Salut!
Costache Negruzzi eu stiu ca e cronicar, e cu letopisetele cu din astea...nu cade,nu cred! Poate sa vina la oral,dar aceea e o simpla proba,nu e cu nota,e cu experimentat,stii tu.
Cat despre Eliade,sau nu neaparat despre el, despre nuvela, trebuie sa stii macar o nuvela, ca poate va da nuvela. Uita-te macar in mare pe Eliade, fara sa insisti mai mult.Mai bine sa fii pregatit/a decat sa ai surprize.Bafta! Succes la bac! Sa nu te emotionezi!
Asa ma gandeam si eu, iar in ceea ce priveste nuvela trebuie sa invat "Moara cu noroc" pentru ca Slavici este un scriitor canonic.Multumesc!
Da,incearca "Moara cu noroc", ca e buna, buna in sensul ca e ce trebuie .Dar sa ai grija si la poezii ca sunt cam la moda in ultimii ani...
Bună!
Poţi primi un text din ORICE autor ( nu doar cei canonici ) la categoria "texte literare la prima vedere"!
"NOTĂ: Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora.
Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.
Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în prezenta programă.
Tematica studiilor de caz şi a dezbaterilor din programele şcolare, regăsită în programa de examen, poate fi valorificată în cadrul probelor orale şi scrise, prin solicitarea argumentării unor opinii sau judecăţi de valoare pe marginea acestora." - SURSA = Programa de la Română - vezi linkul :
http://www.ebacalaureat.ro/......a-751.html
"Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ"!
Deci, TREBUIE să ŞTI textele prevăzute în programa şcolară ( cls. 9-12 ) atât pentru autorii canonici, cât şi pentru ALŢI autori ai "prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti"!
Vezi şi programele şcolare în vigoare la linkul :
http://programe.ise.ro/......20IX-a.pdf
http://programe.ise.ro/......%20X-a.pdf
http://programe.ise.ro/......0XII-a.pdf
Toate cele bune.
Sărbători Fericite!
http://i.imgur.com/t0pIB.jpg
Salut! Costache Negruzzi, intr-adevar, nu este autor canonic! Dar este reprezentant al pasoptismului. Pentru bac tu trebuie sa stii o opera reprezentativa pentru aceasta perioada (fie "Alexandru Lapusneanul'' -Costache Negruzzi, fie "Chirita in provincie''-Vasile Alecsandri, tu alegi care opera o pregatesti pentru examen, in functie de care ti-a placut mai mult si care ti s-a parut mai accesibila). Nici Mircea Eliade nu este autor canonic, iar ca nuvela trebuie sa pregatesti una singura si aceasta poate fi nuvela psihologica "Moara cu noroc''-Ioan Slavici (aceasta este preferabila celeilalte, pentru ca Slavici este autor canonic, deci obligatoriu trebuie sa inveti o opera de a lui, iar daca la pasoptism optezi pentru "Alexandru Lapusnenaul'', opera lui Negruzzi, ai avea deja doua nuvele studiate). Mult success la bac iti doresc si Paste fericit!
VerraKay întreabă: