@april, nu, cat timp seful este un lider. Diferenta? Enorma!
Seful isi conduce subalternii, in vreme ce liderul ii trage dupa el.
Seful se bazeaza pe autoritate, liderul pe bunavointa!
Seful inspira teama, liderul entuziasm.
Seful spune "eu", liderul spune"noi"!
Seful cauta vinovati pentru esecuri, liderul cauta remedii.
Seful stie cum se realizeaza ceva; liderul arata cum.
Seful spune: "Treci la treaba!", liderul spune "Sa pornim!"
Majoritatea dintre noi am fost invatati ca pozitia de lider e o functie, de aceea poate e fireasca frustrarea pe care o simti cand constati ca prea putini oameni te urmeaza... din suflet datorita functiei tale. Bucuria si reusita ca "sef" depind de capacitatea de a urca pe scara conducerii. Cuvantul-cheie este "atitudinea" in relatiile cu subalternii (imaginea - felul in care te percep ceilalti - este de asemenea esentiala)! Responsabilitatea ta ca lider trebuie privita mereu prin prisma celor multi, nu numai din punctul tau de vedere!
Sa mai incerc o definitie a unui adevarat lider :
Pesimistul se plange ca afara bate vantul.
Optimistul spera ca vantul va trece.
Liderul orienteaza panzele!
Puterea induce schimbări comportamentale şi deformări ale personalităţii individului.
Puterea tinde să domine.
Puterea corupe.
Extrapolând la alt nivel putem vorbi de personaje istorice, apreciate de altfel, care ajungând la putere au fost expuşi : invidiei, comploturilor, asasinatelor, minciunii, trădării, linguşelii, presiunilor din interior şi exterior, deciziilor eronate etc. Toate acestea au crescut şi s-au amplificat direct proporţional cu nivelul de putere a acelui personaj.
După mine, inevitabil relaţiile dintre cel ajuns la putere şi cei apropiaţi se vor schimba. Vor fi simţite diferit chiar şi la nivelul subconştientului.
Depinde de cat de inteligent e. Daca e un om integru va stii ca prieteni care se evapora mai ceva ca apa vara din balti n-au fost niciodata prieteni cu adevarat si si-au urmarit constant interesul. Iar cei care raman langa ele si l-au cunoscut si cand avea o amarata de Dacie si se comporta la fel merita sa fie pastrati pentru tot restul vietii
Probabil oamenii ar ramane la fel toata viata daca nu s-ar lasa influientati de parerile altora si n-ar fi niste inscusiti vanatori ai greselilor altora.Niciodata nu poti sti cand vanatorul se transforma in vanat
De multe ori da, vedem in jurul nostru. Celelalte cazuri se pot datora conjuncturii, oamenilor, inclinatiei native de a conduce si experientei. Deciziile corecte insa adeseori atrag nemultumiti. Ajungem la citatul din Platon
Eu cred ca un sef va avea mai multi prieteni falsi, care se vor folosi de el.
A fi sef nu inseamna ca ai putere. Iar un sef poate sa iaba prieteni fara nici o problema deoarece inainte de a fi sef este om si poate sa aiba inclusiv subalternii prieteni daca stie cum sa faca deosebirea intre prieteni si functie.
Prietenii adevarati raman alaturi de tine, este posibil sa pierzi din asazisii prieteni din cauza invidiei si sa-ti faci alti asazisi prieteni care vor fi doar pe interes.
Tot pentru @april :"Madagascar" are partea sa de dreptate... Am o verisoara manager (nu, nu ma dau mare!) care avea mereu tendinta sa-i priveasca de sus pe ceilalti, si arbora chiar o anumita aroganta. Se credea intr-adevar "indestructibila", asa cum zice "madagascar". Intr-o zi, insa, am intalnit-o foarte schimbata. M-a intrebat (ea pe mine!) daca chiar "merita toate astea" si parea cu moralul la pamant. A fost socant sa o vad astfel... desi au trecut ani, imi amintesc faza respectiva de parca ar fi fost ieri!
M-am gandit ca "practica" iti va fi mai de folos decat "teoria", de aceea am ilustrat acest exemplu
Puterea poate duce la izolare daca persoana care se afla la putere se crede superioara si se schimba psihic. exista posibilitatea ca un sef sa aiba multi prieteni falsi, e bine sa ramai cu picioarele pe pamant cand deti o functie si sa nu te crezi invincibil si indestructibil. functiile sunt trecatoare dar oameni suntem cu toti.
stiuraspunsultau întreabă: