| MiruunaaaAndreeeeeaaa a întrebat:

Hei :*. Ca sa fiu scurta: Sunt zob la matematica, pentru simplul fapt ca la ora eu dorm..Am ramas in urma cu o singura chestie si nu pot sa imi dau seama din caietele celorlalti nimic.
Intrebarea mea este: Cum se afla maximul si minimul unei expresii?
Pentru cei care stiu, vreau sa explicati ca pentru amatori, nu ma luati cu termeni din matematica, va rog... laughing) Si vreau daca se poate cat mai multe exemple. Pentru a intelege. Testul este maine si as dori raspunsurile cat mai rapide.

Răspuns Câştigător
| AliGab a răspuns:

Sper ca nu este tarziu sa iti raspund la intrebare.
Minimul unei expresii. Sa zicem ca ai expresia E(X) = 4angrylaputerea2) +12X +15 = 4angrylaputerea2) +12X + 9 +6 = (2x+3)(la puterea2) +6. Expresia fiind o suma intre un termen la puterea 2 si un nr natural atunci E(X) > sau egal decat nr natural, in cazul de fata E(X) > 6 => (2x+3)(la puterea2) +6 > sau = decat 6. Valuarea minima a expresiei este 6, deci termenul (2x+3)(la puterea2) = 0 => 2x+3 = 0 => x=-3/2

| MiruunaaaAndreeeeeaaa explică (pentru AliGab):

Am inteles aproape tot, serios, doar ca... nu am inteles de la faza cand ai inceput cu (2x+3)la patrat + 6. deci de aici m-am pierdut laughing)

| AliGab a răspuns (pentru MiruunaaaAndreeeeeaaa):

Invata formulele de calcul prescurtat si ai sa intelegi ca 4x la patrat + 12x + 9 = (2x+3) la patrat
Acum serios ca daca tu nu stii formule de calcul prescurtat cum vrei sa pricepi matematica? Invata formule, calcule, si incearca sa le aplici pe exercitii. Sunt o gramada de culegeri astazi cu exercitii rezolvate. Succes

10 răspunsuri:
| AliGab a răspuns:

Expresia de mai sus nu are un maxim deoarece X poate fi oricat de mare sau mic (pana la + sau - infinit)

| Burondo a răspuns:

OK deci nu stiu cum sa iti expliclaughing iti pot spune doar ca minimul unei expesii inseamna sa aduci expresia la cea mai simpla forma de obicei obtii ceva gen : x+1 supra X+2 big grin. iar pentru a ajunge aici de obicei trebuie sa observi daca ai vreo formula dupa sa rupi un nr sau vezi cum iti trebuie dupa ce ai rupt grupezi. ti iese o formula la un momentdat gen (X+1)(X+2) supra (X+2) la a doua si simplifici puterea cu (x+2) si obtii forma cea mai simpla depinde cum ai acolo expresia big grin iar la maxim. ar trebui sa fie contrarul minimului...e complicat..pana te prinzi. si eu am avut problema cu astea si inca am laughing sper ca te-am ajutat cat de cat big grin

| MiruunaaaAndreeeeeaaa explică (pentru Burondo):

Te duci la olimpiade? ai 10 la matematica? big grinbig grinbig grin
Doar intrebam, un sfat prietenesc, nu te face profesor de mate. big grin rolling on the floor))

| Burondo a răspuns (pentru MiruunaaaAndreeeeeaaa):

nu nu ma duc la olimpiade laughingda am 10 la mate. dar si profa e varza laughing sis tiu ca nu-s unt de 10 tongue si d anul am de gand sa ma fac profesoara de mate laughing) stiu ca de obicei nu prea imi iese sa explic ceva..deci nu ma fac profesoara nici de romana laughing Sii de fapt nu ma fac profesoara deloc rolling on the floor

Ahahhah rolling on the floor))). faza e ca nu am inteles absolut nimic. sunt doar o fiinta de clasa a 7a care incearca sa nu ia 2 la matematica... rolling on the floor))

| Burondo a răspuns (pentru MiruunaaaAndreeeeeaaa):

Sunt o fiinta de clasa a8-a care saraca nici ea nu intelege nimic dar vrea totusi sa ajute laughing

Ei bine, daca nu inteleg pana maine la ora 1, ma voi ruga sa imi pice ceva de care chiar am auzit laughing)