Mergi la Medicina Generala daca stii ca poti. De acolo poti ajunge si in cercetare. Vei avea o multime de specializari dintre care sa alegi (este aproape imposibil sa nu iti placa chiar nimic), este o meserie nobila si pana termini facultatea poate ca statul va ajunge sa le ofere medicilor o plata decenta.
Am uitat să menționez că eu nu vreau să am o anume carieră doar pentru bani. Așa, poate îmi deschideam o afacere sau ceva și nici nu mă mai complicam cu facultatea neapărat. Ideea e că vreau să fac ceva ce-mi place, dar pentru asta trebuie pregătire.
Eu unul zic că pot. Ideea-i să și vreau cu adevărat.
Nici eu nu ti-am spus ca banii sunt esentiali, am spus in primul rand ca este o meserie nobila. Dar nu e rau nici sa ai si un anumit statut in societate.
Ce vrei cu adevarat numai tu stii. Poti incerca sa vizitezi o facultate din apropierea ta, sa mai discuti cu un medic, sa afli ce optiuni sunt.
Am cunoștințe care sunt la Medicină și nu s-au plâns până acum. O să le mai întreb, eventual.
Nu poti sa fii cu adevarat un cercetator stiintific daca nu ai studii universitare de doctorat, respectiv al 3-lea ciclu de studii universitare.Pentru a face cercetare medicala nu este neaparata nevoie sa urmezi facultatea de medicina generala+ rezidentiatul. Poti alege o facultate de biologie, sau de chimie, sau de fizica ---toate cele trei domenii au tangenta cu domeniul medical! Primele doua cicluri, respectiv licenta si masterul la una dintre ele, conditioneaza accesul catre studiile doctorale(ciclul III de studii universitare avansate). Studiile universitare de doctorat permit dobandirea unei calificari de nivelul 8 din Cadrul European al calificarilor pentru invatare pe tot parcursul vietii (EQF/CEC) si din Cadrul National al Calificarilor.
p.s. UMF-urile au programe de studii doctorale! Au dreptul sa participe la concursul de admitere la doctorat absolvenţii cu diploma de licenta sau echivalenta a studiilor universitare de lunga durata organizate conform Legii nr. 84/1995, republicata, cu modificările si completarile ulterioare, absolventii cu diploma de master ai ciclului de studii universitare de master organizate conform Legii nr. 288/2004, cu modificările si completarile ulterioare, precum si absolventii studiilor efectuate in strainatate si recunoscute de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei ca fiind cel putin studii universitare de master.
E o idee foarte buna sa mergi la medicina. Toti stundetii fac medicina generala in primii ani, apoi urmeaza specializarea (atunci te decizi in ce ramura a medicinei alegi sa profesezi). Exista vreo 40 de specializari din care poti sa alegi. Singura sansa sa ajungi cercetator este sa fii un student de top, adica sa inveti foarte bine si sa te remarce un profesor.
Ei bine, ceva care sa iti solidifice determinarea ar fi un test amplu de cariera. Unul simplu este acesta: http://www.yourfreecareertest.com/
Cele contra cost sunt mai de incredere, din ce am auzit cateva milioane nu e mult, si se fac in cateva zile.
Oportunitatile nu se inchid doar in Romania. Vrei cercetare, poti sa iti iei adio in tara asta. In Anglia poti face imprumut la stat de 36000 de lire pentru universitate, plus ca poti lucra in timpul vacantelor pentru bani, 6-7 lire pe ora, iar costurile te duc cam la un 700 pe luna, deci se poate atinge un echilibru doar cu sprijin daca ai de unde. Universitati de prestigiu precum UCL, King's, Imperial au cerinte destul de ok, note de bac mari sau A-levels care nu trebuie sa iti faca belele si se pot da usor. De acolo salariile sunt de 10-20 de ori mai mari ca aici iar posibilitatea de cercetare este nelimitata aproape. Aici avem un doctor de renume mondial, Leon Danaila, care isi vinde casa sa publice carti celebre, si care a primit premii pentru descoperirea unei noi celule. Este mizerabil si, fara sa iti distrug speranta iti spun, aici nu ai cum sa faci cercetare, statul nu ne pune la dispozitie mijloacele. In schimb aici poti face facultatea si rezidentiat acolo fara imprumut sau nevoie mare de bani, eventual un imprumut care poate fi platit usor cu banii din slujba dupa facultate si te stradui sa iti urmezi dorinta. Asta voi face eu si cunosc pe cei ce sunt acolo, care imi spun ca este total altfel fata de Romania. Mult succes orice ai alege!
Mersi. De urmat studiile doresc aici în țară, într-adevăr. Pe urmă, mai văd eu.
Tanase_George__sdGZ întreabă: