Salut!
In principiu nu am vrut sa raspund, dat fiind faptul ca demonstrezi o gandire atat de ingusta, incat nici intrebarea nu ai reusit sa o formulezi.
Comparatiile tale nu isi au rostul, a compara mere cu pere nu e acelasi lucru. Intrebarea ta naste din total necunostinta fata de ambele domenii (educatie, constructii). La varsta ta ma asteptam sa te informezi bine inainte de posta asemenea enormitati, incat sa poti dezbate in cunostinta de cauza, nu din postura unui adult amator care comenteaza si el pe langa si nu stie nimic.
Da, asta e pararea generala, ca si a ta de altfel, a unui om care vrea sa comenteze si sa scoata in evidenta fara a apela la logica.
Cele 18 ore ale unui cadru didactic, care pot creste, sunt cele care se petrec la clasa. Dar birocratia din spate nu o pune nimeni. Dar nimeni nu vorbeste de examenele pe care le dau: titularizare, definitivat, grade, cursurile la care sunt obligati sa mearga si sa le plateasca din banii lor.
Iar tu compari acest lucru cu unul de pe santier, unde nu prea ai nevoie de munca intelectuala, ci doar de munca fizica. Pai compari tu examenele cu munca fizica? De ce ai face asta? Poate ca atat ai putut sa scoti la peste 25 de ani ai tai.
Serios?
Analizeaza, documenteaza si apoi pune intrebari, altfel nu scoti in evidenta decat lipsa ta de a tria niste informatii, de a te documente, capacitatea de gandi...
Eu compar munca intelectuala tot cu una intelectuala.
Compar un profesor cu un economist, sau cu un functionar bancar, programator si altele.
Toti muncesc greu, tot invata, toti dau examene, toti au stres la munca si lucra minim 8 ore pe zi.
Nu dau doar ei examene, sa puna mana sa invete si atunci examenele alea nu sunt grele, dar daca nu inveti, sigur ca ti se pare vaaaaai ce mare chestie e.
Comparatia e f buna.
Am zis, am avut profesor de biologie in familia si stiu f clar cum e, birocaratia aia nu o faci de 101 ori, se face dar nu asa sa ai 8 ore pe zi mereu.
Plus vacantele, alea nu le pui? Pai care alt om cu carte, mai sta acasa atata?! Nimeni.
Ba da, birocratia aia o faci de fiecare data cand ti se cere. Completarea catalogului, semnarea condicii nu o faci doar o data. Materialele nu le faci o singura data, mai ales ca nu ai aceleasi clase. Informatia se updateaza, nu ramane la fel. Ti-am zis, comparatiile tale sunt de prost gust pentru ca nu intelegi nimic. Faptul ca ai in familie profesori nu inseamna ca si intelegi munca din spate. Tu judeci doar ceea ce se observa. Esti ca un copil din asta in scoala care spune ca vai...profesorii astia au atata vacanta si ei muncesc doar 4-5 ore pe zi. Fix asa suni, ca un copil razgaiat.
Repet, incearca sa te documentezi ce presupune munca din spate: examene anuale, cursuri anuale, salarii nu f mari, ca novicii nu trec de 3000, dar isi bat capul cu peste 30 de elevi. Mai mult de atat isi bat capul cu parinti... unii asa ca tine care nu stiu, dar le place sa judece. Si stai sa te atii cand vine un pustache si iti spune ca telefonul lui e mai scump decat salariul tau pe o luna, atunci sa vezi ce frumos e.
Lasa mofturile astea si cauta subiecte adevarate de discutii, acolo unde chiar si stii ceva, altfel e doar bagare in seama.
Si sa nu iti mai spun, cand faci comparatii le faci respectand criteriile. Ca de asta compari numerele intre ele si nu cu literele. De asta compari soiurile de mere, nu merele cu perele etc. Mai vrei? Cauta erorile de logica din intrebarea ta.
Nu e nici o eroare de logica, ca si maica-mea care are 74 ani la fel gandeste si se mira de tine de fapt (ca i-am citit ce ai scris sa vad si o alta parere de om mai in varsta), dupa ce ca lucra putine ore si stau acasa atatea luni, mai fac si pe nebunii.
Pai daca am avut doi profi in familie, iti dai seama ca ne-a zis si ce e in spate, nu doar ce se vede.
Unchiu a fost prof de sport, matusa de biologie.
Bine, au iesit la pensie in 2002.
Iar 2-3 colegi de liceu de ai mei sunt profesori acum, si dupa orele de predare, pleaca acasa, mai stau uneori sa faca ce zici tu, dar nu asa in prostie.
Si sunt multumiti tocmai ca nu muncesc asa multi ca altii, adica ei vad avantajele postului lor. Au in jur de 4500 bani in mana, ca na, au vechime cam 20-21 de ani.
Iar cand vin parinti aiurea, le zice sa nu se bage ei in treaba lui, si sa se bage cand or fi ei profesori, si incheie discutia, nu le sufla in fund.
Fiind titulari, de acolo ies la pensie, si aia e.
Unul din ei filmeaza des pe sest asa orele, ca nu cumva sa vina vreun parinte sa zica ca nu stiu ce a facut el, si de fapt copilu sa fie vinovatul, deci sunt solutii sa fie bine daca vrei.
Si asa a aratat cum un elev vorbea in ore si nu se potolea desi i s-a atras atentia, si cum sa invete? Pai stai asa ca nu merge cum zici tu, sa vina oricine sa ma ia pe mine la p ca eu is de vina ca putoarea nu invata.
Si daca esti baiat destept stii cum sa-ti faci ora cat mai placuta, la tine sunt fraiele.
Nu am zis ca nu se munceste, eu am zis ca oricum e mai bine decat la alte meserii.
Si sotia prietenului meu (tot cu facultate) care lucra la banca de ii vine rau 8 ore pe zi, are 5000 net, asa ca...aia e. Si umbla dupa clienti si asa mai departe, are vechime 17 ani de munca. Si sta acasa mult mai putin ca profesorii.
Inchei discutia...eu am spus mai us niste argumente, clar ce se intampla la momentul asta, nu acum 2000 de ani.
Ca i-ai citit tu mamei tale si vede la 74 de ani niste lucruri ca si tine nu inseamna ca vb din experienta. Ca rudele tale ti-au zis la fel niste lucruri nu arata ca au cuprins tot.
Ma retrag. Oricine care intelege amplitudinea educatiei, va intelege si ce spun eu. Restul...tu poti sa bati apa-n piua cat vrei tu. A educa este o profesie neinteleasa de multi, valorificata de putini.
"un prof cu un 10-15 ani vechime poate bate 4000-5000 lei...
Voi ce parere aveti?"
fă-te și tu prof sau bucură-te (?!) pentru ei
Pai eu am vrut sa ma fac profesor tocmai de asta, deja prin clasa 9-a gandeam asta, dar cum m-am imbolnavit inca din adolescenta, n-am mai apucat.
Pai ce meserie e mai buna ca asta? Timp liber, esti sefu in clasa, nu ai norma, cont doar sa-ti predai ce ai de predat, n-ai chef de ora faci glume cu copiii si chiar ei se bucura, mai dai o lucrare si tu faci ce vrei in ora aia.
Pe langa ca trebuie sa le explici si asta, dar aia e normal.
De ce sa fi stat eu sa lucru la stat sau la privat atatea ore, sa nu fiu sef nicaieri si sa ma comande altul, sa n-am timp liber pentru viata mea? Chiar daca era sa zic sal mai mare nu-mi convenea.
Ei lucra doar 18 ore pe saptamana.
Nu pui la socoteală pregătirea orei, extemporale, teze. Munca unui profesor nu este doar prezența la clasă.
Ce pregatire mai? Ca o generatie pregatesti orele, dupa aia le ai pregatite, ca se tot repeta mai ales la fizica, mate, chimie unde nu se schimba mai nimic. Cel mult iti mai schimba ordinea capitolelor, in rest nu se schimba.
Prima serie de 9-12 clasa pregatesti, dupa aia predai ce ai pregatit mereu.
Ca si la anatomie, mana e mana, nu se schimba naiba si dupa 10 ani, tot pe aia o predai, o ai pregatita lectia de mult.
Am avut profesor in familie si stiu cum e, si ce bine ii era, ce mult timp avea. Teze si extemporale nu dai mereu. Zicea ca asa meserie lejera nu stie, si n-ar face altceva nici pe salariu triplu.
Plus ca daca stii ce dai la teze si extemporale si ai rezolvarile de la a la z, iti e f usor sa corectezi o teza, asa ca aia e, stiu din vazute.
Da,la nici macar o maternie nu se schimba nimic. Le inveti odata si gata, le predai pana la pensie la toate generatiile care iti vor pica in maini. Daca nu ai chef de ore, stai pe telefon si le zici la pampalai sa scrie din carte, ca pana la urma ce imi e ca imi preda profesorul si ce imi e ca scriu din carte? Nici eu nu inteleg ce nu le convine la profesori.
Eu am fost profesor. D-ta vezi lucrurile din afară. Le vezi complet greșit. Nici o clasă nu seamănă una cu alta, nicio oră nu seamănă una cu alta. Să predai cum crezi d-ta, că ai învățat o dată lecția pe de rost, iar apoi o știi și o predai ca robotul toată viața ta de profesor, fără efort special din partea ta. așa ca să înțeleagă și cel mai prost copil din clasă, e complet greșit. Nu ai habar ce înseamnă să predai ceva cu care elevul să rămână.
Ce spuneti dvs se mai cheama si arta, devotament, chemare, constiinta etc. Acum na, fiind profesor ati avut si colegi care probabil erau "mai necopti" ca intr-un fel i-am vazut si noi.
Mulțumesc, așa este. Mi-au trecut 1400 de studenți prin mână. Unii din ei sunt acum profesori universitari pe 3 continente.
Din pacate, munca multor profesori e doar prezenta la clasa.
Cand s-a facut grila de salarizare noua m-am uitat fugitiv la ea si am vazut ca un decan este prevazut cam cu acelasi salariu ca Seful Statului Major General al Armatei.
Nu mai vorbesc de rector, care are o data si jumatate salariul Sefului Statului Major General.
Se poate compara raspunderea unui rector cu a Sefului SMG?
Care este munca si mai ales raspunderea unui profesor universitar, care are exact acelasi salariu cu Seful SMG? Nu mai vorbesc de restrictii!
Am facut aceasta comparatie, deoarece este mai evidenta si Seful SMG nu este politician.
Pai eu am avut prof in familie, bine, era de biologie. Ai dreptate in ce zici, insa totusi aia e meseria cu ce spui tu, si ala de la banca munceste greu dar lucra 40 ore pe saptamana si nu are asa mult timp liber.
Deci oricum ai da-o, tot nu da, daca un prof munceste 18 ore si are si vacante, dar are sal cam ca ala de la banca, oricum profu are mult.
Si daca n-ar avea salariu mare pentru ceea ce presteaza, atunci nu ar fi concurenta. Si intr-un final ai fi fost educat de catre vreun tractorist la ora actuala. Plus ca mai era si discutia: "Care merita mai mult cel care preda la liceu sau cel care preda la o scoala primara/gimnaziala? Pe o parte sa predai la liceu iti trebuie mai multe studii, pe de alta daca i-ai tocat creierii in generala, atunci nu mai face profesorii nimic cu elevul in liceu, ca-i bata.
Deci, profesorii merita multi bani, insa trebuie sa li se faca o evaluare asa cum trebuie, nu sa preda orice prost, orice aberatie. Am vazut destui care vorbesc la catedra despre culte care injecteaza cancer in oameni sa ii termine, despre U.E. care manipuleaza tinerii frumosi si liberi, desi toate astea nu faceau subiectul materiei pe care o predau de fel.
Un profesor merita bani ca orice om cu studii superioare care munceste la fel de greu in alte domenii, dar aia saraci muncesc mai mult ca timp, deci profu n-ar merita sal asa, dar hai sa zicem ca-i dam asa.
Pe vremea lui ceausu cine preda la general avea cu, caum 200 lei mai putin decat ala de liceu profii.
Ala de generala in 1985 avea 3650 salariu, iar ala de liceu cam 3850.
De ex daca aveai colegiu de 3 ani, nu aveai voie sa predai la liceu, trebuia sa faci aia de 4 ani.
Ai fost prof de mate sau fizica? Bravo, i-ai scolit bine daca au ajuns si profi universitari.
Sunt tare curios cum ne-am fi inteles daca eram studentul tau, si sa ma stii de aici deja.
Bine, mie mi-a placut fizica si cred ca ne intelegeam bine, dar na, uneori cand mai uitam ceva, mai trageam cu ochiu...in alte parti, dar acolo nu te prindeai, ca am tactica profi.
Profesor de fizică la liceu. Meditații de matematică și fizică în particular. Îndrumător pentru studenți la licență, masterat și doctorat și cadru didactic asociat la facultate în cadrul conceptului conunist de integrare învățământ-cercetare-producție unde am ținut ore de laborator de chimie analitică în specialitatea mea, specroscopie optică atomică de emisie. Iar acum mă ocup să le transmit virusul fizicii la nepoatele mele, clasa 2 și 5, care sunt deja mai deștepte ca bunicul lor.
Foarte bine faceai daca erai intelegator, dupa figura pari asa un om dur, te faceau astia la copiat? Adica chiar te faceau si nu te prindeai, sau ii lasa-i tu uneori? Ca la liceu e imposibil sa nu fi fost macar unul care sa fi facut asta la ora ta, sau sa fi incercat macar.
Tu pana in ce an ai predat la liceu?
Nu toți au salarii asa mari, majoritatea celor tineri câștiga cam 3000 în medie. E adevărat ca cei ce fac și ore suplimentare pot ajunge la salarii mai mari. Ei considera ca e stresant sa lucrezi cu copii, în plus în 2022 salariile astea ți se par mici fiindcă nu mai au banii valoare.
Da! Ai dreptate. Adica profii astia mai tineri se plang ca au salarii de 2000-2500 de lei ca profesori si muncesc doar 18 ore pe saptamana, dar stau la adapost iarna cand e frig.Dar stau eu si te intreb, aia de pe santier care isi rup oasele, 8 ore pe zi, in vant, in ploaie, in arsita castiga doar 1400 de lei.
" Lukasssz; aia de pe santier ...castiga doar 1400 de lei"
Mai pune oleacă
https://www.startupcafe.ro/......9-2028.htm
Inteleg ce zici tu, dar nu e chiar asa.
Unul a invatat de mic si rolul lui e sa educe generatiile viitoare sa devina doctori, ingineri, avocati, economisti, etc, etc, iar altul nu are nici o calificare, nu se pricepe la nimic si totusi poate sa castige bani, dar printr-o munca mult mai solicitanta fizic.
Dar iti spun ca stiu personal oameni care castiga foarte mult in constructii, de 4-5 ori suma pe care ai zis-o cel putin, in tara, aici vorbim de meseriasi cu 10-15 ani de experienta si care stiu sa faca multe, au cunostinte cat si indemanare si se dedica meseriei, nu de betivi necalificati care mai mult se pricep sa strice decat sa repare, nu ca ar fi toti asa, Doamne fereste.
Ca fapt divers, un necalificat castiga undeva la 100-200 lei in functie de ce stie sa faca. Pe zi.
Daca vrei sa dai vina pe ceva, poti da vina pe sistemul capitalist. Cam despre asta e vorba, fiecare castiga in functie de cat de capabil e si cat de descurcaret e, nu esti platit pe cat de grea e munca pe care o faci, ci in functie de valoarea pe care o aduci in societate.
Ca profesor, in mod normal, datoria ta e una foarte mare si e normal ca oamenii isi cer drepturile, la fel si doctorii.
Ati dori cumva sa castige necalificatii la fel de mult ca un profesor care educa generatiile care construiesc viitorul tarii? Sau la fel de mult ca oamenii care invata ani si ani de zile sa ajunga sa faca operatii complicate in domeniul medical, care are cunostintele necesare sa salveaze viata mea sau a ta sau a cuiva drag tie?
Egalitarismul asta are o panta alunecoasa, despre care stim sigur unde duce, ca am mai fost acolo, noi ca popor. Sa ne intoarcem la ratie la paine? Sa ni se spuna ce avem voie sa facem si ce nu? Sa nu poti sa vezi un film, sa nu te bucuri de viata, sa fie ascultat tot ce vorbesti? Ma rog, multe din lucrurile enumerate se cam intampla, oricum, dar nu oficial, cel putin acum.
Dar nu cred ca ne dorim asta.
Si eu am inteles ca salariile in constructii nu sunt mici.
Dar cred ca nu trebuie sa divizam societatea in asa fel incat sa spunem ca daca un om nu a facut o facultate, atunci trebuie sa aiba salariul mai mic.
Fiecare trebuie sa poata sa-si construiasca un viitor. Fie ca o face prin medicina, prin predare, prin munca fizica pe santier.
Sunt de-acord totusi ca oamenii ar trebui sa aiba salariul in functie de importanta si necesitatea domeniului in care lucreaza. Nu te poti astepta la salarii competitive cand sunt sute de oameni la usa care vor exact acelasi post. In ceea ce priveste doctorii si profesorii, consider ca ar trebui sprijiniti de stat. Salariile profesorilor sunt prea mici, sa ajungi dupa 10-15 ani sa primesti in mana cat ia un programator cu 1-2 ani experienta e extrem de putin.
Iar daca suntem in deficit de santieristi, e normal ca salariile lor sa fie ceva mai mari. Nu e sanatoasa nici extrema ultra-socialista in care statul sa decida care e nivelul de trai al oamenilor, dar nici extrema ultra-capitalista in care corporatiile decid care e nivelul de trai al oamenilor.
Corect!
Sunt total de acord cu ce ai zis. Dar e normal, intr-un fel sa castige mai mult cineva care are mai multe cunostinte si studii in general.
Da, e corect ca aia care are mai multe cunostinte sa ia mai mult, insa nu cand au studii si cunostinte cam egale, unu sa lucre 18 ore pe spatamana, altul 40 si doar cu o luna concediu in loc de 4 luni, sa se planga proful ca vai ce lemne taie el acolo si ce greu e, de parca la ceilalti nu e la fel de greu.
Lasa ma ca am vazut gramada de profi cu 5 la definitivat, si aia daca intra pe undeva, au pretentii la sal mari, chiar daca intra suplinitori sau ce ori intra ei pe acolo.
Man,m-ai voiam si eu sa adaug ceva. Pe langa faptul ca si cu 0 experienta un profesor poate lua 2500 de lei.Am eu o profesoara de istorie in bloc, care e noua in invatamant, abia ce a devenit profesoara acum 3 ani.Sti ce face femeia? Face bani din meditatii lejer chill + salariu.Si se duce in fiecare vara in concediu IN AMERICA, si nu oriunde, IN HAWAII, LAS VEGAS, SAN FRANCISO.Deci profesorii se plang degeaba de bani.
Exact, nu stiu ce-i plang multi pe profi ca vaaai muncesc, si nu e normal sa munceasca? De parca ei muncesc, ce sa zic, chiar daca ar munci si in afara scolii, nu da cu sapa.
Si doar daca te gandesti le cat liber au pe an, si doar de asta n-ar mai trebui sa macane la salarii daca au cat altii care n-au timpul ala liber.
Sigur, ca si ei trebuie sa aiba un sal bun sa traiasca decent, nu zic nu, dar nu sa ceara si mai mult, atata tot.
Mai era o descreierata pe aici, care zicea ca e mai usor sa fi salahor decat profesor, vai de capu` meu ce gandire de kkt..Munca fizica e de 1000 de ori mai grea decat munca psihica.Asa ca profesor, te impui usor in fata clasei, ii ameninti ca le scazi nota la purtare daca nu fac liniste.
Au vacanta de Craciun, de vara + altele.
Ai dreptate! E frumoasa ma meseria de prof, eu daca am 3 colegi de liceu profi, si doi am avut in familie, mi-au zis cum e.
E o placere sa lucri cu copiii, te tine tanar, mai glumesti cu ei, daca te porti frumos te iubesc copiii de nu se poate, te simti si tu apreciat, mai razi, nu ca la firme ca esti doar o resursa, si ti se zice sa nici nu vb cu colegii prea mult cum ca cica te tine din treaba.
Daca esti destept iti faci munca frumoasa, tu esti sefu in clasa.
Timp liber berechet, etc.
Pai unchiu meu era prof de sport, era iubit de toata scoala, stia sa se comporte cu copiii, cand era de treaba era de treaba, cand era de glume era de glume.
Se pricepea la mate, lua copii din scoala care aveau note mici, facea meditatii cu ei asa pe neve intr-o clasa acolo, aia preferau sa faca mate decat sport, asa le placea sa faca cu el.
Daca esti prost si te porti urat, si ai coada sus, sigur ca meseria o sa fie grea. Vezi ca niv clasei e cutare, nu fortezi nota.
Matusa era la fel, a vrut sa-si faca viata frumoasa, nici corigenti nu lasa, cica de ce sa ma duc eu in vara la corigente? Plus ca atunci cand se angajeaza nu le trebuie biologia.
Pe unu l-a vazut ca, copia, dupa ora s-a dus la el si i-a zis "mai...nu te-ai ascuns chiar bine, te-am vazut, metoda ta de copiat nu e buna".
Adica era de gasca cu copiii.
Spre deosebire de profa mea de mate din liceu care era urata si de colegii ei, nu doar de elevi, rea, dura, obraznica.
Normal ca pleca cu nervi de acolo si dupa aia zicea ca e stres.
Colegii o urau pentru ca le dadea ea indicatii ca cica de ce nu au corigenti la materia lor, adica ce te bagi tu la orele mele? Asa de a dracu era.
S-a luat si de profu nostru de fizica ca de ce ne-a trecut, si ala a dat-o dracu.
Si asta ca poti fi pentru afara contactat, dar nu doar, poti ramane si aici si sa fi f bine in tara ta, casa ta, prietenii, fam ta, si sa o dai putin mai moale la scoala daca nu vrei sa-ti bati capul prea mult.
Daca mai dai si o meditatie doua, ai bani de n-ai treaba aici, depinde ce materie ai.
Eu daca as fi prof sincer m-as duce mai mult pentru locul de munca bun, intreactiunea cu elevii, atmosfera, mai putin pentru a preda materia aia in sine.
Depinde, poate daca vor sa incerce ceva nou, se duc in alta tara.Dar o sa fie mai greu acolo, mai ales in tarile civilizate, aia sunt mai stricti...
Sau daca vor sa stea aici, e f okey.Dar de obicei cei care "primesc oportunitatea "de a pleca vor sa plece ...Pentru bani si probabil vrea sa predea la un nivel mai avansat.
Meseria de profesor e una extrem de grea. Si ce 18 ore pe saptamana visezi? Si ei muncesc cam tot pe-acolo, pe la 40. Si multi dintre ei sunt la mai multe scoli.
Unde muncesc ei 40 de ore profii?
Pai au vreo 7 ore pe zi fiecare. 5 ori 7 egal 35, deci aproximativ 40.
Norma intreaga e de 18 ore, eu asa stiam. Ca ar mai face ei suplimentare pentru bani, o fi altceva.
Pentru că stres la ore și scumpire facturi.
Money makes the world go round (And still got my money).
Pai si altii care muncesc dublu ca ei, n-au scumpire la facturi si stres la munca? Sa ceara toti atunci.
Nu toți duc muncă intelectuală. Mai ales cu elevii slab pregătiți care nu pricep materia.
Te provoc să predai o săptămână matematică la o clasă slabă.
Mai ales ca in ziua de azi societatea da vina pe profesor daca un elev nu se descurca. Generatia celor care au azi 30-40 de ani nu au probleme in cultura generala, in a identifica pe harta cateva tari sau sa stie istorie de baza. Dar vezi adolescenti si studenti astazi care nu stiu sa gaseasca Romania pe harta Europei, si habar n-au in ce ani au fost cele doua razboaie mondiale. Profesorul e presat de inspectorat, de director si de parinti sa inchida ochii si sa dea note mari desi copiii parca sunt de pe alta planeta.
Pai si aici este o tactica, predai la nivelul clasei, asa se face, nu-ti bati capul cu cine nu poate sau nu vrea.
De ex noi la liceu aveam profesori capabili, dar nu faceau la nivelul unor clase foarte bune, ca eram un liceu de copii care nu prea le placea sa invete.
Asa ca la mate se faceau exercitii pe care le faceam noi! Nu iti dadea din alea grele sa-si bata capul de 10 ori sa-ti explice, cand vedea ca, clasa nu e asa interesata.
Si toti muncesc in felul lor mult la locurile de munca astia cu studii superioare, asa ca de ce ar fi munca profesorului mai speciala?
Sadrian46 zice bine
în 4 Ianuarie | sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):
D-ta vezi lucrurile din afară.
---
Fiecare-si alege un job altii o nimeresc altii nu.
Intr-o utopie toti[ca rotite egale in societate] fiecare are 10.000 $ pe luna in rrromania si painea adevarata e 1 leu pe kg fara sare iodata la fel si bezina uitata in praf de 3000 de ani iar acum masinile merg, scuze plutesc nealimentate, cu... antimaterie,
confilctele au disparut, nu exista tari, exista o planeta, toti vorbim o limba.
Omu dereglat e nemultumit oricat are, asta e deficit de serotonina chiar daca nu are alte simptome si pare sanatos, chiar s-a pus pe Youtube un clip ca si explicatie, ca doi oameni s-au dus la o bere, unu a baut una si se simtea satisfacut, altul oricate brea nu era in ordine.
Adica sindromul vesinucului nemultumit, daca ai serotonina ok, nu mai apare acest lucru.
Pentru tine e simplu sa vorbesti despre profesori. Ca profesor ai de a face cu 30 de copii pe clasa, in care poate esti nevoit sa intrerupi ora din cauza galagiei sau a unor alti factori perturbatori. Da, teoretic ai pana la 18 ore pe saptamana, dar munca efectiva zilnica e aproape cat a unui salariat normal. Profesorul nu vine la scoala doar pentru ore. Are de pregatit materia pentru ziua respectiva, mai corecteaza poate si teste/teze, unii profesori mai sunt si profesori de serviciu pe scoala si trebuie sa se asigure ca totul in scoala e in regula in pauze mai ales. Unii profesori sunt implicati si in tot felul de proiecte educationale(in special dintre cei cu experienta si cei foarte tineri), proiecte din care de cele mai multe ori nu obtin nimic si mai fac si cheltuieli din banii proprii.
Referitor la vacante, vacanta efectiva a unui profesor e sa zici maxim o luna vara, in rest, sunt chemati la supraveghere la bac/evaluare nationala, sunt chemati la corectat pentru examene, corectat care tine 2 saptamani cu tot cu contestatii si e o presiune foarte mare pe profesori sa termine cat mai repede de corectat, de asta si apar diferente foarte mari intre note initiale si note finale, dupa 8 ore de corectat zeci, sute de lucrari, incepe sa se instaleze oboseala fizica si de multe ori si psihica, incepe creierul sa nu mai functioneze chiar la fel de bine. Intr-adevar, si profesorii incompetenti au o vina, dar de cele mai multe ori, de vina e stresul si oboseala in cazul corectarilor efectuate gresit.
In iunie elevii termina scoala. Profesorii pentru materiile de examen sunt la scoala pana la jumatatea lui iulie sau chiar sfarsit de luna pentru examene. In august vine sesiunea de bacalaureat de toamna, alti profesori chemati pentru supraveghere si corectat.
Deci ce vacanta au profesorii? O luna de zile efectiv de vacanta. De multe ori nici macar aia, sunt profesori care trebuie sa predea si pentru corigente, desi sunt destul de putine situatiile de corigente, dar pentru situatiile de genul, ei tot trebuie sa fie la scoala toata vara, deci despre ce vacanta vorbim?
Vorbesti doar ca sa te afli in treaba, fara sa cunosti realitatea din spatele unui cadru didactic. Un cadru didactic nu e la scoala doar cat are ore si atat. De multe ori vin dimineata, pleaca seara, avand doar cateva ore in ziua respectiva.
Si alta treaba. Profesorii de obicei sunt nevoiti sa aduca materiale de acasa(foi, teste, copii din carti) pentru ca scoala ori nu are imprimanta, ori pur si simplu accesul la o imprimanta intr-o scoala e foarte dificil sau din alte motive. Pentru lucrurile astea cine plateste, daca profesorul are un salariu de 2000 de lei? Un profesor consuma cam un top de hartie pe saptamana pentru activitatea lor. Plus bani de transport, taxi, combustibil. Profesorul spre deosebire de alte categorii profesionale, nu are un program la fel de flexibil. Trebuie sa fii la program inainte de a iti incepe ora, putand avea probleme daca intarzii.
Profesorii fac sacrificii majore pentru a-si duce la capat activitatea pe salarii mizere.
Daca tie ti se pare okay ca un profesor la inceput de drum are un salariu de 2000 de lei, din care probabil jumatate se duc pe chirie(fiind la inceput de drum, ma gandesc ca nu au posibilitatea sa isi cumpere un apartament/casa acolo unde sunt repartizati ca profesori), atunci ai o gandire extrem de nesanatoasa. Cu 1000 de lei in momentul de fata, poti trai maxim 2 saptamani, ai de platit intretinere, care deja e in crestere pentru foarte multi, ai de platit tot felul de taxe si impozite, unii profesori isi fac inclusiv credite la banca si trebuie sa isi plateasca ratele. Nu stiu ce profesori primesc 4000 de lei, cei mai multi nu primesc atat nici dupa 10 ani de activitate didactica.
Inainte de a debita tot felul de prostii, informeaza-te si de la profesorii care se plang, stiu ei de ce o fac, daca le era bine, crezi ca se mai plangeau? Doar ca ai tu profesori in familie care spun ca vai ce bine e si ce mult timp liber ai, asta nu e imaginea intregului sistem educational. In gimnaziu in afara de profesorii de romana si mate, restul n-au nicio presiune pe ei, nu dau examene la sfarsit de gimnaziu la materiile lor. Dar in liceu se schimba treaba, profesorii de fizica, chimie, biologie, informatica, psihologie, logica, sociologie, istorie sunt sub o presiune constanta din clasa a 9-a si pana la bac si eventual chiar pana in toamna, cand se termina admiterile la facultate. Si nu exista ore de pregatire la scoala pentru bac si admiterea la facultate. Exista doar pregatirile acasa la profesor si in foarte rare cazuri, cursuri de admitere organizate de universitati. E o discutie foarte lunga, dar ideea finala e ca un profesor nu e angajat doar sa vina la catedra unei clase si sa se duca acasa la sfarsitul orelor. Ar fi ideal sa fie asa, dar realitatea e ca pentru foarte multi profesori e total opusul.
Eu am inteles ce zici tu, eu am avut un profesor de biologie in familie si stiu cum era.
In primul rand ca materia e cam aceiasi, ca mana e tot mana de sute de mii de ani, nu se schimba mana sau picioru, matematica e tot aia si fizica, iti pregatesti odata lectiile la un ciclu si apoi le ai facute, nu stai sa le faci in prostie mereu.
Problemele tot asa, ti le stabilesti si tot pe alea le cam faci, ca se mai scot capitole, ca ti le muta la alta clasa sau ceva, asta nu e problema ca nu se face zilnic asta.
La corectare da, e un anume stres dar mi se pare ca poti refuza (dar nu stiu sigur) sa te duci la corectari, ca mi se pare ca aia care se duc, primesc bani si de aia se duc, plus ca alea-s odata pe an, deci tot nu e asa o mare problema.
Un profesor destept nu lasa corigenti niciodata si nu are treaba toamna sau cand o fi.
Deci poti sa-ti faci viata usoara daca vrei. La ore esti mai bland, nu fortezi nota, nu ai chef de ora, dai o lucrare si ai terminat treaba, poti sa le corectezi sau nu, dar dai, iar daca esti si mai destept, dai note din burta mai mari ca sa te iubeasca si copiii, si iar gata treaba, nici nu le mai corectezi, ca aia vor note mai mari, nici nu ii intereseaza altceva.
Evident ca...stii si tu cu ce copii ai de a face, ce nivel are scoala sau liceul, te adaptezi la nivelul ala, nu aiurea.
Ma refer la materii la care nu se da examen.
Dar nu le mai corectezi, si aia zic bogda proste! Mai ales daca e o clasa mai slaba care nu prea vrea sa invete.
Si daca le zici "vreti sa va ascult sau sa va dau o lucrare?", copiii o sa zica ca vor lucrare!
Evident ca la lucrare se stie tacit ca vor copia, o sa-i lasi ca stii si tu ca ai fost panarama si ai copiat, si ii lasi ca preferi asa ca sa te relaxezi, nu sa-i iei la ascultat pe fiecare cand stii ca nu invata si poate trezesti si antipatii.
Ii mai si asculti dar...cand vrei tu.
Pai mie-mi spui? profii asa pe langa ca-s iubiti de copii de...nu se poate, vin la ei la ore de placere, si tot din admiratie sunt si cuminti, respectuosi si asa mai departe.
Spre deosebire de alti profi unde de ai dracu fac galagie, stresati de excesul de zel a profului desi nu e materie de examen, si asa mai departe.
Cu hartia depinde, daca folosesti modul clasic ca acum 30 de ani, nici n-ai nevoie sa consumi hartie, scrii sub pe tabla si aia e lucrarea sau teza.
Iar daca e sa ai nevoie de xeroxate, asta scoala ar trebui sa plateasca, nu sa dai de la tine, e culmea, ca e material didactic pe care nu trebuie sa-l cumperi tu.
Cu vacantele iar depinde cum ti le organizezi, ca mai ai si aia de primavara si de iarna, oricum ai mai mult decat unu care lucra in alta parte, unde nu are spatiu de manevra ca la catedra unde iti faci ora cam cum doresti.
Cu salariu ai dreptate, insa nu mai stiu acum cum sunt sal, am auzit ca PSD le-a marit mult.
4000-5000 lei au doar aia cu experienta.
Majoritatea se învârt pe la 3000-3500 lei.
Pai PSD le-a marit, nu stiu exact cand, dar le-a marit inainte de 2019 noiembrie cand a picat PSD. A marit si la medici.
Daca tot au atat timp liber, sa nu se plictiseasca. Iar daca se plang tot mai des, poate le creste iar salariul.
Nu vad de ce le-ar creste salariu daca au ca unul care lucra 40 ore pe saptamana si care are liber doar o luna pe an, nu 4 luni.