Nu are cum sa fie predicat nominal, pentru ca verbul "a avea" nu are niciodata valori copulative. Singurele verbe care au aceasta valoare sunt: a fi (cand nu se poate inlocui cu a exista, a se afla, a se gasi), a deveni (intodeauna), a iesi (cand este sinonim cu a deveni, de exemplu: El iese inginer), a ajunge (cand este sinonim cu a deveni, de exemplu: El ajunge inginer), a se face (cand este sinonim cu a deveni, de exemplu: El se face inginer), a parea (cand are subiect, deci cand se refera la un anumit lucru, de exemplu: Soarele pare o minge de foc), a insemna (cand este sinonim cu a reprezenta, de exemplu: El inseamna totul pentru mine), a ramane si a se naste(cand sunt sinonime cu a fi).
Predicatele nominale se formeaza doar cu verbe copulative, in rest nu poti forma astfel de predicate.
Probabil ca esti intr-o clasa mai mica, iar de aceea, deocamdata vei face doar "a fi", si dupa cum ti-am spus, este predicat nominal doar cand verbul a fi nu e sinonim cu a se afla, a se gasi, a exista. Un exemplu: El este elev.
Sper sa te descurci!
Pai in ce context?
In propozitia : Ce rol are timpul? Timpul este subiect iar are rol este predicat nominal. Zi propozitia unde ai aflat aceasta structura!
Imi cer scuze ca te "deranjez", dar induci lumea in eroare. Verbul "a avea" nu indeplineste niciodata functia de verb copulativ si prin urmare nu constituie un predicat nominal.
In propozitia ta, are este predicat verbal, iar rol este complement direct.
Nu inteleg! Si sunt destul de priceput la romana...
Cum adica "a avea timpul mai mic"?
Cum naiba sa fie predicat nominal? ''A avea'' nu este niciodata verb copulativ... NICIODATA! ''a avea'' este verb predicativ...
cele copulative sunt ''este (daca nu are sensul de a exista), a deveni, a iesi(daca are sensul de a deveni), a ajunge (la fel)'' etc.
Imi cer scuze ca te "deranjez", dar induci lumea in eroare. Verbul "a avea" nu indeplineste niciodata functia de verb copulativ si prin urmare nu constituie un predicat nominal.