| Cherry56 a întrebat:

Definiti geosistemul si ecosistemul (pls niste definitii care pot fi memorate, nu din astea savante

Răspuns Câştigător
| elena a răspuns:

Mediul este considerat, în înţeles geografic „ca o dimensiune a încărcării peisajului cu resurse de viaţă"). Geosistemul devine un mediu pentru tot ceea ce reprezintă componentul său emergent de vârf, viaţa constituindu-se, în acest sens, ca ecosistem.
Prin complexitatea sa geosistemul se poate confunda cu ecosistemul.
Cu toate că se completează unul pe altul acestea au următoarele particularităţi: - Ecosistemul are caracter biocenatic (structura formată din vieţuitoare şi mediu), iar geosistemul are caracter policentric, unde relieful, aerul, apa, solul, au un rol esenţial în structura respectivă; - Mediul în ecosistem reprezintă cadrul de viaţă iar pentru geosistem un organism sistemic în care totul funcţionează ca un sistem. - Ecosistemul reprezintă o unitate a prezentului, iar geosistemul este rezultatul unei evoluţii istorice şi continue. - Ierarhia ecosistemelor are în vedere numai organismele, pe când geosistemul – întregul complex teritorial; - Relaţiile dintre mediul natural şi organisme sunt pentru ecosistem trofice, iar în cadrul geosistemului ele devin izvorul resurselor de viaţă (produc solul, apa, aerul, etc.)
Ecosisteme majore – care sunt racordate la sursa de energie radiantă solară prin intermediul plantelor verzi (producătorii). Ecosisteme minore – sunt naturale sau constituite de om, lipsite de producătorii primari. Ecosistemele mixte sunt acelea care depind de folosirea unui curent de energie provenit din două sau mai multe surse distincte. Ecosisteme naturale în care influenţa omului nu este sesizabilă Ecosistemele modificate sunt formate în principal din culturi, poduri aflate sub control uman în vederea exploatării, replantării, amenajării piscicole, culturi de perle, etc. Ecosisteme artificiale sau amenajate sunt cele care cuprind aglomerări de oameni sau care suferă o permanenta influenţă antropică, dirijate şi transferate conform dorinţei societăţii umane.

3 răspunsuri:
| alejinxique a răspuns:

Invata ce ai in caiet/carte. tocmai definitiile savante se cr la teste. eu am scris la fizica cu cuvintele mele si am luat 8 si nu 10. Daca tu consideri ca merita invata-le cu cuvintele tale.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pune mana p carte... cel mai sigur raspuns

| LadyZuza a răspuns:

Faci ecologie?

Ecosistemul este un complex de organisme si factori fizici care formeaza ceea ce numim mediul biomului, are o structura unitara, microorganismele, plantele si animalele sunt reunite intr-un tot unitare cu biotopul sub actiunea unor forte materiale si energii ale realitatii fizico-chimice.