Cel putin pana acum nu este adevarat, poate doar daca s-ar schimba iarasi legea educatiei, nr.1/2011.
Conform acestei legi, cu md. si compl. ulterioare, se prevede examen de admitere dar il vor da doar elevii care au inceput cl. a V-a in acest an, deci se va da incepand doar din 2019, numai la liceele la care numarul de candidati va fi mai mare decat numarul de locuri si numai la o singura proba, citez:
"(5) La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
a) o probă scrisă la limba şi literatura română;
b) o probă scrisă la limba maternă;
c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
d) o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.
(6) Rezultatele evaluării naţionale se înscriu în portofoliul educaţional al elevului.
ART.75.(1) Absolvenţii învăţământului gimnazial dobândesc diploma de absolvire, parte a portofoliului educaţional, şi foaia matricolă, parte a portofoliului educaţional.
(2) Continuarea studiilor din învăţământul gimnazial în învăţământul liceal sau în învăţământul profesional este asigurată pe baza unui proces de consiliere şi de orientare şcolară şi profesională. Numărul de locuri alocate clasei a IX-a din învăţământul liceal şi profesional este cel puţin egal cu cel al absolvenţilor clasei a VIII-a.
ART.76.(1) După absolvirea gimnaziului, elevii urmează învăţământul liceal sau învăţământul profesional.
(2) Admiterea în învăţământul liceal sau în învăţământul profesional se realizează după următoarea procedură:
a) în cazul în care numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului;
b) în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu, precum şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.
(3) În cazul mediilor egale, diferenţierea se face pe baza portofoliului educaţional al elevului.
(4) Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi este dată publicităţii, pentru fiecare generaţie, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unităţile de învăţământ au obligaţia de a anunţa public disciplina sau disciplinele la care se susţine proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum şi modul de utilizare a portofoliului educaţional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susţine la cel mult două discipline."
"ART. 361 Jurisprudență
(1) Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
b) evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2015-2016;
c) examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2015-2016;
d) admiterea la liceu se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2015-2016."
Nu cred asa ceva, e o prostie. Asta ar insemna ca cei care incep a 8-a saptamana viitoare, printre care si eu (presupun ca si tu) sa dam doua examene, ceea ce ar fi absurd.
Nu cred. S-a zis acum cateva luni ca nu se vor mai da examenele ca pana acum si se duce fiecare elev si da examene la lb. romana si matematica la liceul la care doreste. Daca nu intra, mai incearca o data in a doua sesiune la liceele la care sunt locuri libere. Daca nu ia nici atunci, il baga la scoala profesionala. Cica asa era pe vremuri.
Apoi au intors-o ca pe langa examenele la romana si mate, se dau si evaluari nationale la c. civica, chimie, bio, geografie, mai multe... Dar nu s-a mai zis nimic, asa ca vom vedea. dar nu cred ca va fi asa, poate peste 2 ani.
Din câte am înțeles se gândeau ca examenul din clasa a 8 să fie singurul, să se scoată bacul și la facultatea pentru care optezi să dai un fel de test pentru admitere.
Sjhxjcks întreabă: