Pisicime,sorecime
stufarie, ierbarie
nu stiu daca chiar exista toate aceste cuvinte, insa doar acestea mi-au venit in minte. sper ca te-am ajutat indeajuns incat sa am o fundita mica...
Cu -arie vad ca nu prea s-a raspuns: Covrigarie, vacarie, tutunarie...sunt bune?
Daca vreti sa radeti nu mai raspundeti ca prosti la intrebari vedeti-va de treab voastra!
Dar dc ca raspunsul e bun si u nu te mai baga singura in seama.
De ce zici asa? ca prostime e bun si e si colectiv ca arata cum sunt uni dintre oameni(colectiv inseamna ca sunt mai multi la un loc)
Ime-multime,boierime,nobilime...
si cu arie chiar nu imi vine nimic in minte scuze! sper ca te-am ajutat
Bradet, multime, stejaris, preotime, aparaie, etc Sufixele colective sunt sufixele care arata colectivitatea! winking
Substantive colective
Substantivele colective sunt acele substantive a căror formă de singular are înţeles de plural. Exemple:
substantive simple (primare): hoardă, herghelie, stol, turmă, trib, grup, mulţime.
substantive derivate: aluniş, frunziş, ţărănime, stejăriş, tineret, armată! pentru denumirea unei colectivităţi (ajută la formarea unor substantive colective): - ărie (rufărie); -ăraie (fumăraie), -et (brădet), -ime (tinerime), -iş (tufiş), -işte (porumbişte) etc.
- pentru denumirea agentului (autor al acţiunii sau meseriaş): - agiu (camionagiu), -ar (fierar), -aş (cosaş), -er (oier), -ist (fochist), -tor (judecător) etc.
- pentru denumirea însuşirii (sufixe adjectivale) - al (săptămânal), -ar (inelar), -aş (mărginaş), -at (pistruiat), -bil (locuibil) - iu (auriu), -cios (mâncăcios), -os (lemnos) etc.
- pentru denumirea instrumentului: - ar (cenuşar), -ător (tocător); - niţă (zaharniţă) etc.
- pentru denumirea unei noţiuni abstracte: - anţă (cutezanţă), -ărie (copilărie), - ătate (singurătate), -eală (greşeală), - ie (sclavie), -ime (isteţime), -inţă (folosinţă), -ism (huliganism), -ură (arsură) etc.
-pentru indicarea modalităţii (sufixe adverbiale): -eşte (lumeşte), -iş (grăpiş), -âş (tărâş) etc! sper ca te am ajutat!
Va multumesc tuturor! Fiecare ati primit cate un vot scuze stiti bine nu pot da decat unuia funda
Va rog mult sa ma alutati cu analizarea substantivelor din aceste versuri:
,, Pe cand tu, potaie proasta, cam ce slujba poti sa-mi face?
Nu mi-ar fi rusine mie de vitei si de malaci,
Bivol mare si puternic, gospodar cu greutate,
Sa te port degeaba-n spate?" help me please FFFFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUNNNNNNNNNNNNNNNDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AdelinRO123123123 întreabă: