| Jeliy a întrebat:

Eu trec pe cls a5-a si vreau sa va intreb ceva:
Puteti sa-mi scrieti va rog ce e subiectul. predicatul etc. Nu mai am de pe ce sa le invat. Multumesc!

3 răspunsuri:
| Roses a răspuns:

Subiectul-Partea principala de propozitie care arata cine face actiunea.
Predicatul-Partea principala de propozitie care arata ce face, cine este, ce este sau cum este subiectul.

| aneliram a răspuns:

Partile de vorbire sunt care fac parte din 10 clase gramaticale grupate dupa:
-Sensul lexical-ceea ce exprima,
-Forma lor-caracteristici morfologice,
-Posibilitatea de a indeplini anumite functii sinctactice.

Substantivul-indica obiecte,
Pronumele -tine locul unui substantiv,
Numeralul-exprima un numar sau o determinare numerica,
Adjectivul-exprima o proprietate al unui obiect,
Verbul-exprima o actiune,
Interjectia-exprima exteoriorizarea unui sentiment,
Adverbul-exprima o caracteristica a unei actiuni sau stari,
Subiectul-Partea principala de propozitie care arata cine savârseste actiunea exprimata de predicatul verbal, cine suporta actiunea unui verb la diateza pasiva sau cui i se atribuie o însusire ori o caracteristica exprimata prin numele predicativ. Altfel spus, subiectul este partea principala de propozitie despre care se spune ceva cu ajutorul predicatului sau care arata despre cine sau despre ce se vorbeste în propozitie.
Predicatul-este partea de vorbire care arata cine este, cum este, ce face subiectul.

| Maruta_Mara_1995 a răspuns:

Subiectul este o parte principala de propozitie care arata cine face actiunea.Subiectul raspunde la intrebarile cine?
Predicatul este o parte principala de propozitie care arata ce face, cine este, ce este sau cum este subiectul. Acesta raspunde la intrebarile ce face?
Compplementul este o parte secundara de propozitie care raspunde la intrebarile cand?, cui?, unde? pe cine? de cine? de ce? pentru cine? cum?, cat?
Atributul este o parte secundara de propozitie care raspunde la intrebarile ce fel de?, care?, ale cui?, ai cui?, a cui?, cate?, cati?
Sper ca ti-am fost de ajutor happy