anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hei TPUași, cred că am mai adresat întrebare asemănătoare acum ceva timp și am primit ceva răspunsuri și atunci, dar subiectul tot nu mi-e clar și tot simt că s-ar putea face multe pe această direcție. Evident că întrebând pe TPU nu se schimbă legea educației, dar mă tot macină subiectul, deci măcar dezbătut să fie.

Joi un copil din școală de la noi a fost dus la spital deoarece i s-a spart capul cu un fier, diriginta lor fiind și vecina mea și trebuind să ne întâlnim la scară să-mi dea ceva ce uitasem la școală, mi-a povestit tot ce a pățit. L-a dus directoarea la spital, a zis că acum este deja operat și în afara oricărui pericol, dar totuși era cu hemoragie și în stare critică.

Recent, acum vreo săptămână, la fel, elevii de la clasa mea, mi-au spus : "Doamna, știți că lui Filip i s-a spart capul în parc cu o piatră?" Evident că mi s-au înmuiat picioarele și m-am și dus să pun absențe, că de obicei nu pun, dar știam că pot fi trasă la răspundere, dacă el apărea prezent și chiar recent am vorbit cu mămica elevului, ca să-mi spună că i-a scos firele din cap și acum băiatul e în recuperare.

Acum întrebarea mea :

1.De ce dacă sistemul actual de educație merge pe iubirea, lăsarea, respectul suprem al elevului, dezvoltarea lui liberă și armonioasă, de ce observăm tot mai mult bullying și agresivitate/violență/răutate în școli, cât și în afara ei?

Și bullyingul este una, dar elevii din prezent ajung tot mai animale și brute în societate.

2. Iar întrebarea care mă macină pe mine de fapt, unde credeți că am greșit, fraților cu toată educația și formarea asta? Adică înțeleg că sistem perfect cu oameni perfecți nu poate fi, dar voi nu observați că violența de la vârste cât mai fragede, a luat amploare. Ooo, și eu nu mă refer aici la unul, două cazuri izolate și oricum cu copii neglijați, eu observ că năpasta asta a luat amploare la case tot mai mari, neglijați / neneglijați, iubiți / neiubiți, apreciați / neapreciați, copiii din ziua de azi și generația actuală a explodat în violență / agresivitate / și hai s-o spune pe aia dreaptă, că tot cunoaștem toți psihologie, au deja comportamente de animale, mulți, nu de oameni, asta în condițiile în care în trecut copiii erau bătuți de profesori, de părinți chiar acasă și nu mai existau atâtea cazuri, unul, două, dar izolate și unul, două de oameni care oricum aveau probleme, existau și sunt de părere că au existat mereu, dar sincer, pe vremea comunismului, la dracu, de nu aveai curajul să-ți lași copilul și până la 12 noaptea afară, că știai că se joacă frumos, normal în grupul lui de prieteni. Acum îți e frică să-l mai lași și afară sau la școală, unde se presupune că vine să învețe și să se cultive. Ți-e frică să-l mai trimiți și la magazinul de la scară să ia o pâine, că poate fi agresat sau lovit sau chiar răpit.
Și mai bombănim online-ul, dar sincer uneori îți vine să-l legi de pat și să-l lași acolo cu un telefon, evident având pretenția ca să caute doar lucruri care să-l dezvolte, nu altele și care să instige și mai mult la violență, dar numai să-l știe sănătos, teafăr și că mai are ani în viață.

26 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Daca nu folosești tu nuiaua împotriva raului copilului (că, Doamne, ii agresezi personalitatea), o va folosi el împotriva ta.
Eu am fost crescut cu cureaua tatălui, palmele mamei, și lingura de lemn a bunicii. Așa am învățat să nu fac rău. Și nu mi-a stricat la personalitate, dimpotrivă, înțelegeam că primesc ce meritam.
Azi nu mai e așa, și de aceea își iau copiii lumea în cap.

| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Sincer, eu am cam crescut tot pe sistemul actual, deci am fost prietenă cu mama, nu relație mamă-copil. happy
Deci nu știu ce să spun nici cu aceste bătăi. Ba chiar îmi pare rău de dv, chiar să primiți atâta bătaie? sad
Dar na, ce să faci, acela era sistemul de atunci, bătaie din toate părțile.

Eu una aș merge la calea de mijloc. happy Bătaia nu o văd ruptă din rai, dar nici debandada de azi. Aș vedea sancțiunile mai aspre.
Păi haideți să vă spun ceva, după acest incident cu băiatul de i s-a spart capul în parc, un elev de la mine de la clasă, care e bătăușul școlii, s-a bătut și acela grav cu un elev de la altă clasă, dar tot de la noi din școală, și o venit mamă-sa la școală că ce i s-a făcut băiatului, am vorbit ambele învățătoare, am chemat-o și pe d director și dumneaei chiar i-a spus mămicii, că noi suntem legați de mâini și de picioare. Că noi nu avem ce să facem, și la fel spunem de fiecare dată când un părinte vine cu aceeași problemă.
Acum a rămas doar că i se scade nota la purtare dacă nu încetează, de acolo și teama mea că pot fi dată afară, deoarece mamă-sa elevului se poate răzbuna. Sincer în învățământ azi, mă aștept la orice. La orice. Dar mi se pare trist ca un elev să fie bătut, ucis aproape și lui doar să i se scadă nota la purtare și noi să spunem, deși clar nu e vina noastră, pentru că asta este legea în fond, că nu avem ce să-i facem. Trăim într-o lume tâmpită rău de tot.
Mai nou pentru cine nu știe, conform cu noile reglementări, elevii nu mai au voie nici să fie exmatriculați. Deci stai cu bătăușul în clasă.
Însă nu garantez că plecarea din școală ar fi soluția finală. Poate pentru unitate, dar bruta se va forma în continuare ca brută. Este nevoie de un centru special, cum erau pe vremuri școlile de corecție, hai să nu le mai numim așa, hai să le adaptăm la noile cerințe sociale și să nu transformăm un astfel de centru în închisoare juvenilă, dar așa ceva ar trebui să existe, pe bune, cu oameni care au studiat mii de ani deviațiile de comportament, care au studiat toate anomaliile și psihologie/pedagogie pe direcția asta. Ba chiar ținuți puțin la distanță de mediul în care cresc, că asta este paraștiută că anturajul are o forță huge de formare și schimbare în bine sau în rău a omului.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa nu crezi că eram bătut des. Nu. S-a întimplat doar de cateva ori cu fiecare metodă. Dar a funcționat. Eu eram mai bine cu tata, aveam mai mare curaj să merg la el cînd era de spus că am făcut o prostie. Nu mă bătea decat cand era ceva foarte grav (asta a fost de vreo trei ori), dar atunci nu ii spuneam, afla din alta parte. happy

Îți înțeleg frământările, temerile. Știu sistemul din școli, soția mea e cadru didactic ca și tine, și îmi povestește ce se întâmplă în școala. E trist că în ce privește violenta se face prea puțin...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru cristi202):

Uite de aia pe astia ca tine i-as tine la servici cu unul cu un bici in spate. Eventual o maciuca. Nu faci bine/repede, poc una peste cap! Un mare om a zis "Violenta e refugiul incompetentilor." si a avut mare dreptate. Isaac Asimov, ca sa te scutesc de cautare.

