Sunt mai multe tipuri de energie cunoscute, care se pot transmite, magaziona sau transforma intre ele.
Energiile mecanice (statica si dinamica), termice, nucleare, electrice, luminoase etc. se pot transforma intre ele, in diferite scopuri.
Omul a inventat multe dispozitive prin care se foloseste de energiile din natura.
Cele mai cunoscute si folosite transformari sunt din diferite alte energii in energie electrica (fiind cel mai usor de transportat si distribuit la ora actuala), respectiv din energie electrica in alte forme (termica, mecaniaca, luminoasa, sonora etc.)
Principala lege este: energiile nu se pierd, doar se transforma intre ele.
De obicei, o transformare - in mare parte - se produce in forma dorita, dar niciodata integral. Daca luam ca exemplu un bec cu filament, acesta transforma energia electrica in energie luminoasa, dar SI in energie calorica (mai putin dorita, care este pierdere).
Randamentul unui dispozitiv este procentajul cu care se transforma in forma dorita, restul este pierdrea.
Si o termocentrala functioneaza aproape pe acelasi principiu diferenta fiind ca energia stocata in combustibil(carbune, pacura sau gaze naturale)este transformata in energie termica care actioneaza o turbina care la randul ei produce energie mecanica iar mai apoi intr-un generator se produce energie electrica.Din energia electrica acasa putem produce energie termica(cand fierbem apa in fierbator, etc).