Dupa autor, basmele se clasifica in :
1. basme populare-> creatii ale unor autori necunoscuti(anonimi)
2. basme culte->creatii ale unor autori cunoscuti
Praslea cel voinic si merele de aur este un basm popular cules din epica populara de catre Petre Ispirescu si publicat in volumul "Legendele si basmele romanilor".
DA, Praslea cel Voinic este un basm popular pentru ca are autor necunoscut si a fost transmisa pe cale orala, fiind culeasa mai tarziu de Petre Ispirescu de la tatal sau.
"Basmul popular este una dintre speciile reprezentative ale folclorului nostru si este o opera narativa, epica, de mare intindere, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje cu puteri supranaturale care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare cele, dintai. Totodata, locul si timpul intamplarilor din basm nu sunt bine precizate.
Aceste trasaturi ale basmului pot fi observate si in creatia populara Praslea-cel-Voinic si merele de aur care are un autor anonim si a fost transmisa pe cale orala, fiind culeasa mai tarziu de Petre Ispirescu de la tatal sau. Totodata, ca in orice basm, intamplarile narate s-au petrecut candva, demult („A fost odata ca niciodata"), pe taramuri diferite: pe taramul acesta si pe taramul celalalt - un tinut fabulos, plin de mister, necunoscut - taramul zmeilor, populat si de alte fapturi fantastice. De aceea si intamplarile narate sunt reale si fantastice; reale pot fi: existenta imparatului, a fiilor sai, a fetelor de imparat, dorinta feciorilor de a prinde hotul merelor, invidia fratilor mai mari sau casatoria lui Praslea cu fata cea mica. intamplarile fabuloase domina insa, deoarece, de la inceput, aflam de existenta unui mar care face mere de aur, furate de niste zmei cu care apoi Praslea, ajuns pe taramul celalalt, se lupta. Tot fabuloase sunt si uciderea balaurului, discutia cu corbul, salvarea eroului de catre zgripturoaica, transformarea palatelor in mere sau modelarea unei furci care toarce singura si a unei closti cu puii de aur." (text preluat din Referate romana.com)
Povestea lui Harap-Alb este BASM CULT, pentru ca are ca autor pe Ion Creanga.
Exista basme culte si basme populare.
wikipedia:
"După autor, basmele pot fi
populare, creație a colectivității anonime,
culte, creație a unui autor cunoscut."
Praslea cel voinic e popular.
Ca sa nu existe confuzii: Petre Ispirescu l-a cules! Nu l-a creat el.
*Doar a auzit de el, a intrebat pe cine il stia pe la tara, l-a stilizat si l-a pus alaturi de altele intr-un volum de basme populare culese.
E destulde evident.Petre Ispirescu doar la cules, insa a fost spus din generatie in generatie.Deci este un basm popular.
PaisonPink întreabă: