Uite, iti dau cateva exemple: "la": Am fost la piata.
"l-a": L-a mancat pe tot, l-a batut.
"Mai": Mai intoarce odata mancarea.
"M-ai": M-ai terorizat.
Cand ai un verb in fata acestor cuvinte se foloseste cuvantul cu liniuta iar daca nu ai se foloseste fara liniuta.
La tine, la mine[legat cand e prepozite].
L-a batut[cand e vorba de un verb].
Si la mai/m-ai e la fel
Mai ai?
Mai vrei? Mai mult, mai putin.
M-ai vazut? M-ai auzit? etc.
"LA" atunci cand te duci undeva: Ma duc la oras. Unde? La oras.
"L-A" atunci cand se refera la el: L-a intrebat ce face.Pe cine? Pe el.
"MAI" atunci cand e luna mai :Mai e luna mea preferata. Sau atunci cand spune cate sunt:Sunt mai multe carti.
"M-ai" atunci cand zice despre mine: M-ai vazut.Pe cine? Pe mine.
Eu asa le-am invatat asa... e cat de cat usor
L-A. Dupa "l-a" urmeaza de fiecare data un verb si daca acoperi "l" iti iese un verb la modul infinitiv (verbul din dictionar)ex.: L-a sarutat.
LA. Este o prepozitie.ex.: Ma duc la mare.
M-AI. Dupa "m-ai" urmeaza un verb. Daca acoperi "m" iti iese un verb la modul indicativ. ex.: M-ai facut de rusine.
MAI. O prepozitie.ex.: Mai este o luna pana in februarie sau cand este LUNA MAI: In luna MAI este ziua mea.
Sper ca te-am ajutat!
Fundita?:*
La se scrie cand spui un loc.Cam asa ceva.De exemplu "La munte","La mare"
L-a se scrie cand exprima o actiune de ex: "L-a dus" "L-a scris" "L-a luat"
Mai se scrie legat cand exprima luna Mai.
M-ai se scrie cand face o actiune "M-ai speriat", "M-ai ajutat", "M-ai vazut".
Ai inteles?
Exemple:
Pe el l-a chemat.
Ma duc la magazin.
Pe mine m-ai strigat.
Vorbeste mai incet.
Ohh doamne, l-a se scrie cand e actiune
Exemplu: "L-a chemat la dansu"
Si la cand spui o destinatie "la cutarescu"
Sper ca ai inteles, auzi uh cati ani ai?
Da. Se scrie l-a atunci când urmează un verb, ex: l-a văzut, l-a bătut.
Se scrie la, ex: la prima stație, la munte. Se scrie mai când e vorba de luna mai și de alte structuri gramaticale ca de ex:mai frumos (grad comparativ), mai (obiect), etc iar m-ai când se poate descompune în pronume(mie, m) și verb (ai de la a avea). Asta așa rapid.
"l-a" cand "l" e pronume personal si "a" vine de la verbul, de exemplu: l-a citit, l-a lovit, l-a cunoscut.
"la" cand e prepozitie. ex:la mine, la mare, la masa, la Paris.
"mai" cand e adverb sau substantiv. ex: luna mai, mai citesc, mai vorbesc.
"m-ai" cand "m" e pronume personal si "ai" vine de la verb. ex:m-ai inteles, m-ai chemat
Sper ca ai inteles:d
La: Merg la piata.
L-a:Mama l-a certat pe Mihai.
Mai: In luna mai e cald.
M-ai: Ieri m-ai suparat.
Profesorii explica altcumva, dar este o smecherie: l-a si la:
L-a se scrie cand dupa acest cuvant (l-a) este actiune.
Ex.:L-a imbracat.
La: Cand urmeaza cuvinte de legatura.
Ex.:La magazin.
Mai: Cand urmeaza cuvinte de legatura.
Ex.:Mai tarziu.
M-ai: Cand urmeaza o actiune.
"l-a" este format din pronumele de forma scurta "pe dansul" si verbul "a avea" ce face parte din componenta verbului de baza.
EX:Ion l-a vazut pe dansul afara.
"la" este o prepozitie ce indica locul.
Ex:Eu am plecat la scoala.
La "m-ai" fix aceeasi situatie ca la "l-ai".
Iar "mai" este denumire de luna sau formeaza gradul comparativ. Ex:
El este mai mare.
P. S.:Am scris asa aprofundat si pentru altii care vor ajunge pe aceasta pagina. Numai bine!
Iti dau niste exemple:
L-a chemat acasa. (aici e ortograma pentru ca se poate la fel de bine spus si a chemat acasa-cred-).
La el sunt cartile. (nu stiu sa explic, am uitat si eu).
M-ai chemat degeaba. (adica face o actiune, nu stiu sigur cum sa explic).
Mai este departe. (iti dai seama ca este vorba despre una dintre cele 12 luni ale anului).
Sper ca te-am ajutat cat de cat... poate vor fi altii care te vor lamuri mai bine decat am facut-o eu
Pai "l-a" se foloseste cand urmeaza un verb dupa el si "la" bcand urmeaza un substantiv, dar nu verb
:*:*
"L-a" se scrie in acest fel numai si numai cand este vorba de un verb la perfect compus. L-a vrut, l-a asteptat.
L-A FUGARIT...ar urma un verb la infinitiv. Ti-am explicat mai pe intelesul tau.
Pai "l-a" scrii atunci cand spui ca "l-a facut cineva"(ex)...adica iti dai seama dupa "a facut" daca mai pui si "l" de la "el" logic ca scrii dezlegat si celalalt "la","Eu merg la munte" (ex)...mergi undeva, arata locul.
"Mai" e pentru gradele de comparatie si "m-ai" iti dai seama de la vb ca "m" e pronume de la pers I si automat scrii dezlegat.
Se scrie "l-a, atunci cand vorbesti despre o actiune. [De exemplu l-a acostat cu o bata
] si la cand este prepozitie. [De exemplu eu merg la mare].
Sper ca te-am ajutat>
Pai se scrie "l-a" cand dupa acesta urmeaza un verb si "la" cand urmeaza un substantiv.
Iar "m-ai" se scrie, la fel, cand este urmat de un verb.
Sper ca ti-am putut fi de folos![]()
Eu asa le-am retinut:d
Sa-ti explic prin exemple :
M-ai vazut/auzit/cunoscut (pe mine) - Mai mult/putin/tarziu (sau luna mai)
L-a vazut - La culcare/scoala etc.
Sper ca te-am lamurit
Pai scrii "la" cand vrei de exemplu sa arati locatia, gen ma duc la magazin, ma duc la masa, ma duc la el acasa etc. si "l-a" cand l e pronume personal si a e verb auxiliar. Adica in loc sa zici a gasit cainele poti sa spui l-a gasit si atunci l defineste cainele.
La fel si cu "mai". Se scrie cu cratima cand e vorba de pronume personal si verb auxiliar si "mai" cand vrei sa arati cantitatea: mai mult, mai putin etc. sau daca e vorba de luna mai. Sper ca ti-am fost de ajutor.
Se pune cratimă dacă urmează o acțiune (l-a plimbat, văzut, mâncat)
Se pune fără cratimă dacă urmează un substantiv (la mare, la soare, la școală)
https://scridex.ro/l-a-sau-la-cum-se-scrie-corect/