| iubi_duby75 a întrebat:

Herbert Wells - Omul invizibil care stie unde pot gasi comentariul? dau fundita love struck

Răspuns Câştigător
| dulcik a răspuns:

Inventatorul Griffin descoperă o substanţă care face corpul omenesc transparent şi invizibil. Dar această descoperire miraculoasă nu-i aduce nici un fel de bucurie. Acţionând de unul singur, fără să prevină pe nimeni, el se loveşte, după cum era şi firesc, de faptul că oamenii încep să se teamă de omul invizibil. Treptat întreaga societate se ridică împotriva lui şi în această luptă inegală Griffin moare.
Omul invizibil este primul roman în care Wells a arătat că, într-o societate în care domneşte individualismul, invenţiile şi descoperirile sunt o armă cu două tăişuri. Pe Griffin 1-a adus în conflict cu oamenii tocmai descoperirea sa genială. În loc ca această invenţie să fie folosită în scopuri pozitive, ea devine în mâinile lui Griffin un mijloc de violare al mersului firesc al vieţii.
Şi doctorul Moreau (în romanul Insula doctorului Moreau), şi Griffin sunt oameni cu o mare inteligenţă, dar inteligenţa lor este crudă, deoarece amândoi sunt lipsiţi de cele mai elementare sentimente de bunăvoinţă şi simpatie faţă de altii. Intelectul pur fără omenie duce la pierderea completă a chipului uman.


1 răspuns:
| miky_1289 a răspuns:

Opera de baza a lui H. G. Wells, dupa "Masina Timpului" si "Razboiul Lumilor", "Omul Invizibil" impresioneaza prin povestea inedita pentru inceputul secolului XX si felul in care autorul si-a creat personajele.
Aparitia in micul orasel a unui necunoscut, acoperit total in bandaje, cu ochelari de soare si palarie, creste suspiciunea cetatenilor la adresa omului invizibil. Wells prezinta viata si gandirea orasenilor din Iping si intr-o maniera comica, de exemplu accentul, care, altuia decat unui cititor englez, i s-ar parea total de neinteles.
Griffin, personajul principal si deci omul invizibil, un student la medicina cu interese in fizica si refractia luminii, reuseste sa faca un experiment pe propria persoana, dar care se dovedeste a fi ireversibil. Autorul, trece incet de la contextul orasului Iping si al locuitorilor sai neicrezatori si suspiciosi, catre povestea lui Griffin, caruia ii ofera ocazia sa isi prezinte de unul singur situatia, prin cateva capitole diferite de stilul restului cartii.
Griffin este un personaj deosebit de complex, prin atributele sale – un narcisist iremediabil, caruia nu-i pasa de restul omenirii, nici macar in momentul in care isi face rau prin propriile experimente si se trezeste intr-o lupta bizara de unul singur.
Wells il lasa sa ajunga in punctul in care sa se blesteme singur, dar ii pastreaza o oarecare urma de compasiune in ochii cititorului, de ajuns incat povestea tanarului om de stiinta si pericolul in care se afla sa ramana interesante si greu de intuit.
Trairea in sine a unui om invizibil nu reprezinta nici pe departe atuul acestei carti, ci motivele determinante ale experimentului si consecintele, acestea fiind aspectele pe care George Wells a pus accent, precum si capacitatea de a face din suferinta lui Griffin o tragedie, fie ea si meritata.
Vizionara pentru vremea in care a fost scrisa, prin faptul ca George Wells a putut sa vada prin si peste cultura sa, "Omul Invizibil" este totusi o carte inradacinata in perioada in care a fost scrisa, prezentand foarte bine portretul englezilor din micile orase ale acelor vremuri, cu tot cinsimul si sumbritatea specifice, ilustrate foarte clar pentru un impact cat mai mare.
Astfel de particularitati fac din aceasta lectura, scrisa acum mai bine de o suta de ani, sa starneasca in continuare interes, si sa fie la fel de apreciata si astazi ca orice alta carte buna si de referinta.