| Biiiancaaa a întrebat:

Heeei.Am si eu o intrebare care ma framanta.Cum e corect?
"Nu au trecut decat 8 ani." sau "Nu au trecut doar 8 ani." Din punctul meu de vedere prima varianta e mai plauzibila decat cea de-a doua... Argumentati-va raspunsul, va rog.

Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Apache2605 a răspuns:

Clar prima varianta. Ca sa folosesti a doua varianta, ar trebui sa dispara negati: au trecut doar 8 ani.

8 răspunsuri:
| mihaibrasov a răspuns:

Si eu consider ca prima varianta e mai plauzibila, a doua varianta ar merge si ea, daca ar fi altfel contextul : "Nu au trecut doar 8 ani de atunci, ci 10 ani".

| persseuss a răspuns:

Nu au trecut decat 8 ani sau au trecut doar 8 ani

| valentingb a răspuns:

Amandoua sunt corecte, acum depinde in ce context le folosesti.
Nu au trecut decat opt ani de la casatorie (ce putin...)- pentru a arata ca aceasta perioada de timp este scurta, si exacta(opt)
Nu au trecut doar opt ani de la casatorie (ci 9, 10 ani)- pentru a arata ca de fapt au trecut mai mult de opt ani.

| Azµre a răspuns:

Nu au trecut decât 8 ani,

| Zatharra a răspuns:

După mine...fiecare propoziţie are alt sens aşa că nu poţi să spui că a doua propoziţie e greşită.Din prima propoziţie înţeleg că 8 nani nu e un timp chiar îndelungat.Iar a doua ar putea fi următoarea replică dacă ar fi un dialog, adică a trecut mai mult de 8 ani.
Aşa am înţeles eu...Peace!

| Bellatores a răspuns:

Decat se foloseste in propozitiile negative iar doar in cele afirmative.

| GeorgianaEuu a răspuns:

Pai prima varianta e corecta.A doua nu suna prea bine..acum depinde si de context happy

| RrrRoberta a răspuns:

Prima varianta este corecta la a doua ca sa fie coresta ar trebui sa dispara nu sau doar. Funda?