Autorul sustine ideea ca o crestere a populatiei care se desfasoara în ordinea ei naturala este un mare câstig pozitiv pentru cresterea productiei si a muncii unei tari. Problema este ca nu cunoastem care este ordinea considerata natrurala. Malthus încearca sa rezolve aceasta problema interpretând cauza si efectul ei. Contrazicându-l pe James Stewart, el afirma ca agricultura este cauza cresterii populatiei si nu efectul. Deoarece nu s-a dat importanta faptului ca venitul este sursa cresterii populatiei, oamenii de stat au militat pentru o crestere a populatiei, au încurajat casatoriile tipmurii, acordând recompense capilor de familie, ajutoare familiilor cu un numar mare de membii si condamnând celibatul.
Exista o tendinta de oscilare sau alternare între cresterea populatiei si a alimentelor în cursul natural al dezvoltarii lor. Sporul relativ mai mare al populatiei semnifica o prealabila crestere a alimentelor care depaseste strictul necesar traiului. Fara aceasta sporire a hranei, cresterea populatiei ar fi fost imposibil de continuat.
Malthus clasifica obstacolele ce actioneaza constant împotriva cresterii populatiei în doua grupe generale: obstacole preventive si obstacole pozitive. Obstacolul preventiv, în masura în care este voluntar, este propriu omului si provine din acea superioritate caracteristica a ratiunii sale, care îi permite sa calculeze consecintele îndepartate. Obstacolele pozitive în calea cresterii populatiei sunt extrem de variate si includ, fie ca îsi au originea în "viciu", fie în mizerie, toate cauzele care contribuie la scurtarea duratei naturale a vietii omenesti. Obstacolele pozitive, acelea care rezulta inevitabil din legile naturii, el le numeste în exclusivitate "mizerie", iar pe cele care evident ni le atragem singuri, cum sunt razboaiele, excesele si multe altele pe care am putea sa le evitam, le considera de natura amestecata.
Desi cresterea populatiei se produce în progresie geometrica, exista unele consecinte naturale ale progresului societatii si ale civilizatiei care limiteaza în mod inevitabil efectele legii populatiei. Autorul îsi îndrepta atentia catre marile orase si fabrici care daunau duratei de viata a omului, cu toate ca se încerca o îmbunatatire a conditiilor de trai si de munca în cadrul lor. Dupa ce molimele care bântuiau Europa si luau vietile atâtor oameni în secolul al XVII-lea si începutul secolului al XVIII-lea au fost controlate, dupa ce obiceiurile razboinice au încetat, a început sa se diminueze si numarul casatoriilor, deoarece se ajunsese la suprasolicitarea locurilor de munca si reducerea salariilor, ceea ce a condus la imposibilitatea întretinerii unei familii. Malthus se astepta la o crestere a fericirii societatii odata cu marirea abstinentei prudente in Europa, daca acest lucru nu presupunea o crestere vizibila si categorica a relatiilor vicioase între sexe. Existau tari în care obstacolul preventiv actiona mai mult decât în altele, precum Norvegia, Elvetia, Anglia sau Scotia, fara a fi acuzate de imoralitate. Malthus nu impune deci o constrîngere morala în ceea ce priveste comportarea umana în timpul celibatarului, ci obliga la prelungirea acesteia pîna când oamenii vor fi capabili sa-si întretina copiii.("Obstacole impotriva cresterii populatiei"-Thomas Robert Malthus)