| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Fraților, mă documentam astăzi despre limba bască (pentru cei ce nu știu, basca este o limbă pre-indo-europeană, vorbită în Țara Bascilor, din Spania de nord și Franța de sud). Ea datează de dinainte de migrația indo-europenilor în regiune, fiind astfel o limbă izolată. Totuși, am remarcat ceva interesant la ea: articolul hotărât se pune la final de cuvânt. Sună cunoscut? Vă dau un exemplu: "Emakumeak gizona ikusi du." ("Femeia a văzut bărbatul.") Despicăm fraza:
emakume = femeie
a = articolul hotărât (a se remarca că și română are articolul hotărât "a" pentru feminin singular)
k = terminația pentru cazul ergotiv (folosit când substantivul este subiect și are ca predicat un verb tranzitiv)
gizon = bărbat
a = articolul hotărât
ikusi = a vedea, verb predicativ la aspect perfectiv (arată că acțiunea este gata)
du = verbul auxiliar "a avea"
Este interesant că și româna are această particularitate, cel mai probabil moștenită de la daci (care nu vorbeau o limbă indo-europeană). Limba albaneză (limbă care, deși indo-europeană, nu aparține niciunei ramuri a familiei și are origine incertă) împărtășește această caracteristică. În albaneză, femininul ia terminația "-a": "vazjë" ("fată") devine "vazja" ("fata"). În limba bulgară are loc un fenomen similar: când substantivul masculin este obiect al propoziției, primește "-а" la final. Astfel, стол (scaun) devine стола (scaunul). De asemenea, femininul singular are articolul "-та". De exemplu: "маса" (masă) devine "масата" (masa).
Altă legătură interesantă e între albaneză și limbile celtice. Albaneza are ordinea în propoziție VSO. Toate limbile celtice (irlandeza, scoțiana, manx, galeza, bretona etc) folosesc VSO; se crede că acestă ordine a fost moștenită de la un substrat pre-indo-european; acest substrat a fost, cel mai probabil, afro-asiatic, deoarece limbile semitice (care fac parte din familia afro-asiatică) au această ordine în propoziție (similaritățile dintre limbile celtice și cele semitice sunt mai multe, de exemplu faptul că prepoziția este o parte de vorbire flexibilă).
Credeți că e doar o coincidență?

2 răspunsuri:
| Brizbriz a răspuns:

Sigur, hai sa invatam si sa ne intersam de limbile cele mai obscure
am vazut un documentar, deci, lasa limba basca, inchipuie-ti limbi la care se foloseste rrrrrrriala (de gen cum toarce pisica) la fiecare cuvant (limba umana poate imita)

chiar, dupa filmul "Brave" si eu am cautat limba Gaelic and stuff

| nukeyly a răspuns:

Coincidență?
QBert-ineza este cea mai nevorbita limba mai ceva ca latina moarta in oglinda
Wreck it Ralph QBert Movie Clip
https://www.youtube.com/watch?v=0yrhee8W7II