Adică o carte care să te învețe un lucru util.
Eu mă refeream la programa din liceu care ar trebui schimbată.
Oooff, greu cu voi!
Stai ca mi-a venit o idee! In loc sa testezi priza la public a unei astfel de idei pe TPU desi stiai deja ca nu prea are aderenta mai bine cauta sa faci lobby la minister pentru introducerea unei programe-cadru partial sau minimal flexibilizata. Adica? Sa poata fi studiate intr-un numar minim de ore niste texte opere literare whatever scrise de catre altcineva decat autorii prevazuti in programa fixa sau fixata de catre minister. Apoi te duci sau va duceti si convingeti ( in special ) profesoarele sa predea texte literare scrise de catre femei.
Asa de rau ati ajuns incat trebuie sa va fac eu strategii gratis pe internet?
Elevii invata despre cateva romane si poezii bune, de Eminescu, Rebreanu si Marin Preda, si despre multe alte opere mediocre, si trag concluzia ca literatura nu prea e interesanta; in consecinta, renunta la lectura. Avem si o scriitoare valoroasa, dar opera ei e greu de inteles, si nu poate fi predata unor elevi. Asa ca, daca ar fi adoptata propunerea ta, unii scriitori mediocri ar fi inlocuiti cu scriitoare mediocre, iar elevii ar renunta la lectura de placere in si mai mare masura; ca urmare, noi romanii am fi mai inculti chiar si decat suntem acum.
Sunt carti care te invata sudura, desen tehnic, frizerie, pomicultura. Dar beletristica buna te invata sa gandesti, sa faci distinctii, cum gandeste omul, care e conditia umana.
Nu este beletristica; se poate recomanda la anatomie, la orele de educatie sexuala, poate fi recomnadata de diriginta sau chiar data ca lectura de vacanta, dar de diriginta, nu de profesorul de limba romana. Tu efectiv nu ai descoperit inca lectura, nu stii la ce e buna literatura valoroasa, beletristica de calitate.
Cum adică nu am descoperit încă lectura dacă sunt scriitoare?
Nu scrii beletristica, ci lucrari utilitare, si nici nu vezi rostul beletristicii; stii sa citesti, te informezi din surse scrise, dar nu citesti literatura buna pentru o placere intelectuala. Tocmai de asta nu intelegi nici sensul in care am folosit termenul ''lectura''. Sa zicem ca cineva mentioneaza ca pasiuni desenul si lectura. Crezi ca vrea sa spuna ca citeste despre zugravit, despre masaj? Spune, intr-un cuvant, printr-un termen consacrat, ca citeste beletristica. Poti spune ca esti scriitoare, pentru ca scrii, dar uite sensul principal al cuvantului:http://www.dexonline.ro:8080/definitie/scriitor Nu esti autoare de opere literare, compui lucrari utilitare; majoritatea autorilor de astfel de lucrari prefera sa foloseasca alti termeni decat ''scriitor'' ca sa evite confuzia cu autorii de opere literare.
Nu contează că nu știu beletristică. Dacă nu scriu un gen de cărți, nu înseamnă că nu știu despre el. Ba chiar citesc. De asta am pus și întrebarea, de fapt. Există și opere calitative scrise de femei. Cum ar fi,, Flori în păr" de Iulia Ioniță, care e o carte potrivită pentru adolescenți. De fapt, am o carte și urmează să termin de scris mai multe.
Are importanta ei si literatura minora, de miza mica, escapista, o mare parte din publicul educat nu se poate limita la marile romane, de asemenea e nevoie de romane cu adolescenti, usurele, pentru ca adolescentii simt nevoia sa citeasca despre adolescenti intr-o nota mai lejera. Dar sa nu-ti dai tu seama ca genul asta nu isi are locul in programa scolara, ca Iulia Ionita nu e de talia lui Rebreanu si Marin Preda? E clar, nu faci parte din publicul care citeste beletristica. Scrie, iti doresc succes; este mult mai usor sa scrii decat sa citesti.
Și care e motivul pentru care puteți stabilii că nu își are locul în programa școlară? Poate că nici măcar nu știți despre cine vorbesc. Faptul că ați zis că e mult mai ușor să scrii decât să citești, îmi demonstrează că nu ați scris nicio carte și nu știți cum e. Așa că vorbiți degeaba.
Se vede din raspunsul meu ca cunosc cartea. Vezi ca nu intelegi ce citesti? Sa scrie poate oricine, greu este sa scrii ceva util si relevant. Nu ar fi mare nenorocire daca nu as fi scris nimic; cam o suta de mii de romani au scris cel putin o carte, dupa cum putem constata consultand fisierele celor patru biblioteci centrale, milioane alti romani nu au scris, iar numarul celor care pot intelege cartile bune e mai mic decat al celor care au scris ceva. Este o carte minora, care incearca sa capitalizeze pe revolta ieftina si facila adolescentina. Nu atinge nici o problema importanta a vietii contemporane. In carte sunt prezente consumul de droguri, violenta sexuala, relatiile abuzive, dar sunt tratate superficial, fara intelegerea profunda a acestor probleme. Ce sa iti explic tie, care nu intelegi Eliade, Marin Preda, Rebreanu.
Cartea scrisa de iubita din India a lui Eliade este cu totul alt tip de carte decat romanul lui Eliade, are un oarecare succes in India, dar face parte din literatura indiana, nu romana, dupa cum ai zis si tu, si este cu totul altceva, deci nu ai ce sa compari, chiar daca relatia lor se reflecta, mult prelucrata de autori, in ambele carti.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: