| D0A1V2i3d7 a întrebat:

Heii TPU! auziti imi puteti spune va rog frumos verbul a fi in limba latina dar la indicativ prezent? Si mai ceva:unde as putea sa traduc niste cuvinte google translate e oare bun?

8 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Tu nu ai manual de limba latină?

| Hinata1999 a răspuns (pentru corolav):

Nu cred ca m-am exprimat bine, infinitivul este esse, iar conjugat la indicativ prezent este sum, es, est, sumus, estis, sunt, iar asa scrie in carte. Dar diferă de limba romana putin si ai dreptate in ceea ce spui. Mersi pentru explicatii.

| corolav a răspuns:

Pentru „Hinata 1999".
Domnișoară, pentru limba latină, cuvin tele se găsesc în două dicționare speciale.
Dicționarul român - latin și dicțio narul latin - român.
Toate cuvintele din dicționarul latin - român sînt prezentate sub o formulă deosebită de cea a cuvintelor din limba română, mai exact prin „formele de bază".
Dacă în limba română noi zicem verbul „a fi"( infinitivul), ( ceea ce ar corespunde latinescului „esse" ( infinitivul), în limba latină nu există verbul „esse". Dacă mergi în dicționar la litera „e" nu vei găsi niciodată verbul „esse" ( ca = a fi).
În schimb, dacă vei merge la litera „s", vei găsi verbul „sum, esse, fui" = a fi.
Și, respectiv, dacă mergi în dicționarul român - latin la verbul „a fi " răspunsul este „ sum, esse, fui", nu doar simplul „esse".
Aceste „sum, esse, fui" fiind de fapt pers.I-a, de la indicativul prezent ( sum), infinitivul ( esse) și fui( pers. I-a, de la perfectul simplu al indicativului).
La o serie de alte verbe o formă de bază o reprezintă și modul supin. (de ex. saepio, ire, saepsi, saeptum = a împrejmui).
Și mai sînt și alte formule.
Așa e în limba latină.
Cînd se cere a se vorbi despre un cuvînt, el se exprimă prin toate formele sale de bază. Indiferent că este substantiv, verb, adjectiv, pronume, numeral sau articol.
Deci, toate părțile de vorbire flexibile.
Cele neflexibile au o singură formă.
Dacă profesorul îți cere să declini un substantiv, de exemplu, nu-ți va cere niciodată să declini "pădure" sau „gră dină" ci el îți va cere să declini cuvintele „silva, silvae", sau „hortus, horti".
Cam asta e!
Sper că m-ai înțeles.

| Hinata1999 a răspuns:

Sum
Es
Est
Sumus
Estis
Sunt
Funda? happy

| Hinata1999 a răspuns:

Verbul este esse(infinitivul)