| DenysaDulcika a întrebat:

HELP! Dau funda am o problema la mate nu cer rezolvarea cer doar o idee cum as pute sa o incep problema e in genul asta : aflati cel mai mare nr nat par n astfel incat in multimea {1, 2, 3,..., n} sa existe exact 668 de nre care se divid cu 2, dar nu se divid cu 6. Dupa cum am spus nu cer rezolvare, cer doar un sfat cum ar trebui sa o incep adica mai clar ce metoda sa aplic.
P. S. sunt clasa a6a

Răspuns Câştigător
| didiDia a răspuns:

Avand n elemente(de la 1 la n sunt n elemente), avem ca:
1.[n/2] elemente vor fi in total divizibile cu 2(deci atat numere care se divid si cu 6, cat si numere care nu se divid si cu 6) [n/2] inseamna parte intreaga din n/2(ex: de la 1 la 41 sunt 41 de numere dintre care doar 20, adica [41/2] sunt divizibile cu 2)
2.[n/6] elemente vor fi divizibile cu 6(poti testa asta luand mai multe exemple de multimi de numere de la 1 la n ex: de la 1 la 25 sunt 25 de numere dintre care doar [25/6]=4 se divid cu 6 si anume 6, 12, 18 si 24)
Rezulta din 1 si 2 ca ([n/2]-[n/6]) elemente vor fi divizibile cu 2, dar nu si cu 6. Mai urmeaza sa egalezi aceasta expresie cu 668 si sa afli care este cel mai mare numar n, adica sa rezolvi ecuatia [n/2]-[n/6]=668. Pentru rezolvarea ecuatiei eu am considerat sase cazuri cand n este de forma 6k sau 6k+1...6k+5(unde ca e nr natural) si in functie de asta si de faptul ca n e par am rezolvat. Dupa calculele mele, obtii variantele n=2002 si n=2004, de unde valoarea cea mai mare este 2004 si raspunsul problemei tot 2004.

5 răspunsuri:
| didiDia a răspuns:

Sigur se cere cel mai mare numar natural par n si nu cel mai mic numar natural par n?

| DenysaDulcika explică:

Da, cel mai mare

| didiDia a răspuns:

Ti-am scris ieri rezolvarea mea. Ai citit-o/inteles-o?

| DenysaDulcika explică:

Da te pricepi sa explici mersi

| didiDia a răspuns:

Ma bucur ca ai inteles. Daca mai ai alte intrebari la matematica si sunt in masura sa te ajut, o voi face cu placere. Spor mare!