Mihai Viteazul (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoeşti - d. 9 august 1601, Cîmpia Turzii) a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova. Personalitatea lui Mihai Viteazul a stârnit un puternic ecou. Ea a fost evocată nu numai de români ca Teodosie Rudeanu, ci şi de străini: Stavrinos, Ştefan Samosközy, Petru Grigorovici Armeanul.
* Capitolul « Mihai Viteazul » care face parte din opera ampla intitulata « Istoria romanilor sub Mihai Voevod Viteazul ». Personajul prinicipal al fragmentului este Mihai Viteazul caruia scriitorul ii realizeaza un portret individual fizic si moral. Astfel, el era « un barbat ales, vestit si laudat », atat prin frumusetea trupului sau cat si « prin virtutiile lui alese si felurite » si prin credinta catre Dumnezeu.
* "Paşa Hassan" - Autorul reînvie personalitatea istorică și legendară a lui Mihai Viteazul, evocând momente de măreție națională. Antiteza dintre cele două personaje individuale (Mihai Vodă Viteazul și Pașa Hassan) se naște și din felul în care ele se implică în luptă: curajul și măreția lui Mihai Viteazul, în contrast cu lașitatea lui Hassan, care nu îndrăznea să se apropie de câmpul de luptă poruncind prin Mihnea, un mesager.
* CÂNTECUL LUI MIHAI VITEAZUL
– poezie populară culeasă de Vasile Alecsandri
Surse: http://www.istoria.md/articol/48/; http://www.calificativ.ro/MIHAI_VITEAZUL_PORTRET_LITERAR-a3742.html; http://ro.wikipedia.org/wiki/Pa%C8%99a_Hassan; http://www.scribd.com/......-Viteazul; http://www.manastireadealu.ro/literatura.html
Vezi si: http://89.18.30.72:8080/opac/subject/65156
papucicu întreabă: