Chestiile astea nu trebuie sa te ''amageasca''. Nu.Aici poti sa gandesti logic-cuantic. Vei vedea la clasa a 9-a cum va fi deoarece aici se tine cont de configuratia electronica dar si de cresterea energiei in functie de dispunerea acestora; electronii fiecarui element avand o anumita stabilitate fata de gazele nobile. SI bine-zis, elementele CAUTA electroni pentru a-si forma stratul complet, dar aici se tine cont si de REGULA LUI HUND, dar asta e o alta poveste.
IN cazul siliciului, vom avea configuratia de: 1s2, 2s2, 2p6, 3s2 3p2 Deci, silici-ul poate ceda cei 4 electroni din orbitalii s2 si p2, formand ionul pozitiv de siliciu. Dar cum ti-am mai zis, chestiile acestea le inveti la clasa a 9-a.
Si eu sunt a 7-a si am avut chimia ieri deci formula este 2*n(la puterea 2) asta inseamna ca pe primul strat avem maxim di electroni si pe cel de-al doilea avem maixm opt electroni daca z=14 inseamna ca nr electronilor este si el egal cu 14 inseamna ca pe cel de-al treilea strat vei avea 4 electroni deoarece celelate doua sunt ocupate (8+2) adica ai configuratie stabila de octet
Asta o stiam si eu. dar ca sa aiba o configuratie stabila trebuie sa aiba pe ultimul strat 8 electroni. si daca primeste 3 va avea 7, daca cedeaza 3 va avea 1...
Stai ...nu inteleg... nu are cum sa cedeze 3 pe primul strat pentru ca maxiumul este 2 din recula pe care ti-o arata-i iar maxiuml pe cel de-al doilea este de 8 nu poti sa cedezi mai mult daca atat poate sa intre intr-un strat. daca e mai mult treci pe urmatorul strat. acum ai inteles?
Carbonul si siliciul primesc 4 electroni, pentru ca sunt nemetale.Germaniul este singurul element care poate ceda si primi electroni in acelasi timp si restul elementelor din grupa 4 cedeaza 4 electroni. Explicatia e complicata si depaseste cu mult nivelul clasei a 7-a.