| Ovidiu200 a întrebat:

E careva pe aici profesor/profesoara de biologie? As vrea sa vorbesc ceva cu el/ea.
1. Ce rol poare avea digestia intracelulara in vindecarea unei plăgi cu strivire de țesut?
2. Partea din scoarța cerebrala care controlează activitatea limbii are mai mulți neuroni decât pârtile care controlează alte organe de aceeași mărime. Explicați cauzele.
3. O celula vegetala este o ‚cutie de conserve’ microscopica. Cum reușesc rumegătoarele sa o deschidă?
4. Imaginați-va ce s-ar întâmpla daca țesutul muscular al peretelui intestinal nu ar funcționa.
5. Pliurile mucoasei intestinale si ale mucoasei gastrice au același rol? Motivați răspunsul.

Stau de la doua și nu găsesc

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

1.Citeste mecanismul digestiei intracelulare si vei stii sa raspunzi la aceasta intrebarehttp://facultate.regielive.ro/......80018.html

2.Cauze : limba la om are mai multe functii : in fonatie(in mecanismul vorbirii articulate), in masticatie si deglutitie si ca organ al simtului gustativ(prin faptul că este dotată cu un tip special de chemoreceptori -mugurii gustativi). Realizarea si coordonarea acestor functii implica existenta, la nivelul scoartei, a unor arii(zone) motoare si senzitive mai mari.

3.Cu ajutorul unui stomac policavitar(alcatuit din mai multe cavitati: RUMENUL cu rol de depozitare si de initiatir al reflexelor de eructatie si rumegare, FOIOSUL sau OMASUL cu rol de maruntire a particulelor celulozice si CHEAGUL care este adevaratul stomac glandular, cu mucoasa bogata in glande care secreta pepsinogen si acid clorhidric) precum si cu ajutorul bacteriilor simbionte care se gasesc in rumen.

4. Daca tesutul muscular al peretelui intestinal nu ar mai functiona, ar fi afectata motricitatea(peristaltismul) intestinului subtire si gros. Consecinta acestei afectari a motricitatii peretelui intestinal este:1. oprirea tranzitul intestinal care asigura desfasurarea digestiei si a absorbtiei apei, glucidelor, lipidelor si proteinelor degradate enzimatic in intestinul subtire 2.stocarea resturilor de hrana nedigerata in intestinul gros.

5.Prin pliuri se mareste suprafata de contact a mucoasei gastrice si intestinale cu chimul gastric sau intestinal si ca urmare se mareste suprafata de absorbtie a substantelor care rezulta din degradarea enzimatica a proteinelor, glucideloe si lipidelor continute in alimente.

Nu sunt profesor( deci n-am cum sa cunosc programa de biologie!). Din informatiile ce ti le-am dat tu poti sa faci o adaptare in functie de nivelul de predare (gimnazial, liceal )

1 răspuns:
| alessia5158 a răspuns:

Te-am ajutat la tema intrigata fiind de cea mai STUPIDA comparatie intalnita ca biolog :O celula vegetala este o ‚cutie de conserve’ microscopica!