| Criss2305 a întrebat:

Hello! O dilema gramaticala: cum este corect,"imi place cum imi stau hainele" sau "imi plac cum imi stau hainele"?

10 răspunsuri:
| LovelyGirl4u a răspuns:

Prima varianta

| Celcestietot a răspuns:

Hellău! Aș zice că a doua. Măcar gândește-te dacă îți place hainele sau dacă îți plac hainele (cum stau). Este verb al timpului prezent aparținând de modul indicativ, la conjugarea a ll-a. Pune întrebarea : ce îmi plac/place cum stau (?) și răspunde.

| Criss2305 explică (pentru Celcestietot):

Pai de aici dilema : ca imi place cum stau hainele, nu hainele in sine. Ci cum se asaza ele. Vorbeam cu cineva si am zis" nu-mi mai place cum imi vin costumele". Mi-a spus ca nu e corect asa, ci"nu-mi plac cum imi vin costumele" ceea ce mie imi suna dubios

| Celcestietot a răspuns (pentru Criss2305):

Poate suna dubios, dar se intampla si ca structurile dubioase sa fie corecte din punct de vedere gramatical. Ti-am dat o explicatie, ca sa vezi de unde am scos raspunsul.

| Ineys a răspuns (pentru Celcestietot):

"Imi plac cum imi stau hainele" nu e corect oricum ai pune-o.

| Celcestietot a răspuns (pentru Ineys):

Stiu ca suna ''urat'', dar ar putea fi si corect. As fi recunoscator daca ai veni si cu o explicatie.

Imi place MODUL in care stau hainele pe mine. Nu imi plac hainele. Nu se refera la placutul hainelor in sine, ci la MODUL in care ii vin hainele.

Imi place cum imi stau hainele=imi place (modul in care = cum) imi stau hainele.

Ok, am inteles, multumesc happy. Deci, ar depinde de context, de referinte, cum ma gandeam si eu, nu? Daca este asa, corecta ar fi fost si varianta mea?

Daca te referi ca iti plac hainele in sine ( nu neaparat cum iti sta imbracat cu ele ) da, dar asta e ceva total diferit de ceea ce vrea sa transmita fraza initiala. In contextul de fata exista doar o singura varianta corecta, si anume prima.

Da, am vazut situatia din alta perspectiva, corecta la randul ei, iar tu ai dreptate.

| LoveSleep a răspuns:

Iti plac hainele
Sau iti place faptul ca... iti stau bine hainele.

| Sofer a răspuns:

Prima varianta parca e mai asa, pentru urechile mele.

| mentholinks a răspuns:

Trebuie sa pui intrebarea "ce imi place?", "cum stau", deci e singular, imi place e corect.

| RKBlue a răspuns:

Pune intrebarea:
Ce imi place?
Deci:
-Ce imi place?
-Imi place CUM imi stau hainele.
Varianta "Imi plac hainele" este si ea corecta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prima variantă este corectă.

| Criss2305 explică (pentru anonim_4396):

Asta sustin si eu, dar am pe cineva care e de alta parere laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Îmi PLACE cum îmi stau hainele."

| Speranta12 a răspuns:

Corect este "imi place cum imi stau hainele". Ca totul sa capete sens, spune "imi place felul in care imi stau hainele". Este acelasi lucru. Ce imi place? Felul in care imi stau hainele.

| Anonima163333 a răspuns:

Prima varianta.