Il recunosti dupa faptul ca un monolog isi "vorbeste singur", adica nu impartaseste cuiva in mod direct cuvintele, e ca si cum ai bombani.
In principiu trebuie sa gasesti in text marci lexico gramaticale la persoana I gen mi din constructia mi-am
Nu se impartasesc in mod direct sentimentele, gandurile unui anumit personaj ci vorbeste doar un personaj iar ceilalti asculta si nu intervin in discutie!
Monologul este un tip de discurs continuu in care nu se asteapta un raspuns.
Cuvantul monolog provine din grecescul monos= singur si logos= vorbire, asa dar monologul presupune vorbirea de unul singur, locutorul vorbeste despre sine sau cu sine.
Dimensiunile unui monolog sunt variate, spre deosebire de dialog, monologul nu are replici si nici un destinatar.
Monologul interior sau literar ajuta la caracterizarea unui personaj, poate reda gandurile, sentimentele etc, unui personaj spre a le aduce la cunostinta cititorului sau spectatorului.
Dialogul se poate desfasura in diverse situati atat timp cat exista minim un partener de dialog, pe cand monologul se desfasoara in situatii restranse. Specifice dialogului sunt interogatiile iar monologului exclamatiile.
Monologul este specific genului dramatic, mai rar genului epic sau liric.In genul dramatic o modalitate de realizare este solilocviul care se manifesta in prezenta sau absenta unui personaj si consta in verbalizarea propriilor ganduri.
Monologul propriu-zis este destinat unui grup de persoane si poate lua forma unei declaratii, unei confesiuni sau unei povestiri.
mihaibute întreabă: