"Fata morgana" este un fenomen optic frecvent in regiunile calde, datorita caruia imaginile obiectelor aflate la (sau dincolo de) orizont apar ca si cum s-ar reflecta intr-o apa. Este o iluzie optica!
Se mai numeste si mirajul deserturilor; este o iluzie optica; poate fi vazut de toata lumea din acel punct nu numai de extrasenzoriali sau bolnavi. Mira
Este o iluzie optica... daca ar fi halucinatie ar putea-o avea toata lumea? Gandeste inainte sa scrii ceva...
Iluzie optica ce apare in general in desert din cauza aerului cald ce se ridica, creand un fenomen de difractie.
Este o iluzie optică. Diferenţa dintre iluzie şi halucinaţie constă în diferenţa dintre nivelul la care se produce fenomenul înşelării simţurilor. Dacă este ceva extern(vezi o imagine, imaginea există în locul văzut dar nu şi obiectul ) atunci vorbim de iluzie. Dacă imaginea nu există ci este proiectată doar de creierul nostru atunci vorbim de halucinaţie. Imaginile le captăm cu ochii dar capăta un sens de abia în creier. Transmiterea se face prin nervul optic şi constă într-un impuls electric de intensitate mică. Dacă prin acel nerv se transmite acel impuls electric creierul va vedea acea imagine chiar dacă în realitate nu exista nimic şi impulsul a fost provocat artificial.
Este vorba de "Zana Morgana", din vechile povesti italienesti, careia i se atribuia felurite vraji.
Astfel Fata Morgana a ajuns sa denumeasca un miraj atmosferic care se produce din cand in cand la rasaritul soarelui, in vazduhul limpede al Calabriei din sudul Italiei. Printr-un interesant fenomen de refractie, in care marea joaca rol de oglinda, se proiecteaza umbra din aer lasata de muntii Messinei:oameni, animale, arbori si alte imagini de pe coasta, in proportii bineinteles gigantice si aureolate de diverse culori.
Cuvintele au trecut in vorbirea comuna si in literatura, desemnand o iluzie trecatoare, o aparitie inselatoare.
Carla13 întreabă: