Salut. Sa zicem ca faci Istoria la Universitatea Bucuresti. Daca esti printre cei mai buni din an, poti sa ramai in facultate sau sa te angajezi la un institut. Dar sa fii cel mai bun din an, sa stii, mie nu mi se pare greu, daca ai pasiune pentru stiinta ii intreci pe ceilalti practic fara sa vrei. Daca nu esti printre primii poti sa te faci profesor de istorie, dar pentru asta trebuie sa faci modulul psiho-pedagogic si sa iei examenul de titularizare. Daca nu vrei sau nu poti, te angajezi altceva, sa zicem la o banca. Am foarte multi colegi de an angajati la banci. Acuma arheologia. La noi nu stiu sa fie arheologi si atat. Un cercetator la varf preda si la facultate si, daca e specializat pe Veche, e si arheolog, si face tabara vara, unde sapa cu studentii. Mi se pare si normal, cine altcineva ar putea interpreta ce gaseste acolo? Am sapat si eu, de exemplu la Capidava, e foarte misto. Daca intri la Istorie la Universitate si vrei sa mergi pe Veche, poti sa optezi sa faci practica pe santier, trei saptamani, dupa primul an. Tu mai intreaba, si incet-incet, devine mai clar.
Poti lucra si-n muzee cu facultatea asta, muzeolog cred ca se numeste meseria.
Ca sa scrii manuale trebuie doar sa ai studii in domeniu iar apoi sa fie aprobat de minister. Nu e munca caritabila, bineinteles ca primesti profit din vanzari asa cum primeste orice autor, depinde cat de apreciat va fi manualul tau si cate scoli/licee se vor hotori sa-l cumpere.
Ai face o alegere minunata daca ai opta pentru istorie. Este un domeniu superb. Ti-o spune cineva care urmeaza o astfel de facultate. Absolvind-o si terminand si un master poate, poti deveni profesor, arheolog, bibliotecar, profesor universitar, ghid sau poti lucra intr-un muzeu.
Arheologia la noi este extrem de neglijata. Arheologi exista, insa santierele sunt putine si lipsite de fonduri. Adesea se fac eforturi supraomenesti pentru a asigura catorva studenti cazare si masa pentru a sta cateva zile/saptamani pe santier. Daca alegi acest domeniu, de pile nu e nevoie, insa e necesar ca un profesor universitar sau un arheolog consacrat sa te indrume. Este mult mai indicat sa profesezi in afara tarii. La noi, doar din meseria de arheolog nu se poate trai.
Eu iti recomand sa dai la psihologie, este singurul domeniu pe care il poti practica astfel incat sa si castigi dar sa si ajuti oamenii. Poti fi profesor de liceu sau universitar cat si psiholog cu mai multe specializari dar sa si cercetezi. Ramane la alegerea ta. Spor in toate!
In primul rand, daca esti la uman nu inseamna ca nu te poti duce la o facultate de real, gen ase sau politehnica. Intr-adevar, cu facultatile asta cam se moare de foame mai ales ca nu se baga bani in cercetare, noroc ca mai aplici la cate un proiect european. Si ca profesor multa bataie de cap si pe bani putini. Nu cred ca ai nevoie de pile, nu cred ca se inghesuie multi. Poate cu limbile straine sa mai faci ceva...
alexandrahvf întreabă: