Daca regele accepta, Romania disparea de pe harta.
Fii liniștit. că nu dispărea. Știu că în acea perioadă un comunist din acele timpuri a fost și a vorbit cu Lenin. Îl chema Plăpumaru. Mi-a povestit că i-a spus lui Lenin că haina Rusiei este o povară prea grea pentru România, și Lenin a acceptat să ne lase în pace. Avea alte probleme mai grele de rezolvat la el acasă, ca să ocupe România. Au vrut atunci rușii să anexeze și Polonia și nu le-a mers. Nu este așa de simplu. La vreme de război se întâmplă multe neașteptate. Conferința de pace după al Doilea Război Mondial ne-a avantajat căci era interes european să desființeze Imperiul Austroungar, numai noi suntem indoctrinați să credem că 1 Decembrie la Alba Iulia a hotărât soarta Ardealului. Ea s-a decis abia în 4 iunie 1920. Până atunci Ardealul era țară ocupată de Regatul României. Am mai avut noroc atunci, că până a fost guvern bolșevic la Budapesta, conferința de la Trianon a refuzat să stea de vorbă cu ungurii, iar când bolșevicii au fost alungați de către trupele române, care au atârnat opinca pe cel mai mare turn din clădirea Parlamentului Ungariei, era prea târziu, jocurile erau făcute.
Așa că nu este deloc simplu. Și dacă câștiga Hitler războiul, exista riscul ca România să dispară de pe hartă, în decembrie 89 la fel.
Așa că.
Ati vorbit cu individul care a discutat cu Lenin?
Moralul trupelor romane ar fi fost 0.
Nu cred ca Statul major francez ar mai fi trimis misiunea franceza. Unde sa fie instruita armata romana? In Rusia?
Da, în 1971 când eram la armată ne-a ținut o conferință la București.
Soldații români au luptat în primul război pentru că li s-a promis impropietărire cu pământ dacă vom învinge în război, deci aveau moralul bun, din cauza asta.
E posibil să fi vorbit, după cum afirmă. Să zicem că cel ce a vorbit cu Lenin, a făcut-o în 1917. Sunt 102 de atunci, dacă omul a mai trăit 60-80 de ani, conversația s-ar putea să se fi întâmplat în anii 70'-90' și domnul ce comentează, poate că era în adolescent în anii respectivi.
E posibil! Nu e ca și cum ți-aș zice că am vorbit cu Otto von Bismark.
Sunt uimit. E un castig enorm pentru mine ca sunteti pe site.
Aveam 25 de ani, era în 1971.
Deci Gheoghe Cristescu zis Plăpumaru. l-am găsit pe net.
-----
Omul care, in numele Partidului Socialist din Romania, a fost mandatat sa discute personal cu Lenin, in toamna anului 1920, despre conditiile de aderare la Internationala a III-a,
https://romanialibera.ro/......----177901
Sigur, vă cred!
De fapt, mie mi se părea că utilizatorul, Theinsipred, ar avea dubi cu privire la afirmația dumneavostră. Am argumentat că e posibil să-l fi întâlnit.
Am spus "adolscent" pentru că nu prea am întâlnit oameni de vârsta dumneavoastră pe internet. În orice caz, vă felicit pentru că încercați să educați tineretul!
Toate frazele ce incep cu in cate imi aduc aminte, poate, ar trebuie etc. SUNT FALSURI
A formulat asa pentru ca nu era sigur ca isi aminteste corect ce a citit; a confundat guvernul tarist cu cel bosevic, dar prin formularea asta, ''din cate imi aduc aminte'', a lasat loc pentru o eventuala confuzie sau greseala,
Nu sovieticii, ci guvernul tarist i-a propus lui Ferdinand sa se retraga cu armata in Rusia; bolsevicii cum au ajuns la putere au facut pace cu Germania, prin care dadeau o mare parte din teritoriul Rusiei, Germaniei; ei nu mai erau aliati cu Romania si nici nu mai aveau granita cu noi. https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Brest-Litovsk. Dar guvernul tarist, de ce a propus retragerea guvernului si armatei in Rusia? Pentru ca era urmatorul loc in care se puteau retrage. Rusia, ca aliat, ne-a dat posibilitatea sa ne retragem la ei; nu eram in situatia Serbiei, sa ne imbarcam guvernul si cateva trupe, aveam cale de retragere terestra.
Bun, acum sa vedem ce e cu Plapumaru; acesta a fost primul secretar al PCR; sigur ca era inclinat sa ii idealizeze pe bolsevici, doar a fost primul lider al bolsevicilor romani.
Pot sa te intreb ce studii faci?
"Nu sovieticii, ci guvernul tarist i-a propus lui Ferdinand sa se retraga cu armata in Rusia; bolsevicii cum au ajuns la putere au facut pace cu Germania, prin care dadeau o mare parte din teritoriul Rusiei, Germaniei; ei nu mai erau aliati cu Romania si nici nu mai aveau granita cu noi. " -Eram nesigur daca guvernul bolsevic sau guvernul imperial/tarist.
"k. Dar guvernul tarist, de ce a propus retragerea guvernului si armatei in Rusia? Pentru ca era urmatorul loc in care se puteau retrage. Rusia, ca aliat, ne-a dat posibilitatea sa ne retragem la ei; nu eram in situatia Serbiei, sa ne imbarcam guvernul si cateva trupe, aveam cale de retragere terestra. "- Sunt de acord cu dumneavoastra.
Cred ca decizia, de a nu parasi teritoriul regatului, a fost una inteleapta din multe puncte de vedere.
Impartasiti aceeasi opinie?
Nu studiez istoria, doar ma informez.
Romania a scapat de Imperiul Ottoman fiind schimbat de Rusia.
Rusii aveau (si au? ) aspiratii la tot ce tine de slavi, se considerau protectorii slaviilor (desigur si ei sa se supuna Moscovei) Atat Polonia cat de la Carpati la est si Sud :statele Balcanice-(Yugoslavia) Vroiau sa se impuna peste toate tinuturile respective.
În 1917, sovieticii nu erau recunoscuți ca un stat de mai niciun stat. De fapt, asta a fost o mare problemă în anii 20-30 pentru URSS, nu prea aveau parteneri în comerț. Cel mai probabil voiau să-și facă un aliat.
Ce spun mulți că voiau să anexeze România sau altele sunt absurde, bolșevicii erau un grup politic iar sovieticii o organizație satatală, nu antagoniști din desene.
Nu. Este o exprimare vaga care lasa loc de interpretare.