| Parakeets a întrebat:

Hei, TPU, știți dacă există cărți despre explicațiile diverselor expresii ale noastre din limba română sau anumitor cuvinte? Adică de unde vin acestea, care este originea lor. Și unde o/le găsesc? M-ar interesa o carte/mai multe cărți despre acest subiect. big grin

Mulțumesc! happy

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Vezi aici:
https://www.librarie.net/......te-celebre
Si originea cuvintelor o poti vedea pe dexonline.ro.

13 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dicționarele fac acest lucru.

| relian a răspuns:

Treci de la una la alta, asa f rapid, vad vrei sa stii tot ce misca in lumea asta laughing nu-i rau, dar nici bine nu-i, te zapaceste de cap toate astea.
Cu cit te agiti mai mult sa stii sa afli, cu atit mai multe riduri, imbatrinesti mai repede.
Munca ca e fizica, cai psihica, nu-i buna laughing

| Parakeets explică (pentru relian):

Offf, măi dragă Relian, asta nu e muncă. E pierdere de timp. laughing)
Dar da, am văzut la jocul cuvintelor (și eu nu mă uit la TV, și cu atât mai mult la emisiunile românești, mi se par vulgare și multe fără sens laughing), dar da, emisiunea asta m-o prins și pe mine, oarecum) și zicea Negru explicația expresiei "A freca menta." laughing)
Din ce-mi mai aduc aminte o zis, că de fapt expresia asta vine din trecut (nu mai țin minte exact anul, dar zisese și anul, parcă ceva de acum 500 de ani) când oamenii de la curte, nu aveau mușamale și fețe de masă și mesele erau doar din lemn, mai mult, nu ca acum din toate materialele laughing) după ce se murdărea masa, oamenii de la curte pierdeau mult timp, poate și cu orele ca să frece masa cu mentă, ca să se igienizeze, dar mai ales ca să nu prindă miros. Și zicea Negru că de aici de fapt expresia. Mi s-o părut interesant și îs curioasă ce alte expresii și cuvinte mai au astfel de origini ciuuudățele.

P.S. nu uita că sunt și profă, deci am nevoie să studiez non-stop. Acum nu te gândi și că o fac chiar așa intens. Doar intenționez. laughing)
Cât de îmbătrânit oricum am hipotiroidism, deci îmbătrânesc oricum mai repede. laughing)

| relian a răspuns (pentru Parakeets):

Da chestia aia asa este, dar nu-i veche de 500 de anil este ceva mai incoa, nu stiu daca o avea 100 de ani.Asa este erau oameni care asta faceau toata ziua, frecau cu menta mesele sa miroase frumos laughing deci frecau menta, unde pui ca luau si bani pentru asta.

Aia da doara intentionezi sa afli, sa faci ceva, e bun, macar ai intentie.Ce zici ca ai, hipopotanism, cei ala? laughing naspa, deci ai mostenit organe slabe, ori defecte, cum se spune ai iesit din fabrica cu defect laughing asta e lumea, astia is oamenii.

In afara de mine, nu am vazut, auzit, citit, ca cineva sa vina si sa propuna curatarea speciei umane.Nimeni, absolut nimeni nu-i interesat sau poate nu stiu cum sa spun chiar asa nu-i nimeni curios ca specia noastra sa arate asa cum ar trebuie, sau mai bine decat arata acum?

Am spus, nici o tara na incercat, nu incearca si nici nu va incerca nimic.Nu vad cei atit de rau, sau de naspa. Oricum astia striga in gura mare ca sintem prea multi, deci o selectie la nivel global, nu doar ar face specia mai b una, dar ar tine mai scazut numarul populatiei.

Ma refer la oamenii care au boli de astea grave si transmisibile genetic, sa fie sterilizati, ai cancer de ala malign, la revedere obligat sa fii sterilizat.
Traim intr-o societate, trev sa lucram cu totii sa ne fie mai bine.Nu am spus sa fie acei oameni eliminati, sa traisca fericiti, dar nu faci tata copii, sa faci copii, sa ce? Sa plateasca aialnti pentru tine, sa cazi in spatele statului, a oamenilor.
Acum tu ai fi fost o persoana mai sanatoasa, nu ai mai fi avut de asta de hipopotam ce spui laughing ai fi fost mai fericita, am dreptate? Spune si tu daca nu am dreptate.

| Parakeets explică (pentru relian):

Offf, măi dragă Relian, tu vrei să scapi de mine și de specia mea și nu știi cum să o spui. laughing)
Trist, eu am să trag all my life pentru a mă îmbunătăți, evident și cu God în cârcă. happy
Și nu e hipopotanism, este HIPOTIROIDISM. Dar da, ai dreptate, despre teoria lui Darwin, e cât se poate de reală. happy
Așa că, tocmai de aceea nu vreau să fac copii. Nu vreau să duc nici neamul, nici nimic mai departe. But... îmi doresc nespus de mult copii, cu care să fac toate nebuniile. Să fiu again copil cu copiii mei, înfiați. Pentru asta lupt acum. happy

| blackann a răspuns:

Mergi la librarie si ceri, ai de unde sa alegi.

| Parakeets explică (pentru blackann):

Care librărie, Blackanne, în Călărași? laughing)
E o singură librărie la mine în oraș, dar mașini mai multe decât populația. Și ce să vezi, ba chiar și săli de pariuri și păcănele sunt mai multe decât librăriile. Așa că, uite în ce mare oraș trăiesc eu, cu maaare cultură. Mă mir totuși de unde naiba au ăștia bani de aici, de la mine din oraș, că de studiat se vede cât studiază. straight face Și ce mari interese culturale avem noi.

| blackann a răspuns (pentru Parakeets):

Cauta pe google, am gasit mai multe.
+ biblioteca
https://www.bjcalarasi.ro/

| Parakeets explică (pentru blackann):

Păi Biblioteca o știu și eu. happy
Dar nu am abonament. Aveam la cea veche, dar de când au refăcut-o, nu mai am abonament. Mi-o expirat. laughing)
Dar alte librării din câte știu eu, nu prea mai există. laughing) E una chiar în zona mea și încă o librărie de rechizite unde mai vinde și câteva cărți și am un magazin Doi Pași chiar lângă mine, care are mai multe cărți decât mâncare și mărunțișuri rolling on the floor) și aia o pot numi eu o altă librărie la mine în oraș. Dar altele nu mai știu să existe. Și și chiar dacă ar exista, nu le cunosc eu. laughing) Se vede cât ies și eu din casă și cât îmi cunosc orașul. laughing)

| AMcoc a răspuns:

Eu nu stiu istorie

| Parakeets explică (pentru AMcoc):

Atunci de ce răspunzi? happy Deși nu cred că întrebarea mea are legătură musai cu istoria. laughing) Dar mna, nici eu nu știu, tocmai de aceea am adresat întrebarea. happy Ca să văd dacă există cărți pe acest subiect. Mă interesează, deoarece emisiunile mai smart, am văzut că abordează fix acest subiect. Deci dacă ele abordează asta, mă gândesc că există așa ceva. happy
Din ce știam eu, parcă Doom-ul explica chestiile astea, deși nu sunt sigură.