Stiu ce harta ai vazut cu genetica Europei, dar nu e viabila. Arata doar haplogrupul Y, pe cale paterna. Este nevoie de un stiu genetic mult mai amplu pentru asta. Cat despre istorie...pana in secolul 19, limba noastra era puternic influentata de slavi, dar e normal, timp de secole am fost inconjurati de ei, iar pe de alta parte ai biserica ortodoxa, specifica tarilor slave, care folosea ca limba liturgica vechea slavona, nu latina. Biserica avea o influenta enorma la acea vreme, primele carti se scriau mereu, in toate tarile, in biserici sau manastiri. De aceea si foloseam alfabetul chirilic, nu din alte motive. Acum miezul latin al limbii romane nu se poate nega, chiar si daca scoti din calcul procesul de "re-latinizare" al limbii suferit in secolul 19. Partea ciudata, ce-i drept, este ca noi in multe cazuri folosim cuvinte de origine latina, dar cu sens schimbat fata de cel intalnit in alte limbi latine. De exemplu cuvantul "foarte" are aceeasi origine cu "fort" in franceza sau "forte" in italiana, unde semnifica puternic. La noi inseamna mult. Sunt multe exemple asa, care nu au fost introduse recent in limba noastra. Mai ai si foarte multe cuvinte care vin din latina clasica, in timp ce in restul limbilor latine, ele vin din latina vulgara. De exemplu, noi spunem "alb" (in latina clasica "albus"), in timp ce francezii zic "blanc", spaniolii "blanco", iar italienii "bianco", provenind din latina vulgara.
Alt mare mister este limba vorbita de daci, aproape ca nu exista dovezi scrise ale limbii lor, deci nu stim cum era sau de ce au asimilat latina atat de repede. Singurul lucru cert este ca exista anumite cuvinte ale caror origine este necunoscuta ce seamana cu aceleasi cuvinte din albaneza, limba provenita intr-o buna parte din Iliria, tara infratita cu Dacia oarecum, se presupune ca aveau o limba asemanatoare. Bulgarii la randul lor au o buna parte de ascendenta tracica, care erau frati ai dacilor.
De ce am renuntat treptat la cuvintele slave? Pentru ca in contextul ideii de nationalism aparute in secolul 19, Romania a dorit foarte tare sa scoata in evidenta caracterul latin al poporului roman, asa ca limba a fost relatinizata, multe cuvinte din franceza si italiana au fost introduse. De-aia spunem acum "liber" si nu slobod de exemplu.
E evident ca nu suntem doar daci+romani in momentul de fata cred, avem o mare influenta slava, este normal. Elementul latin este clar, nu se poate nega. Elementul dacic e greu de stabilit, nu se stie multe despre ei, doar prin asociere cu albanezii. Caracterul slav se vede atat in limba, cat si in aspect fizic, in special in Moldova. Multi moldoveni au trasaturi fizice mai asemanatoare cu rusii decat cu italienii.
Foarte=mult,ok forte=puternic in italiana.Asa si ce vezi tu mult ca ar fi alt inteles?
Mult =puternic, adica mai mult forte, mai mult inseamna mai puternic. Exemplu tau nu-i bun, scuze ca gresesti.
Referitor la comparatia ta legata de aspectul fizic, ce faci bagi magarii in primul rind aspectul fizic nu are absolut nici o relevanta.Moldovenii au trasaturi asemanatoare cu rusii,pff de unde? Gresesti,crecd ca te referi la cum sa-i zic stari,da avem stari asemanatoare cua ia ca populatiile astea au fost supuse unor asupriri,abuzuri,omu are asa o fizionomie posomorita, in comparatie cu italienii care au fost mai mereu liberi.
Iti arat romanii care s-au nascut in state din parinti romani si copari cu romanii ce locuiesc in romanaia si o sa ramai surprins, pe pariu ca o sa spui ca nu-s romani.
Ba si romanii cares nascuti in RO, emograti aici, au locuit ceva ani buni, daca vin in RO se deosebesc de romanii de acolo.
Facem pariu pe cit vrei.Chestia e mult mai complicata,nu cred ca face careva comparatie genul asta,ca avem trasaturi aseamantoare cu ni stiu cine,asta e greseala grava de tot.
Romanii sigur nu-s slavi,poate nici daci,o fi o combinatie daci cu cei care au venit duopa cucerire pe aici,dar legatura cu slavi nici pomeneala.
Ce arati tu,ca is cuvinte,sunt pentru ca este logic sa fie, sllavii au fost pe aici, au ocupat, au impus etc, asa cum si in Ardeal au fost altii, de aia au patruns in vocabularul localnicilor cuvintele ce arati tu din slavona.
Dar asta nu inseamna ca noi am avea legaturi genetice slave.Plus de asta oamenii tind sa foloseasca cuvinte uzuale mai usor de prountat, is multe chestii nelcare.
Ce este clar e ca noi nu sintem slavi, nici 1%
Pentru ca limba latina a fost vorbita de oamenii simpli, limba slava find vorbita de cei mai mari in societate, asa si in norvergia una e limba scrisa alta e limba orala, nu inteleg de ce limba romana este una latina de ce nu este mai mult slava, macar gramatica este slava daca limba este in mare parte latina