Nu te lasa contaminat.Este o forma gresita din punctul de vedere al limbii literare.In exprimarea populara sau regionala se admit astfel de forme.Conteaza situatia de comunicare la care vorbitorul trebuie sa-si adecveze limbajul. Mira
El iese este corect gramatical. "iasa" e regionalism. Aceasta "multa lume" e din oltenia sau ardeal? La rudele mele din oltenia se vorbeste asa. E corect "iasa" la alte moduri. Sa iasa afara!, Sper sa iasa bine, as vrea sa iasa...
Intr-un cadru oficial, ar fi bine sa folosesti forma corecta, "el iese"..la tara insa, poti sa vorbesti cum vrei tu...nu are nimeni nimic cu tine
Am dat peste site-ul asta cautand aceeasi chestie pentru ca am auzit la cele mai bune colege din facultate varianta asta. Si nu o singura persoana. Atat ele cat si eu suntem din ardeal dar nu am mai auzit pana acum "iasa" si de aceea aveam o nelamurire. Pe viitor o sa am mai multa incredere in mine ca vorbesc mai corect decat altii . Unde mai punem ca aceeasi problema e cu "tau" de la "a taia". Cei din Maramures si Satu-Mare spun "eu tau asta cu cutit" care evident e incorect
Mai oameni buni, vad ca intr-adevar dau si eu de creiere mai putin netede, sunt de acord cu voi ca varianta corecta este "el iese", toata viata am pronuntat asa si tot asa o sa fac de acum incolo, numai ca vad la unii dintre voi, la foarte multi, ca aveti ceva cu oltenii. binenteles ca sunt oltean si de asta ridic si problema, insa ce am de spus este ca nu ar trebui sa caracterizati o regiune numai dupa niste analfabeti pe care i-ati auzit ca au pronuntat gresit si din intamplare au fost si olteni. Sincer sa fiu pana sa vin in Bucuresti eu nu am auzit asa de multa lume vorbind stalcit precum oamenii astia din capitala si ce este mai rau e ca nu cei din provincie vorbesc aiurea, ci bucuresteni get beget, sincer va spun, am fost in cateva orase mari de prin tara si nu vorbesc aiurea, dar mai analfabeti ca bucurestenii nu am vazut in nici o parte. Nu am nimic cu nimeni dar voi astia din capitala suntei inapoiati rau de tot, nu toti, dar cea mai mare parte. In restul tarii se folosesc multe regionalisme de care bucurestenii rad ca fraierii cu gura pana la urechi cand le aud, dar de fapt nu este nimic rau in a folosi un regionalism, dar asa sunt oamenii, nu vad barna din ochiul lor in schimb critica pe altii. Sper ca nu am jignit pe nimeni si daca totusi am facut-o mai bine taci si nu imi demonstra ca faci parte dintre cei cu creierul neted. Va salut!
Una e sa spui "el iese" si alta e "sa iasa". Astia atat de inteligenti(care habar n-au gramatica) trebuie sa stie ca oricum oltenii vb cel mai corect, chiar daca folosesc regionalisme. Exista oameni din mai multe parti ale tarii care vb incorect, mai si pocesc niste cuvinte.Lucruri inacceptabile daca toti sunt inteligenti!
Alo se aude la bietii scestia cu gramatica in sange, mai copii daca olteneasca este gresita, cum se face ca fiul meu invata la gramatica despre aceste regionalisme ca fiind corecte din punct de vedere gramatical, ia ziceti ce parere aveti. si nu stiu cum se face ca la bucale unde toti sunt destepti spun inclusiv la tv. ceva de genul : dă, pă, in loc sa foloseasca de şi pe. aaaaaaaa care este analfabet?
Cateodata ti se pare ca tu care vb corect esti cel gresit, cand ii auzi pe toti cu "el iasa" sau "eu tau". Si nu de la tarani care nu prea au avut cum sa mearga la scoala auzi asa ceva, ci de la persoane cu o facultate, doua... Fiica-mea zice la fel, eu tau dar saraca abia are 2 ani, ce-i poti cere, numai ca ma mir de unde o fi invatat asa ceva, ca eu prima data am auzit la ea apoi la o femeie din Bistrita. E comic, pentru un copil de 2 an, dar nu si pentru un om in toata firea...
E clar ca multora le place sa vb stalcit, si sa poceasca...cuvinte! Important e cum vb noi, nu altii.
AnDrEy_8110 întreabă:
bby întreabă: