| 1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm a întrebat:

Vreau sa imi iau peste cateva zile un bichon maltez. Ce parere aveti despre ei? Sunt cuminti, rai, jucausi? Si cum sa am grija de ei? Cu ce sa ii hranesc? Mersi anticipat

Răspuns Câştigător
| StefanKogut a răspuns:

Nu sunt rai, daca sunt educati, sunt foarte foarte energici, super veseli, intotdeauna gata de joaca, de aceea are nevoie de multa atentie si de un program activ (afara, joaca, jucarii, interactiune cu oamenii) in caz contrar fac depresie si mor destul de repede. De mancat mananca ce-i dai, iti recomand sa alegi un fel de mancare pentru caini (e mai bine echilibrata decat mancarea pentru oameni) pe care sa o administrezi la ore fixe ca sa-l inveti cu orele de masa si ca sa nu se invete sa cerseasca atunci cand maninci tu (nu-l hrani odata cu tine, el are mancarea lui, locul lui de masa, iar tu pe ale tale). Cel mai dificil e intretinerea blanei, are blana formata din fire de par lungi, fara strat de puf, foarte asemanatoare cu parul uman si, ca si acesta, creste tot timpul., pe deasupra mai e si carliontat asa ca trebuie pieptanat zilnic si tuns lunar. Avantajul e ca neavand strat de puf e mai usor de spalat (mai ales daca e alb trebuie spalat des) si de uscat si lasa mai putin par, cam cat lasi si tu. Tot din cauza parului, pentru ca nu e bun izolator, iarna trebuie imbracat cand il scoti afara. In rest, sa te bucuri de el! din punctul meu de vedere, sunt cei mai simpatici catei de companie.

3 răspunsuri:
| 1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm explică:

Stefan, mersi de raspuns. Apropo, cam cat timp nu e bine sa ii lasi siguri? Plang daca ii lasi vreo 3-4 ore?

| StefanKogut a răspuns (pentru 1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm):

Din pacate nu se simt foarte bine daca sunt singuri, mai ales cand sunt pui. In functie de personalitate, fie se apuca de urlat fie de ros tot ce prind din cauza frustrarii. Sunt caini care necesita angajamentul stapinilor, nu pot fi pusi intr-un colt si aia e, nu stau si de obicei vor arata foarte clar cand ceva nu le convine. Pe de alta parte sunt mici si cred ca pot fi luati cu tine cam peste tot, atat timp cat nu sunt singuri si au ceva de facut, nu vor altceva. Din cate stiu sunt singurii catei (toate variantele) primite in orice facilitate publica (Waldorf Astoria nu primeste decat bichoni), pentru ca nu provoaca alergii si nu napirlesc (dupa cum am mai spus, n-au parul tocmai ca al cainilor obisnuiti), varianta malteza este cea mai mica dintre toate, daca-mi aduc bine aminte la maturitate cantaresc in jur de trei kilograme si au o inaltime de maxim 25 cm, deci unde n-ai putea sa-l iei cu tine?

Inca ceva: mai nou asociatiile recomanda sa nu iei pui mai devreme de 12 saptamani, iar in cazul lor este chiar interzis, deoarece mutarea lor din cuib mai devreme de acest termen le provoaca traume ce pot avea consecinte dramatice: comportament deviant la maturitate sau refuzul hranei dupa mutare, aparitia hipoglicemiei si a comei (asta se intampla foarte repede la cateii mici pentru ca n-au resurse foarte mari), asa ca...

| 1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm explică:

Eu l-am luat azi. Are doar 7 saptamani. E grav? Poate ramane cu traume sau chestii de genul? El mananca si bea. Isi face nevoile si se joaca cu mine. L-am scos la iarba verde si s-a tot jucat, ma lingea pe fata, si chestii de-astea. Totusi, se poate intampla ceva cu el? E prea devreme?