| cristi202 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

O fi, dar uite unde se ajunge fără pedeapsa. Eu nu mă refeream la violenta, ci la pedeapsa. Violența poate fi și fără motiv, și agresează întotdeauna psihicul copilului, însă pedeapsa, cînd e aplicata corect, face omul sa înțeleagă pentru ce este, astfel că copilul nu e afectat psihic, căci înțelege că primește ceea ce merita pentru ce a făcut. Așa a fost la mine, întotdeauna cînd "nuiaua" a fost folosita. As putea sa îmi acuz părinții de orice, dar nu de faptul că au folosit-o. Chiar mi-a prins bine, că am înțeles că nu era bine ce am făcut. Daca doar mi-ar fi explicat, oricît de deștept și de frumos, nu se prindea, pentru că, știi de ce?, pana nu ne doare, nu suntem capabili sa schimbam ceva in viața noastră. Raminem la vorbe.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru cristi202):

Pedeapsa my ass. Ca si copil am facut diverse magarii. Pe care le-am inteles imediat ce le-am facut. Stii ce imi aduc aminte cel mai nasol? Acea data cand am fost pedepsit FARA MOTIV! Ai mei credeau ca luasem niste bijuterii si facusem naiba-stie-ce, m-au ciomagit un pic, apoi le-au gasit ca ei le zapacisera... si nu, nu luam bataie in mod constant, ci chiar extrem de rar. Nu exista pedeapsa aplicata corect! Exista reguli si intelegere a lor! Iar nuiaua... hai las-o, ca macane! Se poate de exemplu fara desert o saptamana, ca sa dau un exemplu. E ceva soft, dar merge. Vezi de exemplu cum se dreseaza ciinii. Sau alte animale. Chiar si cele salbatice gen lei, atunci cand sunt luate la dresaj de mici-mici. Deci nu dresam animalele cu violenta, dar gasim justificare la violenta asupra copiilor? WHAT. THE. ACTUAL. 4UCK?

| cristi202 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Bine. Mac-mac! happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Pentru că educația care merge pe iubirea prost înțeleasă. și lipsa îndrumării care necesită o doză de coerciție, restricție este complet greșită. Ca dovadă aceste rezultate. Urmărește videoclipurile lui George Butoi de pe You Tube să vezi un punct de vedere pertinent pe tema aceasta.

| GabiDumitrescu a răspuns:

1. Hahaha! Sistemul actual merge pe ingroparea gunoiului sub pres, fie de catre parinti, fie de catre profesori, iar realitatea e aia care e. Important e pentru unii sa dea bine in statistici, iar pentru ailalti sa aiba copchiii note mari. Atita tot.
2. Copiii sunt reflectia intregii societati. Ne ducem cu totul naibii.

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Din păcate, ai dreptate. Aș fi vrut să nu ai, dar așa este.
Clar și adulții, până chiar și ăia care trăiau în comunism și erau bătuți de profesori și normele erau norme, parcă acum că au scăpat de acele norme, unii chiar au devenit animale/brute, deci ce pretenții să mai aibă societatea de la copii, dar nu prea știu unde o să ajungem așa?
Adică această creștere nu ne pun niște semne de întrebare?
Am văzut că ziceau că vor să dea lege ca să poată profesorul să oarecum "certe" elevul care nu face ceva bine, dar la ce societate avem azi, nici profesorii nu mai sunt cine știe ce, nu cred că această lege va schimba ceva, pe unii elevi nu-i va speria nimic, iar pentru profesorii debili, zic eu va favoriza tot formarea de monștri. Deci habar nu am. Mă întreb și eu, chiar și în postura de cadru didactic, ce soluție ar fi cea mai benefică? Ce să se schimbe ca să nu ia amploare tot acest fenomen?
Pentru că este un fenomen, și el va deveni un fapt real, va deveni noul stil de învățământ, noul trend.

| Hammurabi a răspuns (pentru anonim_4396):

Odată, pe vremuri, exista o corecție fizică din partea părinților, chiar a profesorilor, care în ziua de azi e interzisă și blamată.
Nu puteam să fac bullying pentru că oricum ar fi ieșit, tot eu mi-o încasam rău de tot dacă se plângea cineva la taică-meu.
Și nu numai bullying. Orice tâmpenie mi-ar fi trecut prin cap, spectrul caftelii plutea deasupra, și cugetam de multe ori înainte să fac vreo prostie. laughing
Pentru mine, chestia asta actuală cu nu e devoie de coerciție fizică, un copil dacă îi explici înțelege, e un mare bullshit.
Și eu am fost copil. Se chinuia săraca maică-mea să îmi spună, să mă învețe cum e bine, ce nu trebuie să fac, etc. Aiurea.
Câteodată făceam tot ce îmi trăznea mie prin cap. Dar întotdeauna aveam mai multă reținere și frică. Că taică-meu era un grec de-ăla aprig, care nu prea umbla cu jumătăți de măsură. laughing N-am luat bătaie de la taică-meu decât de vreo două ori.
Dar a fost suficient cât să țin minte și teama să existe și să mă oprească de la o grămadă de tâmpenii.
În ziua de azi... haos total... corect ce a zis GabiDumitrescu. Ne ducem naibii cu totul.

| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Și tu luași cafteală, mister Hamurabi? laughing)

Din câte am înțeles nu existai nici dumneata pe vremea comunismului, deși dacă ai trăit mai mult în Grecia, probabil nu ai cunoscut sistemul.
Dar nu știam că și grecii sunt așa de aspri. laughing)

Dar știu ce zici, ăla da părinte, care dă o dată și bine, cât să țină minte copilul toată viața. Poate asta ar fi și ideea, când trăiești doar în bătăi și scandaluri, nu e ok, atunci se implantează trauma totuși în sufletul și psihicul copilului, dar o dată bine și zdravăn. E vindecare de aceste deviații de comportament.

Și ai dreptate și cu explicatul ăsta, elevilor mei le explic zilnic că nu așa se procedează, că bătaie e așa și pe colo și pe dincolo, că ei pot da răspundere pentru faptele lor, că dacă ei vor continua cu aceste comportamente, vor ajunge criminali și infractori, că nu se cade. Uneori le mai spun chiar să se întoarcă pe câmp la plimbatul oilor, dacă de școală și de educație nu au chef. Uneori le spun că până și ciobănașii ăia de la stână sunt mai civilizați ca ei. Degeaba, nu înțeleg nimic. Și așa îmi pierd și timp din ore, explic și reexplic ceva ce de ei nu se lipește. Știind clasa care este, am adăugat până și ub capitol la desen numai cu violența, zic poate dacă fac ei desene și facem postere, afișe ceva sau mai discutăm despre violență, mai prind și ei ceva. Nu s-a lipit nimic.
Se tăvălesc la propriu pe jos, clasa lor e cea mai mizeră, dau ușa de pereți, măzgălesc pereții și mai nou geamurile, deși le-a dat și statul, măcar bănci și scaune gratuit, ei preferă să scrie în picioare și să meargă la geam. Bea și mănâncă în timpul orei. Scuipă pe scări, se înjură și se bat. Mai nou își reglează și conturi pe la școală, cum au și neamuri pe la alte clase și se ceartă unii cu alții pe acasă și prin parc mai vin să-și mai dea fiecare câte o replică și pe la școală.
Deci da, chiar ne ducem în derivă cu educația.

| Emma30555 a răspuns (pentru Hammurabi):

Violenta duce la violenta. Copiii agresivi, rai, de regula sunt bătuți acasă și trăiesc în certuri în mediu toxic. Cu frica nu poți educa un copil, va creste cu traume. Eu am și nepoți cunosc și alți copiii care nu au fost bătuți niciodată, reacționează la alți stimuli cum ar fi o vorba mai dura din partea părintelui, se simt prost când își supăra părinții, sunt educați altfel și rezultatele sunt bune. Aceștia nu ar face niciodată bully sau fapte relee fiindcă nu au crescut în mediu toxic. Sunt răi aceea care cresc în mediu toxic

| Hammurabi a răspuns (pentru Emma30555):

Așa e. Dar totuși e o mare diferență între a fi agresat și traumatizat de multe ori fără motiv și fără rost, într-un mediu toxic de către părinți care nici ei n-au habar de ce îșî violentează copii, doar pentru că sunt ei nervoși, și alta e a creea un cadru în care copilul să simtă că nu e de capul lui, că nu își poate permite să facă orice și să înțeleagă că greșelile (intenționate) au consecințe.
O conștientizare a posibilelor consecințe a acțiunilor lui, nu înseamnă agresare permanentă și traumatizare care să aibă urmări.
Exact ce spui și tu, o vorbă dură din partea părintelui. Cum o poate resimți o vorbă dură dacă nu ca teamă? Altfel n-ar fi "dură".
Dacă nu simte o teamă de consecințele acțiunilor lui, altfel ce l-ar opri să facă orice îi trece prin cap?
Pedepse non-fizice? De multe ori sunt mult mai abuzive și mai traumatizante pentru un copil, decât un bobârnac.

| Emma30555 a răspuns (pentru Hammurabi):

Copilul trebuie învățat de mic sa fie empatic. Trebuie introdusa empatia în educația lui. Funcționează. Eu asa am văzut la nepoții și ceilalți copiii educați bine. Acești copiii învață singuri ce e bine și e e rău fiindcă empatizeaza cu ceilalți copii, cu animalele și cu ceilalți din jurul lor. Chiar și la grădiniță sunt metode adaptate la cei mici ptin care sunt învățați sa simtă lucrurile astea. E vorba de educatie

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai multi adulti sunt cretini, efectiv. A mea e in clasa a cincea. Clasa de engleza, unde s-a intrat prin examen de admitere. Clasa de top cum ar veni, lol. Ce m-a uns la suflet e ca doar jumatate fac religia. Asta e un indicator clar al corelatiei intre misticismul cu ingerasi si fecioare nascatoare si nivelul de educatie/trai/ambitii. In fine, am divagat. Ce voiam sa spun e ca le mai impusca note mici. A mea pe la istorie are media 6 cred ca pana acum. La romana nici acolo nu e de 9-10. La engleza cam e in primii 2-3 din clasa, daca nu o fi chiar prima. Ideea e ca niciodata, sub nici o forma, nu m-am gindit sa ii cer socoteala unui profesor in legatura cu faptul ca i-ar fi pus o nota mai mica. Ti-a pus 2 ca nu aveai tema facuta? Ghinion. Ti-a pus 2 ca te foiai si te-a scos la tabla si erai ficus? Ghinion. Ti-a pus doi ca nu te-am trimis la el/ea la meditatie sau ca nu ii place de fata ta, fara sa te asculte? Atunci da, vin si il/o maninc cu fulgi cu tot, dar nu e cazul. Profesorul nu e dator sa raspunda in fata mea privind modul in care noteaza atita vreme cit nu face abuzuri. Un copil care nu e pregatit suficient nu reprezinta o problema pentru parinti decat in sensul ca ar trebui sa il tina mai din scurt, si nu ca ar trebui sa tina pe profesori din scurt.
P.S. Ce ar trebui sa se schimbe? Punctual, legea sa se aplice extrem de dur si cu celeritate. Nu vreau ca toti parintii sa nu aiba acces in scoli - nici macar in curte - pentru ca unii sunt idioti, ci vreau ca acei idioti, in momentul in care sunt idioti, sa ia niste amenzi/pedepse pe repede-inainte de inchisoare cu executarea incit sa devina geniali imediat, in viitor. La noi nu imi place ca nu e ca la americani. Sa se judece repede si sa existe pedepse de maxim o luna de inchisoare pentru abateri de-astea mai mici. Dar sa fie inchisoare cu executare, fara derogari de la regula. Uite, exemplu - acum ceva ani, Paris Hilton avea permisul suspendat. Au prins-o la volan. Nu mai stiu daca era SI bauta/drogata sau nu, dar cert e ca si-a luat 30 de zile de bulau. S-a smiorcait ea prin avocati ca nu poate suporta regimul de detentie, mizerii de-astea, dar si-a facut alea 30 de zile. Fata uneia dintre cele mai mari familii de miliardari din SUA, da?

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Păi să se sesizeze și la noi violența care a ajuns la cote maxime și să se ia măsuri legal. Dar la noi mereu e ideea "merge și așa"
Deși nu știu cam ce e prin legea educației, dar din ce mai cunosc nu pare a fi făcută în așa măsură încât să sancționeze ceva.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Exact! Totul e de fatada! In contractele alea educationale scrie ca e interzis prozelitismul religios sau politica in scoala! Ce se intampla la inceput de an si cine vine la deschiderea anului? Exact, popa si/sau primarul!

| Freya1 a răspuns:

Tine și de cei 7 ani de acasă.

Mama muncește la o școală de cand am fost eu pe clasa a6-a sau a7-a și a văzut și ea destule.
Era un copil ce de când suna de pauza, pana suna la loc de ore zbiera continuu pe hol.Profesorii nu ii lăsau afara toamna și iarna ca să nu răcească și ala fugea efectiv de colo colo urlând.
O alta se trăgea de șireturi cu o învățătoare, si mamei i-a spus ca ii va da o palma. Dar tu ca adult sau cadru didactic dacă o pleznesti riști sa te de-a afara (am intervenit eu atunci ca să nu aibă probleme ea).
Unu ia legat altui coleg un colier de plastic de mana.A venit copilul plângând la mama ca nu ii mai circula sagele.A trebuit sa vina administratorul cu clești sa taie ala.
Sa nu mai spun de bullying, ca una saraca a făcut o criza de epilepsie din cauza ca isi băteau copii joc de ea ca e epileptica.Tot asa a sarit mama sa ii tina capul ca se lovise de asfalt cum a căzut și din convulsii.
Sau de părinții romilor ce tabarau în scoala ca le sunt copii neandreptatiti după ce tot ai lor ii rupeau pe alții cu bătaia.

Treaba e ca profesorii cu ăștea se comporta moale și le permit lucruri, iar cu cei mai timizi se dau în grande și le provoacă anxietăți (dovada sunt eu).
Asa ca, pentru ca un copil sa fie educat mai întâi de toate trebuie sa fie și părintele, iar după părinții sa fie angajati niște profesori pregătiți și apți.

| dullcat a răspuns (pentru Freya1):

Profesorii nu sunt formati deloc sa perceapa semnele astea de hartuire sau sa actioneze/reactioneze. Am citit ca o astfel de mentalitate s-a aplicat in tarile scandinave inca din anii 70-80, iar acum sunt printre campioane in ce priveste lipsa acestui fenomen.Strategia a insemnat sa vorbeasca constant despre asta ca sa previna, nu ca la noi cand vine cineva in saptamana altfel(sau nici macar atunci) si prezinta, intra pe-o ureche si iese pe alta, apoi toti o iau de la capat.

"Please don't waste anybody's time by doing a 45-minute bullying assembly, and then putting on some piece of paper that you have a zero-tolerance policy for bullying," Wiseman said. For the message to take, she said, teachers must be trained to respond to bullying on a daily basis, and the culture of the school must reinforce that bullying is not acceptable.

In the end, Kim said, one of the worst mistakes adults can make is to shrug off blame on the younger generation.

"We grown-ups have to be much more active, proactive and responsible and do something about it," she said. "It's not kids' problem. It's our problem." - https://www.livescience.com/6325-bullying-kids-cruel.html

Sigur ca ultima idee poate fi prea mult, ca deja insinueaza ca profesorii, asa cum ii stim noi, sa-si depaseasca rolul si sa se apropie un pic mai mult de definitia unui parinte. Si daca intr-adevar functioneaza, atunci ma gandesc ca ar fi util sa se angajeze persoane in plus pentru aceasta functie.

Prea rar ramanea vreun profesor in clasa mea, in pauza, dar cand o facea, fii sigur ca nu se intamplau atatea nazbatii si accidente. Dar considerand ca sistemul duce lipsa si de personal pentru profesori, totul suna foarte utopic.

| Dismally a răspuns:

Ti-ai raspuns singura big grin Se comporta asa pentru ca nu exista consecinte. Ei stiu ca nu vor pati nimic de asta isi permit sa faca orice, nu pot fi exmatriculati, nu pot fi batuti deci nu-i opreste nimic. Nu stiu daca sistemul vechi in care erau batuti ar fi unul bun dar cu siguranta era eficient. Sunt unii copii care nu inteleg de vorba buna iar pentru acestia trebuie sa exista consecinte altfel nu se vor invata.

| anonim_4396 explică (pentru Dismally):

Păi asta susțin și eu, dar cu cine să mă lupt și cine să mă asculte? Acum că sunt băgată în treaba asta, aș vrea să existe schimbări, să existe treburi mai bune în educația asta. Să ne exercităm și noi mai bine rolul de profesor și elevii să nu ajungă să vină cu pistolul la școală ca să se apere. Dar eu nu pricep de ce statul nu sesizează această gravitate și această amploare a bullyingului, dar și a comportamentelor animalice, la copii de primară, generală. Și să înceapă să facă ceva, să se schimbe ceva. Până la urmă și experimente dacă fac, dar să facă ceva să fie mai bine. Măcar să miște ceva. Că am impresia că după comunism stăm pe loc, dar într-o educație înțeleasă tot mai eronat, într-o libertate prea mare, până la urmă pusă pe spinarea unui copil care încă nu are formată noțiunea se bine-rău, plus mediul de unde vine, că hai să fim serioși, acum și bogații și săracii au acces la media și media le formează foarte mult personalitatea, agresivitatea.

| Dismally a răspuns (pentru anonim_4396):

Pana nu va exista un numar mare de fapte foarte grave nu se va schimba nimic, asa merg lucrurile la noi.

| Emma30555 a răspuns:

Violenta duce la violenta. Copiii agresivi, rai, de regula sunt bătuți acasă și trăiesc în certuri în mediu toxic. Sunt mulți care răspund ca se întâmplă toate astea fiindcă sunt copiii nebatuti, dimpotrivă se întâmplă când sunt bătuți.

| Alexia999997777777777777 a răspuns:

Bună, educația primita la școală nu are legătură cu cea de-a casa.
Copii vad cu siguranță totul de la părinți, rude, sau chiar pe internetul toxic și pun în aplicare atunci când sunt nervoși pe o persoana și nu știu altfel cum sa procedeze, cum sa se calmeze.
Pentru copii de genul trebuie sa se facă mai mult, sa meargă la un pshiholog.
Probabil are legătură și cu iubirea părinților, nu toți trăiesc în familii fericite, mulți sunt bătuți și jigniți de cei care trebuia sa ii fie alături, sa ii protejeze.
Cazurile acestea se întâmplă de când lumea și pământul când căsătoriile erau asa și copii erau făcuți nu din dragoste ci din dorința altora / gura lumii.
Trebuie făcut neapărat ceva, o singura lectie despre bullyng nu o sa salveze nimic sau ca copilul este doar mustrat, trebuie sa realizeze gravitatea lucrului și ca ce face nu este corect.
Sa învețe ca o cearta se poate rezolva prin vorbe nu prin dându-i cuiva cu ceva în cap sau alte chestii de violenta.

| AdioTPU a răspuns:

1. Tocmai de aceea, că regulile sunt prea permisive cu elevii în detrimentul profesorilor.
2. Explicația e simpla, ne îndepărtăm tot mai mult de Dumnezeu, de Sursa vieții. Muzica, frecventa ei, filmele și mesajele lor agresive instiga copiii la acte violente.