Buna te pot ajuta eu o propozitie subordonata inseamna : O propoziție subordonată (sau dependentă) este o propoziție care are un înțeles insuficient, care depinde gramatical de o altă propoziție (de cea regentă) și care îndeplinește pe lângă aceasta funcția unei părți de propoziție (subiect, nume predicativ, atribut etc.).
Propozitie predicativa: adica care cer in mod recent sau regulat un predicat in propozitia respectiva sau mai multe. exemplu: Verbele care cer predicative:
a deveni
a se naște
a fi
a se alege
a ajunge
a se constitui
a ieși
a se numi
a rămâne
a se chema
a părea
a se face
a respecta
a însemna etc si ar mai fi.
Propozitie subiectiva: Propoziția subordonată subiectivă are rolul subiectului la nivelul frazei pe lângă predicatul regentei sau pe lângă un verb impersonal din propoziția regentă. Adica daca trebuie sa fie la persoana I sau la pers a III a. ( mai degraba persoana a 3a).
exemplu: se stie cine lipseste. intrebari cine? ce? Mult succes la examen. O zi buna. Sper ca ti-am fost de folos. Funda?
Eu zic sa te mai uiti odata in caiet, poate intelegi. Ma indoiesc ca cineva iti poate explica aici si ca vei intelege.
Succes la examen!
Hei,si eu tot aceasta problema am la literatura chiar nu mi-e frica la gramatica ma descurc binisor dar subordonatele nu prea le inteleg. Mai bine uita-te in caiet, invata elementele regente si intrebarile si incearca sa faci niste exercitii sa vezi daca ai inteles...siii...succes la examen
soniaaamariaa întreabă:
Mrtyyyy întreabă: