rroxi44
| rroxi44 a întrebat:

Eu sunt bibliotecara si as vrea sa fac un sondaj care, sper sa poata fi o parte a unui eseu pe care il scriu pentru un articol la revista noastra. Intrebarile ar fi
De ce e nevoie de biblioteca?
De ce citesc oamenii? Voi personal de ce o faceti?
Voi ce anume preferati sa cititi?
Care este ultima voastra carte citita?

Răspuns Câştigător
mariana
| mariana a răspuns:

1.-Cred ca biblioteca este si va fi un loc de cultura, un loc unde nevoia omului de cunoastere poate fi indeplinita.
Cartea in general si cartea de specialitate, in special, este scumpa si doar putin oameni si-o pot permite si de aceea biblioteca ramane un loc de unde," pro bono" (adica fara bani), ti se pune la dispozitie, pentru o perioada de timp, o carte, doua, chiar mai multe, pentru a te putea informa, instrui si pentru a te destinde, depinde de genul de carte pe care o prefera fiecare cititor.
Cred ca fara biblioteci, am fi mai saraci, am avea amputate aripile cunoasterii si am deveni insensibili la frumos.
2.-Oricat de mult a intrat in viata oamenilor internetul, placerea de a citi o carte, de a o tine in mana, este si va fi de neinlocuit.
Pentru mine o carte inseamna un prieten, care nu ma tradeaza, ma "desteapta" si care are si menirea de a destinde. Eu chiar cred ca n-as putea trai fara sa citesc. Seara, cand ma asez in pat, am langa mine o carte din care citesc cca o ora si doar apoi pot sa ma culc, cartea pentru mine aduce o implinire, o liniste sufleteasca si uneori o fuga din realitate, pentru a ma putea incarca cu energia pozitiva pentru o noua zi.
3.-Prefer sa citesc o carte pentru ca ea imi mentine vie setea de cunoastere, ma ajuta sa inteleg mai bine oamenii, sa le cunosc obiceiurile, dorintele, curiozitatile. Chiar daca eroii cartilor sunt uneori personalitati create pentru a putea autorul sa ne transmita, mesajul pe care-l doreste a fi cunoscut de cat mai multi dintre noi, el este creat de cineva care are trairi superioare omului de rand si atunci, ai de invatat de la fiecare in parte.
Prin natura profesiei, care era legata strict de intamplari din lumea reala, citeam de regula carti de specialitate juridica si de aceea, cand ajungeam acasa doream sa citesc si altceva, ceva care sa ma tina la distanta de ce-mi preocupa mintea in cele 8, 10, 12 si chiar mai multe ore de munca, asa ca preferam sa citesc carti istorice, de dragoste, dar si carti despre personalitatile marcante ale lumii. Literatura noastra clasica, mi-a incantat sufletul si nici cand nu as spune ca, am citit-o din obligatie, doar pentru scoala astfel, Eminescu, Sadoveanu, Slavici, Cosbuc, Toparceanu, Minulescu, Goga, Nichita Stanescu, Marin Preda, Buzura, Eugen Barbu si chiar pe controversatul Adrian Paunescu ( care mi-a oferit momente inedite de frumusete) si altii, m-au ajutat sa ma formez ca om si m-au invatat sa iubesc cartea.
Cartile scrise de Alexandre Dumas Tatal si fiul, Honore de Balzac, Stendhal, Victor Hugo, Dikens, Walter Scott, Romain Rolland, Tolstoi, Emily Bronte, James Clavell etc, mi-au umplut tineretea cu frumusetea lor si m-au facut sa indragesc iremediabil cititul.
Dupa cum se vede, eu prefer sa citesc carti scrise de scriitorii clasici dar si cele care au adus in ultimele decenii, prin operele lor frumusetea lumii din alte zone, mai putin cunoscute de noi europenii.
4.-Ultima carte citita este o carte de nuvele scrise de Pavel Dan, cu titlul de Urcan Batranul, publicata de Ed. Dacia Cluj Napoca, in anul 1987, despre viata din Ardeal si cum eu traiesc in aceasta zona, dar nu sunt de loc de aici ci, din Iasi, am gasit-o la un prieten si m-am gandit ca mi-ar fi utila sa inteleg mai bine gandirea oamenilor din aceasta zona si problemele cu care s-au confruntat dealungul timpului.
Sper ca eseul tau sa aiba succes Rroxi44 si sa fie publicat in revista voastra de specialitate si sa fie incredintati, mai marii zilei ca, biblioteca este si va fi unicul loc unde oamenii si in special tinerii vor gasi, destul exemple de a se forma ca oameni vrednici ce vor putea sa fie cei ce vor prelua "fraiele" in conducerea societatii de "maine". Mult succes si multa sanatate.

14 răspunsuri:
| Th3eo a răspuns:

Este mare nevoie de biblioteca deoarece de acolo ne luam informatiile utile. mai nou toata lumea isi ia aceste informatii de pe internet dar cartile au fost intotdeauna mai bune. eu, personal citesc pentru ca imi place. imi place atat de mult sa citesc si stau pana noaptea tarziu. mie imi plac cartie fantasy. ultima carte citita a fost din seria vampirii sudului volumul categoric moarta.(am recitit-o)

| Th3eo a răspuns:

Apropo...cand termini sa ne dai si noua articolulbig grin

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Pentru instruire si delectare. 2.De nevoie si de placere. Tot pentru cele spuse. 3.Cartile care ma atrag, nu am un gen preferat. 4. Obama, O biografie de Garen Thomas. Numai bine!

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Biblioteca publica (presupun ca la asta te referi) este nu necesara, ci indispensabila, pentru ca, oricat de mult as vrea, e imposibil sa am in casa toate cartile pe care vreau sa le citesc, sau de care am nevoie. Ca sa nu mai amintesc si de cartile de referinta, de colectiile de periodice si de toate acele documente pe care doar la Biblioteca le poti gasi si consulta.
La a doua intrebare, era mai bine sa intrebi de ce NU citesc oamenii, pentru ca din ce in ce mai putini oameni citesc.
Eu, personal, citesc de cand ma stiu. E, pentru mine, cel mai bun mod de a ma relaxa, iar natura profesiei imi impune sa citesc, nu numai pentru a ma documenta tot timpul, ci si pentru a nu ma plafona.
Citesc, in general, cam tot ce-mi pica in mana. Prefer biografiile, literatura psihologica, thrillere juridice si, ca divertisment, romanele politiste ale Agathei Christie si cele ale Rodicai Ojog-Brasoveanu.
Ultima carte citita, am terminat-o ieri, cand am inceput alta. E vorba despre "Par un si beau matin" de Denis Monette, un scriitor canadian de limba franceza.

April
| April a răspuns:

1.Biblioteca este un adevarat tezaur, in conditiile in care prin librarii nu mai gasesti decat carti la moda, sf, politiste, de dragoste; sunt carti valoroase pe care nu le mai reediteaza nimeni din cauze economice.La o expozitie de carte, venita in vara acestui an in orasul nostru, cartea de poezie era cvasi-absenta si cand am intrebat pe unul dintre reprezentantii editurilor, mi-a spus ca nu se vinde poezia.Asadar,daca vrei sa gasesti o carte valoroasa, dar care nu mai corespunde gustului publicului cititor, numai la biblioteca o poti gasi. Din aceasta cauza, mie mi se pare ca biblioteca a devenit un adevarat tezaur.
2. Oamenii citesc din diferite motive:fie din curiozitate pentru opera unui anumit autor, fie pentru a-si ocupa intr-un mod placut si util timpul liber, fie pentru satisfacerea unei anumite nevoi spirituale, pentru imbogatirea vocabularului, pentru informatii noi intr-un anume domeniu de activitate, si ma gandesc aici la cartea de specialitate.Personal citesc din placere, cititul unei carti mi se pare mai important, uneori, decat vizionarea unui film cu acelasi subiect.
3.In general, prefer cartile ce tin de beletristica; daca ar fi sa ierarhizez cumva preferintele, as pune pe primul loc in preferintele mele cartea de poezie, apoi proza de analiza psihologica sau de memorii. dar imi place sa aflu si cat de departe merge imaginatia omeneasca in legatura cu viitorul si citesc destule carti SF.
4. Ultima carte citita este"Ochi de caine albastru" de Gabriel Garcia Marquez, fiindca de la o vreme am descoperit fascinanta lume a literaturii sud-americane.

| Gospell a răspuns:

1. Pentru ca nu totdeauna avem cartile pe care vrem sa le citim. Astfel apelam la biblioteca. (de exemplu: cand eram la liceu trebuia sa citesc o gramada de carti. iar nu toate le aveam in biblioteca de acasa si apelam la biblioteca publica)
2.Personal, citesc atunci cand vreau sa ma relaxez (in special seara)
3. Cartile ce cuprind drama sau adventura.
4. Zece negri mititei.

Stefan
| Stefan a răspuns:

În mod normal este nevoie de biblioteca. Biblioteca este un centru de informatii si un loc de cultura. Oamenii citesc din placere si pentru a se informa. Prefer sa citesc carti despre afaceri si comunicare. Nu am preferinte, orice carte buna daca imi cade in mana o citesc cu placere. Ultima carte citita a fost ''poveste despre dragoste si intuneric de Amos Oz.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ultima carte citita:
Ela Roseni "Fluturi maturatori" Editura asArte Deva - Colectia Carmina

Preferatele mele sunt cartile care detaliaza intr-un limbaj uman, softurile pentru utilizatorii de computere. Colectiile de reviste de acelasi gen care trebuie sa existe in orice biblioteca ce se respecta - acestea fiind consultate in sala de lectura.

