Preistoria reprezintă prima epocă din istoria societății omenești. Ea se mai numește și epoca străveche.
Ea a durat de o mie de ori mai mult decât celelalte epoci istorice luate la un loc. În viziunea evoluționistă, preistoria se consideră a fi început cu procesul de antropogeneză (transformarea unor specii de maimuțe antropoide în oameni) și a durat până la apariția scrisului sau a primelor state. Alte teorii despre originile omului pun în lumină repere temporale diferite; antropologia reprezintă astăzi o variantă neunanim acceptată de lumea științei, dar de departe teoria cel mai bine documentată arheologic. Procesul de antropogeneză se explică ca urmare a schimbărilor de climă și a florei Pământului.
Antichitatea este cea de-a II-a epocă a istoriei. A început în jurul anului 3000 î.Hr., când a fost inventată scrierea cuneiformă, și a durat până în jurul anului 476, când a căzut Imperiul Roman de Apus. Reprezintă epoca în care s-au dezvoltat cultura, arta, religia și marile civilizații.
Antichitatea se împarte în 3 mari perioade:
Perioada veche
Perioada clasică
Perioada târzie
Perioada veche este cea mai lungă perioadă a antichității. Este perioada în care s-au dezvoltat marile civilizații.
Perioada clasică a început în anul 776 î.Hr, când a avut loc prima Olimpiadă din Grecia antică și se termină odată cu apariția creștinismului.
Cele mai importante evenimente ale perioadei târzii au fost atacurile barbarilor asupra Imperiului Roman, adoptarea creștinismului ca religie a imperatorilor și diviziunea între Imperiul din est și Imperiul din vest. Astfel au luat naștere Evului Mediu și Europa creștină.
Evul Mediu desemnează o epocă istorică, cuprinsă între Antichitatea târzie și Epoca Modernă, aproximativ de la 500 d.H. până la 1500 d.H. Tradițional, în Europa, Evul Mediu cuprinde perioada dintre căderea Imperiului Roman de Apus (476) și, după unele opinii, cucerirea Constantinopolului (1453), respectiv descoperirea Americii (1492)
Evul Mediu constituie o sinteză între Antichitate și creștinism și reprezintă o perioadă de mari transformări în plan politic, economic, cultural și social. Acest interval de timp este caracterizat de migrația popoarelor, de etnogeneza popoarelor europene și, în fine, de constituirea statelor feudale, care stau la baza Europei moderne.
Sursa: Wikipedia... Sper ca nu am incalcat nici o regula si sper sa iti fie de folos
anonim_4396 întreabă:
Isvziwbdj întreabă: