Formula desfasurata a apei este HOH. Deci este baza. DAR, in acelasi timp este si un amfolit, adica se comporta ca baza in prezenta unui acid si ca acid in prezenta unei baze.
Acizi - Radical acid + H;
Oxizi - Metal/Nemetal + O
Hidroxizi - OH + Metal
Saruri - Metal + Radical acid
Apa nu cred ca se incadreaza
Oxid este, cred. Hidrogenul este nemetal, electroneutru + Oxigen, oxid. Banuiesc si eu...
Este un amfolit acido-bazic, in reactie cu acidul se comporta ca o baza, in reactia cu baza se comporta ca acid.Acid este substanta care cedeaza proton(Protiu-H), iar baza este substanta care accepta protoni.
Apa se mai numeste oxid de hidrogen. Si e un amfolit. Adica se comporta fie ca o baza fie ca un acid, in functie de substanta cu care reactioneaza.
Bine o sa mai zic odata ca vad ca nu intelegeti...
1. oxiacizii ( nu oxiagizi ) se obtin prin reactia apei cu oxizii acizi.
2. Hidracid = Acid compus dintr-un halogen sau un metaloid din grupa oxigenului și unul sau doi atomi de hidrogen. Apa este o substanta mai complexa si mai ciudata, datorita starii de agregare si legaturii de hidrogen.
o forma de clasificare a acizilor este in Hidracizi ( HCl, HBr, HI,... ) si oxiacizi ( HNO3, H2SO4... )
3. Caracterul acido bazic al apei ( amfolit) este dat de proprietatea apei de a disocia in H3O+ ( ion hidroniu= cel mai tare acid slab ) sau OH- ion hidroxil ( cea mai tare baza slaba )
4. La clasificarea hidracizilor apa nu era inclusa, si era trecuta ca o forma particulara de acid.
5. Taria acizilor: alchene