Caracterul metalic sau nemetalic este foarte usor. Daca un element este metal atunci are caracter metalic, in caz contrar are caracter nemetelic.
Spre exemplu fierul.Fierul este metal deci are caracter metalic.
Caracterul electropozitiv si cel electro negativ au legatura cu ionii si cedarea/acceptarea de electroni. Elemoentele din Primele trei grupe cedeaza electroni, si astfel formeaza ioni pozitivi, iar cele grupele V, VI si VII accepta electroni si astfel formeaza ioni negativi.Asta deoarece elementele nu au structuri stabile pe ultimul strat precum gazele rare.
Spre exemplu bariul.Are Z=56. Daca cedeaza doi electroni va avea Z=54 ceea ce inseamna structura stabila de octet pe ultimul strat,avand aceeasi configuratie ca Xe.
Din moment ce in primele trei grupe sunt doar metale se poate spune ca presupunerea ta este corecta,dar principiul difera.Dat in grupa V se afla bismutul care e metal si totusi formeaza ioni negativi.
Cat despre variatia lor La caracterul metalic si cel electro pozitiv coincid (in perioada creste de la dreapta la stanga, iar ingrupa de sus in jos.), caracterul nemetalic si cel electronegativ au si ele aceea si variatie care se opune caracterului metalic si celui electropozitiv(in perioada creste de la stanga la dreapta, iar in grupa de jos in sus).
Eu sper ca te-am ajutat, desi cred ca te-am bagat in ceata mai mult.