| mihaela0205 a întrebat:

Hei! Am dat astazi un test la limba romana, si am o nelamurire la un exercitiu. In propozitia "Bautura este servita din pahare de gheata.", functia sintactica a lui "este servita" este de predicat verbal sau nominal?
Profesoara a zis ca este diateza pasiva, deci este predicat verbal, dar mie nu mi se pare ca este pasiva, daca am fi avut "este servita de Mihai" ar fi fost, dar eu nu consider ca este.
Deci, cine are dreptate?

8 răspunsuri:
| Crystal1807 a răspuns:

Este predicat verbal. chiar daca nu zice de cine, se subintelege ca de oameni e servita.

| Jorah a răspuns:

Este servita.
Predicat nominal, are verbul copulativ "este" care nu se poate inlocui cu "se afla" sau "exista"

PN este alcatuit dintr-un verb copulativ + nume predicativ.

In propozitia "este servita", verbul copulativ e "este", iar "servita" este numele predicativ, ( caz nominativ )

In propozitia "Bautura este servita din paharele de gheata", nu are cum sa fie diateza pasiva, este activa.

Nu cred ca ti-a zis asa ceva profesoara ta de limba romana, ori era ametita, ori e.

| mihaela0205 explică (pentru Jorah):

Si eu sunt de aceeasi parere, ca e nominal, insa nu cred ca am cum s-o fac sa-mi puncteze laughing

| Jorah a răspuns (pentru mihaela0205):

Incearca sa ii zici asa, pai doamna profesoara, predicatu nominal nu e format dintr`un verb copulativ + nume predicativ? si ea ar zice DA, pai si aici de ce ziceti ca e predicat verbal ( argumentati va rog frumos )

Chiar daca zice ca o iei la intrebari, nu imi pot imagina ce profesoara ai.

| AlleAlllexandra a răspuns:

Este predicat verbal. Dupa parerea mea. Este un mare bulumuc in capul meu acum. Nu pot sa-mi dau seama, chiar nu pot. Poate gresesc.

Răspuns utilizator avertizat
| xPamPamParaam a răspuns:

E predicat verbal dupa minewinking

| 3ly3 a răspuns:

Pai cineva face actiunea, nu trebuie neaparat inclus subiectul logic deoarece se subintelege, eu sunt 100% ca e predicat verbal deoarece sunt la fel de sigura ca aceasta este o structura a diatezii pasive.