| calubalan a întrebat:

Din ce în ce mai mulţi tineri români, nemulțumiți de sistemul educațional românesc preferă să studieze în universitățile și școlile din Europa şi profită de prima ocazie pentru a părăsi băncile şcolii româneşti. "Emigrarea creierelor" a apărut ca o reacţie față de mecanismul destructiv al unui învățămant plin de deficiențe, lipsit de resurse şi de competitivitate și care pare să-i considere pe studenţi doar nişte plătitori docili de taxe în schimbul unei diplome.

E o miscare normala, fireasca si binevenita! Dar oare sistemul de invatamant romanesc va reactiona la fel de normal si de firesc si anume sa INVETE din greseli si sa se adapteze la noile cerinte ale pietei! Va ajunge din nou invatamantul romanesc sa scoata de pe bancile scolii si altceva decat muritori de foame, niste inadaptati ai societatii niste investii paguboase, niste oameni fara orizont si viitor?!

http://gandeste.org/......pania/9440

3 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fenomenul semnalat de tine e foarte adevarat dar nu neaparat ingrijorator din punctul de vedere al tinerilor valorosi care au astfel posibilitatea sa se formeze la unele dintre cele mai bune uivesrsitati.Romania si-a deschis portile spre lume si multi dintre cei ce plaeaca se vor intoarce spre binele tarii de bastina. Dar la fel de adevarat este si fenomenul decaderii invatamantului romanesc.Stii,ma gandesc uneori, vazand atata indiferenta si incompetenta, daca nu cumva globalizarea va duce la concentrarea studentilor in Universitati renumite, oricare ar fi tara in care s-ar afla ele, si invatamantul universitar national nu va suferi cumva un colaps. Daca Oxford, Cambridge, Sorbona sau universitati vestite din America vor tine sus standardul calitatii si vor introduce sisteme de burse usor accesibile, toti tinerii valorosi vor fi atrasi spre ele.Caci trebuie sa recunoastem, totusi, ca nu orice tanar manifesta inclinatii pentru studiu; multi sunt, acum, la noi, studenti doar cu numele.Ma gandesc, bunaoara, cum sa accepti mai degraba sa cumperi o teza de licenta, sau chiar un doctorat, cata vreme nu ai cunostintele necesare care te pot face competent intr-o meserie? Sunt foarte multe lucruri de spus, de la incompetenta la inconstienta. Un sistem bolnav si cu putine sanse de insanatosire rapida. Poate e sumbra viziunea mea, dar asa par sa se prezinte acum lucrurile.Numai bine.

| mickeye a răspuns:

Învățământul românesc e de calitate. Facultățile din București sunt foarte bune.
Numai snobii și copiii de bani gata se duc să studieze în străinătate, de fițe. Cine n-are bani, ar trebui să învețe și să meargă la o facultate de stat, la buget.