Muritor de foame ajungi tu dupa ce termini facultatea.
Cei care predau acolo o duc foarte bine din banii platiti de fraieri drept taxa.
Totusi daca ai pile si bani cu facultatea asta poti intra în învatamânt.
Nu vreau sa te contrazic. Dar examenul de titularizare e examen national, nu l-ai dat si tu? Nu poti sa stii cine va corecta, iar numele e lipit. Apoi e sedinta publica, cu toti care au luat, si aleg in functie de nota. Pana aici nu vad cum sa dai bani. Dar mai sunt orele date de director cu ora, aici da, depindede el.
Eu nu am vazut, colega, pe nimeni in anul meu cu sentimentele tale fata de profesori. Noi ne uitam la ei si acum ca la nu-stiu-ce, doar sunt savantii de la varful disciplinei, iar taxe nu am platit, ce-i drept, si invatamantul nu e deloc cea mai buna optiune. Eu de ce crezi ca nu am intrat?
Am dat examenul de titularizare acum 20 de ani. Erau 50 posturi scoase la concurs (in judetul meu) si 46 de candidati. Atunci toata lumea a prins ceva.
Acum treaba sta cu totul altfel. Un singur post titularizabil in tot judetul si 30-40 de candidati.
Degeaba obtii o nota mare. Sa zicem ca ai luat a doua nota pe judet - cel de pe primul loc a luat postul. Totul e frumos si curat. Totul ca la carte.
Ei! Acum intervin banii, pilele, relatiile, etc.
Cum? Uite așa : Fata domnului XYZ, proaspat absolventa de facultate, obtine la Examenul de titularizare nota 7, 20 - ultima pe lista. Tu - 9, 30 locul doi dar fara post.
Tăticu' lu' donșoara' ( banii lui am vrut sa zic/ sau pilele / sau relatiile de rudenie / sau "cumetriile" ) obtine pentru fătuca un post de suplinitor calificat la cel mai tare C.N. din oraș. Apoi în baza articolului 4 sute si nu știu cât ( din legea educatiei), la propunerea Consiluilui de administratie al acelui C.N., se titularizeaza. Și tu care ai învatat ca prostul rămâi pe afara.
Corect! Nu?
Învatamântul românesc e cel mai curat loc din lume. Functiile din ISJ - uri și posturile de inspectori sunt ocupate de cei mai buni si mai cinstiti profesori.
Ha! Ha! Ha!
Da intr-adevar poate asa e acum. Dar tu cat crezi ca va mai fi asa? Peste ceva timp multi vor iesi la pensie, va trebuia sa vina noua generatie de profesori.
Asa va fi inca 20 de ani cel putin. Sau cel mai negru cosmar al meu Sistemul nu se va schimba niciodata.
Noua generatie de profesori zici?
Știi ce vine din urma? Cine vor fi noii profesori? Iata:
- absolventii de Spiru Haret si ai altor universitati private.
- cei care au facut la sat dar cu taxa. Platesti taxa treci anul asta e regula și la sat și la privat.
- fii si fiicele profesorilor cu vechime "adevaratii stâlpi" ai scolilor de azi ( posturile pot fi lasate mostenire daca nu stiai. Legea educatiei permite schimbul de posturi intre copii si parinti )
- beizadelele / sotiile primarilor sau ai consilierilor locali. Ca sa aiba fetița /nevasta lu' dom' primar
" servici". Ca nimeni nu e vesnic la primarie.
Și uite asa usor usor se umple învațamântul românesc cu tot felul de nulitati, de beizadele, de pile, etc. Profesori lipsiti de vocatie, de talent si tact pedagogic, de minime cunostinte stiintifice.
Aceste cadre didactice tinere, pline de ifose si talente vor pregati generatiile viitoare.
Școala româneasca scoate si va scoate pe banda rulanta analfabeti functionali, beneficiari de ajutor social și votanti discilpinati la viitoarele alegeri.
P.S. Sa nu crezi ca de pe bacile facultatilor ies doar idioti.
Sunt si absolventi bine pregatiti dar astia pur si simplu nu au loc.
"Studentii eminenti de azi vor fi Canadienii de mâine" sau nemtii / francezii / spaniolii adica unde vor gasi de lucru. În Românica nu ai loc din cauza coruptilor si incompetentilor.
Da ai mare dreptate,dar asta e cam în orice domeniu. Așa ai dreptate,corupția e mare. Noi luptam pe baza sistemului cu antisistemul! Dar sa știi că totul este din cauza faptului că nu am facut nici un efort sa schimbăm mentalitatea înca de când trebuia. Tu dacă profesezi în acest domeniu al învătământului,de ce nu ai încercat asta cu elevii? Că totul începe de jos,si apoi ușor ușor poți clădii din copii care ies din scoala adevarați oamenii...(Într-adevăr totul mai ține și de educația de acasă,dar se prespune ca profesorul este un mentor pentru elev; un exemplu) Cine face asta? Nimeni,pentru ca le este frica sa lupte cu sistemul de acum. Am fost învătați cu asta tot pănă la urmă de sistem. Toți spunem și dăm vina pe țara,corupția,pilele etc. Dar noi oare încercam sa schimbam ceva? Da schimbare nu vine ca și cănd am batea din palme,dar peste anii poate aceasta muncă va prinde contur. Nu trebuie sa spunem că"Gata nu mai avem ce face, s-a terminat" pentru ca nu stim ce va fi în viitor. Sunt realist, cred în ce spui, dar dacă ne tot plâgem cum e țara si nu punem osul la munca, nu rezolvam nimic.
In diploma primita poti sa-ti pachetezi mancarea cand mergi la lucru, pe santier (ca necalificat).
Nici vorba. Toti colegii mei de an au ajuns bine, de la Istorie, Universitatea Bucuresti. Scoala asta are un prestigiu mare. Si la celelalte stiinte sociale la fel, fie ca e Sociologie, Stiinte Politice, sa.
Depinde, intotdeauna exista un mare DEPINDE. Insa, sociologii sunt foarte slab remarcati pe piata muncii, nu sunt foarte clar conturate atributiile lor.
xDicsii întreabă:
LorenaAnca întreabă: