| claudiu89 a întrebat:

Forma corecta a verbului "a intarzia" persoana a II-a, indicativ prezent e "eu intarzii"? Pana acum credeam ca e "eu intarziu". Am vazut reclama de la Orange si m-a pus pe ganduri. Toti stiati ca e "intarzii" si nu "intarziu"?

19 răspunsuri:
| Orannginna a răspuns:

Eu nu am auzit vreodata de "intarziu". Intotdeauna am folosit "intarzii".

| EternalColor15 a răspuns:

Eu intarzii e corect!

| Ronnix a răspuns:

"Eu intarziu?" ti se pare ca suna bine? o. O' si da, stiam asta de cand ma stiu straight face

| clad_1195 a răspuns:

Mereu a fost "intarzii"Nu am auzit niciodata "intarziu".

| IuliaAle a răspuns:

Corect este '' eu intarzii''. Si este la persoana I, nu aIIa. La persoana aIIa era '' tu intarzii''.

| asya a răspuns:

Bine ca niciunul nu ati auzit de acea forma...,, eu intarziu". Sunt sincera si iti spun ca eu le folosesc pe amandoua, depinde cu cine am o discutie, asa ca nu esti singurul! Intr-adevar stiam ca forma corecta este ''intarzii". Mai stii poate ca depinde si de zona tarii in care esti...De care cum folosesc acea forma gresita!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orannginna are dreptate

| besche a răspuns:

Orannginna are dreptate

| mocatofa a răspuns:

Da toti.
TU intarzii -singular persoana a-II-a
nu exista intarziu""

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar de cand este corect "intarzii" si nu "intarzi"? De cand se scrie cu 2 i? Eu pana la reclama Orange m-am certat cu toata lumea pe cuvinte de genul "intarzii" si mi-am mentinut intotdeauna punctul de vedere ca acestea se scriu cu un sg "i" si doar "stii" si "fii" se scriu cu 2... uneori

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiam ca e eu intarzii din totdeauna credeam ca e eu intarziu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum se analizeaza sintactic?

| alexkroz a răspuns:

Daca mai putea ajuta la romana ar fi mai bine...Idul meu e bcralin, buzz urgent!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu foloseam "eu intarzii" pana mi-a facut cineva observatie ca se zice "eu intarziu" si de atunci pana acum cand am vazut acest post, foloseam varianta gresita. Asta este, limba Romana este foarte grea. big grinhee hee

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da cred ca toata lumea cu un bob de minte stia...desigur numai daca nu s-a intors acum de la stana!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

întârziá vb. (sil. -zi-a), ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. întârzii, 3 sg. întârzie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Forma corecta este "intarzii". Exemplu: Eu intirzii la serviciu.

| carfax a răspuns:

Eu stiu asa. a intarzia se conjuga ca a continua.
la a continua, la timpul prezent, radacina este "continu" si se conjuga astfel

eu continu+u
tu continu+i
el continu+a
etc

respectiv

eu intarzi+u
tu intarzi+i
el intarzi+e

stiu ca suna ciudat, mai ales stiu ca nu folosim, dar asta nu inseamna ca eu continuu sau eu intarziu nu sunt corecte.

referitor la un comentariu de mai jos cu fii si stii care "uneori" se scriu cu 2 de i. nu uneori, ci dupa niste reguli, nu la nimereala.

se scrie cu 2 de i cand se poate trece pe la mai multe persoane singular si plural, adica:
persoana + radacina + sufix
eu sa fi+u
tu sa fi+i - aici se scrie cu 2 de i
el sa fi+e

a fi sau a nu fi e cu un i, in genereal la infinitiv e cu un i

| crissttian a răspuns:

Observ ca majoritatea au convingerea ca forma corecta a verbului "a intarzia" la timpul prezent, pers I sg. este (eu)"intarzii"! Asa spune si DEX-ul! Dar oare-i corect chiar daca asa scrie in DEX?!
Va dau un exemplu:

"Intarziu la ceas de noapte,
M-apropii de altar,
Te vad aievea si tresar,
-Esti tu aici sau eu departe?"

Acum folositi forma corecta dupa DEX si vedeti ce rezulta:

"Intarzii la ceas de noapte,
M-apropii de altar,
Te vad aievea si tresar,
-Esti tu aici sau eu departe?"

Dupa DEX, autorul, in exemplul 2, era obligat sa foloseasca "Intarzii", care da sens dublu verbului si la pers I sg. si la pers II sg.
Pana la urma, daca nu dadeam exemplu 1 in forma originala a autorului, cine intarzie? Pers I sg sau pers II sg? Daca ne luam dupa DEX, folosim interpretarea autorului cum vrem: (eu)intarzii la ceas de noapte... sau (tu)intarzii la ceas de noapte... dar nu-i acelasi lucru!
Deci, in forma originala a autorului, "Intarziu", e clar ca foloseste pers. I sg., nu este loc de interpretare, deoarece (tu)Intarziu nu se poate!
Dar daca luam forma din DEX "Intarzii", lasand loc de interpretare, "Intarzii la ceas de noapte" adica pers a II-a sg., " e trecut de miezul noptii si nu ai ajuns", i-am dat alt sens frazei, total opus sensului original al autorului. Si atunci ce facem? Corectam o greseala din DEX sau interpretam fiecare cum vrem, autorul sa fie sanatos, alta data cand compune sa fie mai explicit... happy

Comparati si voi, apoi folositi forma care considerati ca va ajuta mai clar in vorbire. "INTARZIU" este CORECT, deoarece are forma clar definita!