Unde ai vazut tu un element cu 30 de electroni pe ultimul strat? Sunt 18 grupe ----> nr maxim de electroni=18
Mai fa o data configuratia acelui element.
Ba exista... de la perioada a 6-a apare substratul f (cu 14 electroni). Priveste pe tabel lantanidele si actinidele.
Pai normal, ca scindeaza alea pe acolo. Dar eu vorbeam in mare. De exemplu la Cl are Z=17 : 1s2/2s2 2p6/3s2 3p5 si e in grupa XVII, asta ar insemna ca ar trebui sa aiba 17 e pe ultimul strat, dar nu are. Acum ce facem?
Eu spuneam ca exista atomi cu 30 de electroni pe ultimul strat.
Pai clorul are stratul 3 in curs de completare. La 2 si la 3 inca nu a aparut d (cu 10 electroni). De-aia e un spatiu mare intre Be si B & intre Mg si Al pe tabel. In concluzie nr. grupei e = cu nr. electronilor de pe ultimul strat doar la atomii cu straturile 4 sau 5 in curs de completare.
In primul rand, Telurul (52) se afla in perioada a 5-a pentru ca are stratul nr. 5 in curs de completare.
Si nu exista grupa 30, dar exista grupa lantanidelor si grupa actinidelor. De la perioada a 6-a apare substratul f (cu max. 14electroni). De aceea nu mai e valabila afirmatia.
Sper ca te-am ajutat ^ _ ^