| DaYannaDG a întrebat:

Hei. Vreau si eu toate operele pentru BAC de anul acesta pentru profilul uman + cele la alegere pentru fiecare. Specific ANUL ACESTA! Nu vreau copy paste pe google ca sunt bagate si cele care s-au scos in anii precedenti.

Răspuns Câştigător
| anamariarot a răspuns:

Pai tu trebuie sa iti alegi operele in functie de ce ai studiat la scoala. Ai autorii canonici si anumite specii, dar uneori poti alege.
1. Mihai Eminescu- Luceafarul sau Floare albastra(poezie romantica)
2. Ion Creanga-Harap Alb(basm cult)
3. Ioan Slavici- Moara cu noroc(nuvela psihologica), dar poti scrie si Mara daca cerinta iti permite, adica daca nu ti se cere o anumita specie literara
4. George Bacovia- Plumb sau Lacustra(ambele sunt poezii simboliste, dar majoritatea elevilor o scriu pe prima)
5. Lucian Blaga- Eu nu strivesc corola de minuni a lumii(poezie expresionista)
6. Tudor Arghezi- Testament sau Flori de mucigai(poezii moderniste)
7. Ion Barbu-Riga Crypto si lapona Enigel sau Joc secund(poezii moderniste, a doua e si arta poetica)
8. Mihail Sadoveanu- Baltagul(roman traditionalist) sau Padurea spanzuratilor(roman psihologic). Pentru romanul psihologic poti scrie Ultima noapte, pentru ca e canonic Camil Petrescu.
9. Camil Petrescu-Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi sau Patul lui Procust. Iti recomand sa-l inveti pe primul, pentru ca se incadreaza si la roman al experientei. Daca cerinta o sa sune ceva cu "roman subiectiv", pe asta trebuie sa-l scrii.
10. G. Calinescu-Enigma Otiliei(in eseu sa nu uiti sa mentionezi ca e si balzacian)
11. Marin Preda-Morometii(pentru uman AMBELE volume)
12. Nichita Stanescu-Leoaica tanara, iubirea(poezie neomodernista)
13. Ioan Luca Caragiale-O scrisoare pierduta sau D'ale carnavalului(comedie)
14. Marin Sorescu-Iona(parabola)
15. Liviu Rebreanu-Ion(roman realist-obiectiv)
Apoi mai sunt Lovinescu si Titu Maiorescu, dar nici 1% nu sunt sanse sa pice astia, pentru ca ar pica cel putin jumatate dintre elevi. Ca specii mai sunt romanul postmodern(la mine in scoala se studia "Zmeura de campie") si poezia traditionalista "Aci sosi pe vremuri" sau "In gradina Ghetsemani".
Inca un lucru de mentionat, pentru ca exista confuzia asta: Eliade nu e canonic. Ar putea sa-ti ceara ceva dintr-un "roman al experientei" si ai putea scrie Maitreyi, dar la fel de bine poti scrie si Ultima noapte.

| Adry05 a răspuns (pentru anamariarot):

Mai e si `Balta Alba` pentru Vasile Alecsandri
Si `Cel mai iubit dintre pamanteni` Marin PReda pentru roman publicat in sau dupa 1980.

| anamariarot a răspuns (pentru Adry05):

Multumesc pentru completare! Nici nu stiam ca se fac operele astea in liceu happy. Balta alba la ce specie se incadreaza?

Nu se incadreaza, e un fel de `serie de povestiri scurte`. Dar mi se pare ca Alecsandri e canonic.

Nu e canonic. Iti zic sigur

Nu stiu, noua ne-a dat-o ca obligatorie gen nu ne-a zis scoateti-o ca nu va trebuie.

Ia-te dupa sursele oficiale, ca e posibil sa nu stie profii. Pana in al doilea semestru din clasa a 12-a, profa mea ne-a zis ca nu se da relatia dintre personaje la real, desi aparuse in modelele oficiale laughing

Nu multumesc, prefer sa am incredere in profa mea. happy Nu vorbeste prostii si e chiar foarte bine informata.

Desigur, decizia iti apartine.

A si referitor la chestia cu relatia, probabil s-a bazat pe faptul ca relatia la real se da foarte rar (predomina viziunea despre lume) si atunci sa nu va mai incarce v-a zis ca nu se da.

Si ce garantie avea ea ca nu se da? Adevarat, e predominant la uman subiectul, dar nu era cititoare in stele sa stie ce se da si ce nu. A fost si in modelul oficial, deci erau sanse sa se dea. Ideea e alta: eu m-am contrazis cu ea si cu multi altii din clasa ca e in programa, dar profa o tinea pe a ei, colegii la fel. Putea sa spuna "Vedeti ca aia e in programa, dar predomina la uman. Daca vreti invatati, daca nu, nu." si era cu totul altceva.

11 răspunsuri:
| Omis a răspuns:

Cum adica vrei toate operele? Vrei doar denumirile sau intreg eseul la fiecare?