Nu stiu de ce citesc in general oamenii, dar eu citesc din obisnuinta. Nu inteleg afirmatiile unora privind faptul ca lumea citeste din ce in ce mai putin. Chiar as vrea sa stiu mai multe despre cei care cred asta. Iti recomand ca data viitoare sa faci un sondaj cu multiple intrebari adresate celor care pot veni cu exemple concrete "ca lumea citeste din ce in ce mai putin", multumesc!

De ce este nevoie de biblioteca? La aceasta intrebare sa raspunda o bibliotecara;-D
TOTUSI as putea sa spun ca este solutia pentru cei care vor sa aiba acces la lectura cu o cheltuiala minima.

| babyblue a răspuns:

1.Pentru a ne ''delecta'' cu altceva decat suntem obisnuiti.
2.Citesc din propria initiativa(chiar daca profesorii imi dau foarte mult de citit). O fac din pur si simplu motiv ca imi place.
3.Ador cartile romantice, cele horror si cele de comedie.
4. Ultima carte citita este ''Dama cu camelii'' de Alexandre Dumas fiul.

| Nastia a răspuns:

1. e nevoie de biblioteca pentru a ajuta persoanele care vor sa citeasca si n-au bani.
2.citesc pentru ca vor sa se cultive si pentru ca le place.eu de asta citesc.
3.citesc romane de dragoste sau politiste si nuvele, proza scurta.
4. ultima carte citita:Femeia nisipurilor-kobo abe.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unu’ se duce la o biblioteca:
- dati-mi si mie, va rog, o carte despre sinucidere…
Bibliotecaru:
- du-te ma d'acilea, ca tu n-o mai aduci inapoi!

rroxi44
| rroxi44 explică:

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Am inceput sa scriu si imi dau seama ca poate ar mai fi fost intrebari de pus. Pe moment lucrez, cand voi termina sper sa fie publicata. Sper ca sunteti de acord sa va citez (chiar daca nu va dau numele). Dupa ce revista va fi gata (sper sa intre in numarul asta, daca nu in numarul viitor) o sa fie afisata pe site-ul bibliotecii. Th3eo vei putea sa citesti si articolul, daca va fi, o sa te anunt. Daca mai am nevoie de lamuriri va voi ruga pe fiecare sa imi mai raspundeti si la celelate intrebari. O sa va anunt pe mesaje. Multumesc mult de tot, raman datoare.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Biblioteca este necesara pentru ca in zilele in care traim, cartile au un pret destul de mare si mai rau decat atat, in librarii nu mai gasesti chiar toate genurile de carte. Asadar, consider biblioteca de mare ajutor pentru cei care gasesc in carte o adevarata comoara. De curand am prins mania internetului care se prelinge ca un venin prin capul meu.Si imi dau seama ca pot gasi orice.Imi pot indeplini orice dorinta parca, pot sa aflu despre orice autor doresc, sa citesc cartile pe care le prefer. Dar... (caci intotdeauna exista un dar care amplifica lucrurile.in acest caz le amplifica placut) de la plimbarea unui mouse pe ecran pana la profuzimea cartilor, a foilor lor, a sentimentelor pe care ti le dau cand le atingi este un pas imposibil de facut pentru mine.Totul tine de structura ta...Deci eu as alege totusi cartile in locul internetului.
Cartile sunt un drum palpabil, le porti oriunde, literele lor se intiparesc pe retina ta, devin obiecte vitale.Cred ca e o legatura intensa care nu poate fi dezlegata de labirintul (sa recunoasteam ca si labirintul asta e magnific) internetului.
Si as mai alege cartile pentru un simplu (dar atat de important) motiv :cartile ma apropie integral de autorii lor...
Adrian Fuchs :

"... si mirosul de tipar proaspat si luatul cartii in mana si intorsul paginilor si pur si simplu privitul unui raft cu cartile dragi...
Toate astea cum le inlocuiesti? Intreb cu naivitate.

Eu, personal, ma voi opune din rasputeri acestei "extinctii". Acestei "Cronici a unei morti (carti) anuntate".

Intrebare : pictura a cedat in fata fotografiei? Dar teatrul in fata cinematografiei? Dar radioul in fata televiziunii?
Nici docarul n-a disparut din cauza de automobil.
Si stii de ce? Pentru ca vor mai fi nebuni sau retrograzi sau pur si simplu din cei care nu vor lasa cartile sa moara. Daca nu altfel, atunci prin "consum" si "inconjurare" de retro.
Fie ca viitorul sa nu ma contrazica!

1. Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde
2. La rascruce de vanturi - Emily Bronte
3. Anna Karenina - Lev Tolstoi
4.De veghe in lanul de secara - J. D. Salinger si nu numai...cateva bestseler-uri americane recente precum si proza romaneasca.

rroxi44
| rroxi44 explică:

Va multumesc la toti si la fiecare in parte. Am predat articolul si redactorul si-a dat ok pentru numarul viitor, ceea ce inseamna decembrie. As vrea sa va premiez pe toti. Fara voi nu as fi reusit sa-mi pun in practica ideea. Am sa va anunt cand va aparea revista in format electronic, pe site-ul bibliotecii sa puteti citi ce a iesit.