Adica trebuie sa precizezi partea de propozitie si partea de vorbire. ex: casa - substantiv comun,simplu,numar singural,gen feminin, articulat cu articolul hotarat "a" (daca ai invatat articolele daca nu fara articulat/nearticulat), functie sintactica de subiect in caz nominativ (daca ai invatat cazurile daca nu fara caz).
Adică analizezi întâi d.pe.d.v morfologic, adică scrii tot ce ştii despre partea de vorbire prin care se exprimă partea de propoziţie, şi abia apoi d.pe.d.v sintactic, adică legat de caz, funcţie sintactică, etc.
Adica sa analizezi fiecare cuvant din punct de vedere morfologic ca parte de vorbire( substantiv,verb,pronume,numeral,adjectiv articol,adverb,conjunctie,interjectie,prepozitie) si din punct de vedere sintactic, ca parti de propozitie (subiect,predicat, complement si atribut )
Ex. de analiza : "baiatul"( din propoz. "baiatul merge la scoala") --- substantiv comun,articulat, gen masculin, caz nominativ, numar singular. In propozite, are functie de subiect.
Adica trebuie sa pui partea devorbire(substantiv,adjectiv,verb etc.) si functia sintactica(subiect, predicat, atribut etc.)
maly777maly întreabă: