Buna! Ti s-a intamplat vreodata sa iti vina in minte o multime de fraze si sa nu stii cum sa te exprimi, sau cum sa sintetizezi putin informatiile? Eii bine, asta mi se intampla mie acum, dar voi incerca totusi sa dau un raspuns conform asteptarilor... Daca mai ai nedumeriri dupa, iti voi raspunde cu cea mai mare placere.
Memoria ajuta organismul sa se adapteze la mediu. Din imensa cantitate de informatii ce bombardeaza creierul, un procent foarte mic este retinut. Memorarea tine de atenţie, importanta evenimentului si de capacitatea creierului de a stoca informatiile.
Invatarea presupune acumularea de informatii si cunostinte.
Inteligenta este capacitatea innascuta de a intelege si a te adapta la noile conditii sau probleme.
Stresul, alimentatia necorespunzatoare, noptile nedormite, alcoolul si drogurile afecteaza puterea de concentrare.
Multi intreaba de o metoda de invatare mai rapida, dar asta trebuie invatat din propria experienta pentru ca suntem diferiti: unii invata mai usor citind cu voce tare, altii cu ajutorul unor idei principale, mot a mot si asa mai departe.
Poate ca suna ciudat, dar exista si un fel de 'fitness pentru creier'. Fiind un el de muschi, creierul trebuie antrenat. Are nevoie de hrana si exercitii pentru al mentine in forma. Iti voi da cateva exemple:
-trebuie sa evitam sa ne petrecem prea mult timp in fata televizorului sau a calculatorului;
-cititul cartilor stimuleaza gandirea;
-exercitiile fizice ajuta la circulatia sangelui;
-somn...cum scrie la carte: 6-8 ore; etc.
Oamenii sunt diferiti din punct de vedere al inteligentei, ceea ce ne face sa ne gandim ca acest fapt este determinat de diferente genetice si de felul in care acestea interactioneaza cu mediul.
Sa spunem ca mintea umana functioneaza ca un calculator (dar la un nivel mult mai avansat). La fel ca atunci cand iti scoti o melodie de pe net si o salvezi pe calculator, pe hard disk, la fel si creierul salveaza o informatie (vizuala, auditiva, tactila) intr-o locatie din creier. Aceste locatii din creier sunt bine stabilite si pe categorii: dupa frecventa folosirii lor, dupa caracterul lor (auditive, vizuale). Deosebirea este ca un calculator salveaza tot, absolut tot, in timp ce mintea umana retine doar fragmentele mai importante. De exemplu, avand o imagine in fata ochilor, creierul va retine doar contururi, restul fiind completat (cand este nevoie de acea imagine) cu informatii luate din alte parti, de la alte imagini "salvate" inainte. Creierul mai are si alta functie importanta si anume aceea de a arhiva informatiile nefolosite in locatii mai putin folosite din creier. Dar daca aceeasi informatie este primita destul de des de la stimulii externi, se va muta din locatia aceea intr-o locatie mai des accesata (cu mai multe sinapse). Astfel, memoria te ajuta la invatare doar daca repeti o anumita informatie de mai multe ori. Sper ca aceste cuvinte sa te ajute cat de cat sa intelegi functionalitatea creierului.
E total absurd citesti putin si ce-ti place pentru a evita alte probleme
Pai sa iti zic cum mi-a bagat in cap anul trecut profa de psihologie lectia asta:
Memoria este un proces psihic-cocnitiv ce consta in intiparire, pastrare si reactulizarea informatiilor.Deci memoria este un ansamlu prin care intro parte a creerelului ti s eintipareste ceva si ramane acolo pentru o perioada de timp, iese la iveala de cate ori ai nevoie de ea.
Memoria este o calitate generala a materi fie vie sau nevie, ce nevie insemnand calculator, telefon.
Este absolut necesara existentei individului; daca nu am avea memorie am traii intr-un prezent continuu, de fapt nu prea ar fi posibil sa supravetuiesti fara memorie, dac anul ai avea memorie ai uita sa mergi sa mananci sa bei orisi ce, pur si simplu nu ai sti nimic.
Memoria are mai multe etape: intiparirea e prima, si e procesul prin care se fixeaza o notiune.A 2a e pastrarea, adica odata ce ai intiparita notiunia aia ea rezista un timp mai scurt sau mai lung.E important de tinut minte ca odata intiparite mai mult enotiuni ele nu stau in creier ca niste carti in biblioteca ele se combina formand diferite legaturi, unle informatii se sterg in intregime altele doar partial altele raman exact asa altele se transforma.
Reactualizarea, simplu nu?, a 3a etapa, aceste informatii raman in subcontient si atunci cand tu ai nevoie de el ele vin in constient.(subconstientul este zona in care se afla tot ceea ce sti ceea ce ai facut amintiri, iar in constient ceea ce tine de prezent, mai exista o parte inconstientul in care se afle instinctele primitive si niste talente de care nu esti constient ).
Reactualizare are doua forme recunoastere atunci cand obiectul este prezent si reproduerea cand obiectul este absent, adica in cazul recunoasteri tu dai nas in nas cu obiectul, pe cand in cazul reproducere din bucatele iti formezi tu imaginea in minte.
Memoria poate fi involontara si voluntara, in cazul primei inveti fara sa vrei, fara sa ai un scop si fara sa depui vre un efort, adica fara ca tu sa vrei retii unele chestii care pe tine te intereseaza in mod inconstient, adica daca vezi o reclama la o pereche de papuci si tu iti doresti si tu o perecehe nu neaparat aceea, recla o inveti mai repede decat una la o geaga care nu iti trezeste interesul.Cea voluntara trebuie sa depui un efor, invepti pentru un scop, tu iti doresti sa ti se intipareasc acele informatii.
Aici ajung unde ai vrut tu: memoria clasificata dupa criteriul patrunderii e memorarea logica si cea mecanica, cea logica intelegi ce inveti iar cea mecani inveti mot-a-mot, memorarea logica este xcea eficenta, deoarece uitarea intervine mai greu din moment ce tu ai inteles ceea ce ai invatat, asta ajuta la dezvoltarea gandirii ca tu faci mai multe legaturi cand inveti logic.
Daaca studiezi acum psihologia, sau cand o vei studia o s ainveti niste legi ale memoriei, care nici acum nu sstiu de ce a trebuit sa le stiu exact cum sunt, ele se refera la propretatiile memoriei si anume ca memoria depinde de varsta pana la 20 de ani ai o capacitate mult mai amre de amemora, iar de la 40 aceasta capacitate incep sa scada, daca tu intelegi ceea ce inveti nu e nevoie sa repeti de nshpe ori, trebui sa fi motivat pentru a invata astfel creste si capacitate, se memoreaza mlt mai usor chetiile concrete si daca ai un text cel mai usor retii inceputul si sfarsitul, trebuie insistat pe partea de mijloc.Memoria nu e la fel la fiecare om aici ma refer la faptul ca uni oameni invata mai repede(rapiditatea intipariri), volumul(cat de mult iti permite creierul sa retii), pastrarea(cat timp rezista o informati in creeras)si fidelitatea reproducerii(se refera la cat de bine seamna cu informatia originala reproducere)
Uitarea, ca si asta tine de memorie, este un fenomen normal, memoria este un proces selectiv, nu o sa tina minte absolut tot, unele chestii se uita cas a faca loc la altele noi.
Sper ca am explicat ca sa intelegi daca nu ai intels ceva intreaba-ma.