Și ție la îți trebuie?
Nu dai tu funda, ești subsidiar. Mă faci să râd că ameninți cu ea, că noi de asta răspundem, de focul fundiței! Te înșeli.
Pa, pa.